In articol:
Prețurile plafonate la energia electrică și gazele naturale vor fi stabilite în funcție de consumul curent al românilor și nu de media de consum din ultimii ani.
Citeste si: Vești bune pentru români: ministrul Muncii a anunțat creșterea pensiilor
Citeste si: Cum se modifică Ordonanța 119 privind prețurile plafonate la energie
Coaliţia de guvernare a decis că se va trece la calculul prețului pe kWh în funcție de consumul pe anul în curs, nu pentru 2021 sau pentru media pe anii anteriori.
Facturile la energie, calculate după consumul curent
Ministrul Energiei, Virgil Popescu a declarat zilele trecute furnizorii urmează să aibă discuţii în Parlament, la comisiile unde se află în dezbatere ordonanţa de urgenţă pe energie.
Citeste si: VIDEO| Românii nu sunt de acord cu recomandarea Comisiei Europene de a avea 19 grade în case
Amendamentul depus de PSD prevede ca pragurile maxime de consum (100, respectiv 300 kWh/lună) pentru care se acordă compensări să se raporteze la consumul curent și nu la media lunară din anul 2021, cum este forma actuală a OUG 119/2022.
Amendamente depuse la OUG 119/2022:
a) maximum 0,68 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienților casnici al căror consum lunar realizat la locul de consum este cuprins între 0-100 KWh inclusiv;
b) maximum 0,80 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienților casnici al căror consum lunar realizat la locul de consum a fost între 100,01-300 kWh, pentru o cantitate de 255 kWh din consumul lunar realizat.
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Dacă nu ar fi modificată ordonanța pe energie în Parlament, consumatorii care anul trecut nu au făcut economie la consumul de energie şi vor să facă anul acesta, nu vor beneficia de plafonare.
Alte modificări aduse OUG 119/2022
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat săptămâna trecută că ordonanţa de urgenţă privind preţurile la energie va primi, săptămâna viitoare, raport în comisiile de specialitate din Senat.
Potrivit liderului PSD, în prevederile actului normativ vor fi introduse instituțiile de cult, serviciile publice, dar şi companiile de transport public pentru a beneficia de plafonarea preţurilor.
Citeste si: Guvernul acordă voucherele sociale de 250 lei şi în anul 2023. Veste bună de la premierul Ciucă
"Amendamentele la ordonanţa pe energie sunt în discuţie în acest moment în cadrul coaliţiei şi se va lua o decizie. Au fost mai multe propuneri. Ordonanţa se află în acest moment la prima cameră sesizată, la Senat, săptămâna viitoare se va da raportul, deja am convenit modificări pentru instituţiile de cult, pentru serviciile publice, respectiv companiile de apă, dar şi pentru companiile de transport. Aceste lucruri deja au fost convenite", a explicat Marcel Ciolacu.