”Curtea Constitutionala a adoptat si sesizarea grupului liberal si sesizarea Guvernului cu privire la neconstitutionalitatea Ordonantei 4/2016 pentru modificarea legii educatiei nationale. Am avut in vedere faptul principal ca cele doua Camere ale Parlamentului nu au respectat principiul bicameralismului si au adoptat legea intr-o forma si intr-un continut foarte diferit decât cel care a inceput cu initiativa legislativa si diferit si de felul cum au adoptat fiecare din cele doua camere.

Noi am mai dat decizii in acest sens prin care am aratat ca atunci când se schimba substantial continutul, forma, structura, compozitia legii, nu se respecta principiul bicameralismului. Separat, am considerat si obiectia Guvernului cu privire la nerespectarea prevederilor art. 1 alin. 5 din Constitutie cu privire la claritatea legii, la previziune, la toate normele de tehnica legislativa n-au fost respectate in cuprinsul acelor adaugiri si modificari care au fost facute de cele doua camere ale Parlamentulu i”, a spus presedintele Curtii Constitutionale, Valer Dorneanu, potrivit News.ro.

El a precizat ca ramâne in vigoare Ordonanta de urgenta asa cum a fost adoptata de Guvern, fiind declarata neconstitutionala legea adoptata de Parlament.

Curtea Constitutionala a dezbatut miercuri doua sesizari privind OUG pe tema doctoratelor si a plagiatelor, una depusa de Guvern, iar alta de parlamentarii PNL, in care sunt ridicate probleme de constitutionalitate cu privire la modul in care legea a fost adoptata in Parlament, precum si de prevederile modificate de Legislativ fata de forma Executivului.

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

Citeste si: Descoperirea făcută de un bărbat din Satu Mare după ce bancomatul i-a refuzat banii pe care încerca să îi depună- wowbiz.ro

Contestatiile au fost depuse in luna octombrie, dupa adoptarea legii de catre Parlament. Textul OUG a fost modificat de parlamentari in doua rânduri: o data dupa ce Ordonanta a ajuns in Parlament, iar a doua oara dupa ce presedintele Klaus Iohannis a retrimis-o spre reexaminare celor doua Camere.

Liberalii au anuntat ca sesizarea lor tine de nerespectarea regulamentului la adoptarea in plen a OUG, a precizat in octombrie liderul deputatilor liberali, Eugen Nicolaescu.

Senatorii au respins, in octombrie, cu 90 de voturi ”pentru”, 12 voturi ”impotriva” si sase abtineri, cererea de reexaminare privind Legea de adoptare a Ordonantei de Urgenta a Guvernului privind plagiatul, fiind mentinute modificarile comisiei de invatamânt, prin care acordarea sau retragerea titlului de doctor va fi facuta de Senatul universitatilor, nu de ministrul Educatiei, CNATDCU ramânând o instanta de recurs.

Presedintele Klaus Iohannis a afirmat ca decizia Senatului "risca sa afecteze" verificarea impartiala a acuzatiilor in aceste cazuri si considera ca graba senatorilor de a opera modificari, fara dezbateri, este "suspecta".

"In cazurile in care exista indiciile unor plagiate, avem nevoie de verdicte clare, realizate dupa criterii transparente. Decizia de astazi a Senatului risca sa afecteze verificarea impartiala a acuzatiilor de plagiat, care au devenit tot mai dese in ultimii ani. Este cel putin suspecta graba cu care s-a actionat pentru modificarea Legii educatiei, fara o discutie pe fond, intr-un moment in care toata lumea asteapta integritate si performanta", a scris presedintele, intr-un mesaj pe Facebook.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si