Cum va arăta alimentația viitorului! Cei mai cunoscuți nutriționiști și specialiști au spus ce vom mânca peste câțiva ani
Lygia Alexandrescu, unul dintre cei mai cunoscuți nutriționiști din România, și prof. Dr. Gheorghe Mencinicopschi au vorbit, zilele trecute, despre alimentația viitorului, cei doi făcând o serie de prevestiri nu tocmai confortabile pe acest subiect.
Mai exact, la o conferință care a reunit mai mulți oameni de știință care au discutat pe tema subiectului, cei doi specialiști au ajuns la o serie de concluzii cat se poate de interesante.
”Alimentația viitorului este dieta ecologică.
Soluția stă în aliment. Un aliment integral, un aliment de sezon. Alimentele trebuie mâncate atunci când apar în mod natural. Adică, cireșele primăvara, merele toamna, nu cireșe în decembrie... Din cauză că nu mâncăm așa cum ar fi natural sunt și problemele cu care ne confruntăm acum, cele pe care le vedem cu toții, cu obezitate uriașă în rândul copiilor”, a explicat Lygia Alexandrescu, unul dintre cei mai cunoscuți nutriționiști din România.
Mai mult, susține specialista, viitorul va însemna, de fapt, întoarcerea la tradițiile alimentare. ”Am uitat de natură, am uitat de firesc. Uităm de relația dintre ADN-ul nostru și alimentație. Iar asta este chiar secretul unei alimentații sănătoase. În viitor se vor face teste care ne vor spune ce și la ce oră chiar trebuie să mâncăm, ce alimente ne cere, de fapt, corpul. Și ce alimente să ceară în afara celor care sunt înscrise, deja, de generații, în felul nostru de a fi, în specificul fiecăruia? Iar ceea ce e de reținut, cred eu, este că viitorul nu mai promite
carne, nu mai promite lactate, nu vom mai avea de unde... Vom mânca insecte, viermi și plante perene...”, mai spune Lygia Alexandrescu.
Mai mult decât atât, Lygia Alexandrescu este convinsă că soluția pentru o alimentație sănătoasă ar fi... la piață. ”Avem nevoie de acea femeie de la piață,. De la care să cumpărăm alimente curate. Alimente de sezon. Și să mâncăm echilibrat. Nu caloriile contează, ca număr, ci ceea ce mâncăm noi.
În Occident, în lume, deja porțiile sunt mai mici, așa cum e sănătos, și să mănâncă mai sănătos. Nu se mai discută de cantitatea caloriilor, ci de calitatea lor.(...) La noi se discută de numărul caloriilor, dar uităm cât de mare este risipa alimentară”, a mai spus Lygia Alexandrescu.
Prof. Dr. Gheorghe Mencinicopschi a fost, la rândul lui, cam de aceeași părere.
”Alimentația trebuie să fie holistică. Genomul nostru recunoaște doar alimentele naturale integrale. Nu uitați că cel mai important lucru este calitatea alimentelor, nu cantitatea lor. Nutrienții luați la grămadă nu valorează nimic, ci trebuie puși într-o matrice naturală. Nu avem nevoie de alimente culturale. Adică, sincer, de ce să mâncăm biscuiți și cremvuști? Nu sunt alimente pe care organismul le recunoaște. E importantă calitatea alimentului, de unde provine, de aceea ar trebui să alegem doar alimente integrale.
Dezastrul de acum a început în anii 1970, odată cu era cerealelor, atunci când a început prigoana cărnii, a ouălor, a lactatelor... Dar lumea uită câte zaharuri au cerealele..., iar efectele se văd pe stradă”, a spus și Prof. Dr. Gheorghe Mencinicopschi.