Close sidebar
Close sidebar

VIDEO - De la 1 Aprilie cresc ratele la bancă. Dobânda de referință pentru împrumuturi a urcat la 1.86%

Indicele de referință pentru creditele consumatorilor (IRCC) a urcat la 1,86% pe an, acesta fiind calculat ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacțiilor interbancare din trimestrul anterior, în acest caz, ultimul trimestru din 2021.

Andreea Albu,

De la 1 Aprilie cresc ratele la bancă. Dobânda de referință pentru împrumuturi a urcat la 1.86%

[Sursa foto: PixaBay]

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

IRCC, dobânda de referinţă pentru credite, a urcat la de la 1,17% la 1,86%, potrivit indicelui publicat trimestrial de BNR, iar acesta este primul pas dintr-o creştere mai mare care va urma în următoarele trimestre. 

Dobânzile au început să crească

Dobânzile au început să crească după creşterea inflaţiei şi războiul din Ucraina. BNR deja a majorat dobânda de politică monetară la 2,5%, în condiţiile în care inflaţia oficială, calculată pentru luna februarie, era deja de 8,53%, estimările fiind de creştere. 

Citeste si: Cum au ajuns aproximativ 2.000.000 de lei în contul unui român. Bărbatul a refuzat să returneze banii și și-a achiziționat mașini de zeci de mii de euro

Dacă la începutul anului Robor la 3 luni era 3,02%, dobânda anunţată de BNR la 31 martie era de 4,60%, o creştere de peste 50%.  

Rate mai mari la bancă de la 1 Aprilie

De vineri, 1 aprilie, IRCC – indicatorul de referinţă pentru creditele ipotecare şi de consum luate de populaţie va înregistra prima creştere mai substanţială, ceea ce va aduce majorarea semnificativă a ratelor la bancă.

Citeste si: SFÂȘIETOR! Arina a fost filmată în momentul în care a murit. În videoclip se mai aud doar țipete- kanald.ro

Citeste si: Un bilet scris de Robert, descoperit la scurt timp după ce el și Giuly au fost descalificați din "Casa Iubirii". Cui îi era destinat? Conținutul lui, făcut public chiar de Robi, fostul său coleg de cameră- wowbiz.ro

Citeste si: Dispariţii misterioase în Rusia. Putin îşi arestează cercetătorii care au inventat rachetele hipersonice- antena3.ro

Citeste si: Mai mulți lideri din PNL vor demisia lui Florin Cîțu. Aceștia vor ca șefia partidului să fie preluată de Nicolae Ciucă

IRCC are un decalaj de şase luni, luând în considerare tranzacţiile înregistrate anterior.

Citeste si: Rusia amenință că oprește livrarea gazelor în Europa

De la 1 aprilie, IRCC va lua în considerare tranzacţiile efectiv realizate în T4/2021, atunci când dobânzile au început să crească din cauza creşterii inflaţiei.

Dacă acum ai nevoie de o creştere a salariului mediu 3.600 de lei de 4% pentru a putea plăti creşterea ratei, în viitor vei avea nevoie de o creştere a salariului mediu de 16% pentru a putea plăti noua rată.

Citeste si: Începe sezonul căpușelor. Ce sfaturi ne dau medicii

Săptămâna următoare, pe 5 aprilie, BNR va avea o nouă şedinţă de politică monetară, unde analiştii se aşteaptă să majoreze dobânda de la 2,5% la 3%, pentru a pregăti terenul pentru perioada în care va încerca să preia controlul inflaţiei. Acum, inflaţia în România, ca de altfel peste tot în lume, este determinată de explozia preţurilor la energie şi de creşterea preţurilor la materiile prime agricole.

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI