Close sidebar
Close sidebar

De ce ne simțim atrași de istorie?

Pentru a ne rupe de rutina cotidiană, mulți dintre noi căutăm forme de evadare prin vizionarea unui film, ieșiri în oraș sau lectura unei cărți.

Laura Macovei,

De ce ne simțim atrași de istorie?

[Sursa foto: https://unsplash.com/photos/w_qTfiPbjbg ]

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Dacă cei mai mulți preferă romanele ușoare, printre cititori se regăsesc și persoane care sunt pasionate de istorie și vor să înțeleagă de ce lumea este construită așa și nu altfel. În cazul celor care au întrebări existențiale complexe, cel mai bun răspuns vine prin intermediul cărților de istorie.

Istoria poate fi înțeleasă ca o schemă explicativă a individului, dar și ca o modalitate de a înțelege activitățile colective. Amintirile istorice sunt o modalitate de a înțelege felul în care ne comportăm, în manieră subiectivă.

Istoria ne ajută să înțelegem schimbările prin care trecem și cum acestea vor contura viitorul 

În zilele noastre, societatea este mai mult axată pe principii pragmatice, deci este mai greu de spus de ce este importantă istoria. Ea poate fi folosită în contexte practice, dar și funcționale, pentru a ne ajuta să înțelegem schimbările prin care trecem și cum acestea vor contura viitorul.

Practic, istoria poate fi considerată un laborator imens, de la care putem extrage informații cu privire la cauze, consecințe, dar și dovezi ale dezvoltării speciei umane sau a statelor existente în ziua de azi.

Spre exemplu, istoria antică, deși la nivel superficial poate să nu contribuie cu nimic la identitatea noastră personală, în ansamblu este absolut indispensabilă pentru evoluția civilizației globale. Asta pentru că ne pune la dispoziție o mulțime de tipare de gândire, mecanisme de funcționare, dar și mentalități care au conturat strămoșii noștri, responsabili de crearea lumii în care trăim.

Istoria e un proces neîntrerupt de cunoaștere

Istoria nu este doar o înșiruire de evenimente politice, culturale sau sociale, ci un proces neîntrerupt de cunoaștere, prin care putem dobândi mai multă înțelepciune și maturitate în înțelegerea diverselor contexte politice.

Citeste si: SFÂȘIETOR! Arina a fost filmată în momentul în care a murit. În videoclip se mai aud doar țipete- kanald.ro

Citeste si: Un bilet scris de Robert, descoperit la scurt timp după ce el și Giuly au fost descalificați din "Casa Iubirii". Cui îi era destinat? Conținutul lui, făcut public chiar de Robi, fostul său coleg de cameră- wowbiz.ro

Citeste si: Dispariţii misterioase în Rusia. Putin îşi arestează cercetătorii care au inventat rachetele hipersonice- antena3.ro

Evenimentele istorice ne dau de gândit. Vom învăța să punem întrebările corecte și să găsim răspunsurile pe care să le putem înțelege. Doar astfel putem evolua ca societate, înțelegând faptele istorice și oferindu-le o contextualizare.

De cealaltă parte, ne mai place istoria pentru că are o aură de mister, ușor boemă. Oricât de științifică ar părea, istoria va rămâne întotdeauna o formă prin care oamenii vor cunoaște și vor înțelege mai bine umanitatea în toată diversitatea sa.

Ce a pregătit Librex

Pentru pasionații de istorie, Librex a pregătit o gamă variată de cărți, care expun evenimentele importante petrecute în facerea lumii. Un prim titlu ar fi Cernobîl, o carte scrisă de Serhii Plokhy, un cunoscut istoric de origine slavă. Cartea este o relatare tulburătoare a dezastrului nuclear de la Cernobîl, din 1986, la care autorul chiar a participat.

Se relatează atât modul în care informațiile au fost prezentate către popor, cât și luptele duse de pompieri și angajați ai centralei pentru a stinge incendiul și a adormi reactorul. Dincolo de firul evenimentelor, cartea este și o analiză a contextului social și politic al vremii, o radiografie prematură a regimului sovietic, care avea să cadă în 1989.

Un alt titlu interesant din colecția de carti de istorie de la Librex, dedicată celor pasionați de serviciile secrete și felul în care acestea funcționează, este FBI. O istorie secretă, avându-l ca autor pe Tim Weiner. Jurnalistul pune sub lupă culisele luptelor pe care FBI le duce împotriva infractorilor, a spionilor și a teroriștilor. Astfel, autorul dezvăluie multe informații declasificate, dar realizează și portretele personajelor care au schimbat istoria- Luther King sau Barack Obama. De asemenea, cartea conține și mărturiile a peste 200 de agenți actuali sau retrași ai agenției, care mărturisesc faptul că nu de puține ori FBI a încălcat legea și a fost pe punctul de a se transforma în poliție politică.

Citeste si: Veste excelentă pentru femeile din țara noastră! Cine poate ieși mai rapid la pensie- kfetele.ro

Citeste si: Fiica Ralucăi Moianu nu a ascultat! Ce i-a interzis fosta prezentatoare TV tinerei de 19 ani- radioimpuls.ro

Citeste si: Dispariţii misterioase în Rusia. Putin îşi arestează cercetătorii care au inventat rachetele hipersonice- antena3.ro

O carte extrem de actuală, având în vedere criza din Ucraina, este Ucraina si Rusia, iubire și ură, de Michael Tchernoff-Horovitz. Cartea vorbește despre tensiunile dintre cele două țări, care datează încă din Evul Mediu. Deși cele două națiuni sunt înrudite, Rusia nu acceptă independența politică a Ucrainei, obținută în secolul al XII-lea.

Dacă vrei să te delectezi prin intermediul cărților de istorie, intră pe Librex, unde vei găsi sute de titluri de actualitate, la prețuri accesibile.

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI