In articol:
- Piața de energie, reglementată în proporție de 80%
- Care sunt prețurile plafonate la curentul electric
- Prețurile maxime pentru consumul de 100- 255 kWh
- Plafon de 1,3 lei pentru tot ce depășește 255 kWh
- Noi tarife pentru clienții preferențiali
- Care va fi prețul final la gazele naturale
- Contribuție la Fondul de Tranziţie Energetică
Camera Deputaților a adoptat, miercuri, modificările la Ordonanța de urgență nr 119/2022 privind plafonarea prețurilor la energie.
Citește și: Vouchere de vacanță 2023: Anunțul momentului pentru bugetari
Au fost acceptate modificările propuse de coaliția PSD-PNL-UDMR și respinse modificările Opoziției.
Cum s-a votat în Cameră: au fost 177 voturi "pentru", 75 "împotrivă" şi 11 abţineri.
Piața de energie, reglementată în proporție de 80%
Proiectul de lege reglementează piața de energie în proporție de 80%. Consumatorii casnici care depășesc pragul de 255 kwh pe lună vor plăti diferența de consum la prețul fix de 1,3 lei/kwh la fel ca și marii consumatori.
Citește și: Prețurile finale la energie electrică nu au fost modificate. Anunțul Ministrului Energiei
Care sunt prețurile plafonate la curentul electric
Preţul final facturat plafonat de către furnizorii de energie electrică va fi de:
- maximum 0,68 lei/kWh, cu TVA inclus, pentru consumul realizat în perioada 1 septembrie 2022- 31 decembrie 2022 de către clienţii casnici al căror consum mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021 este cuprins între 0- 100 KWh
- maximum 0,68 lei/kWh, cu TVA inclus, pentru consumul realizat în perioada 1 ianuarie 2023- 31 martie 2025 de către mai multe categorii de clienţi printre care clienţii casnici al căror consum lunar este cuprins între 0- 100 KWh inclusiv, clienţii casnici care utilizează dispozitive, aparate sau echipamente medicale necesare efectuării tratamentelor sau cei care au în întreţinere cel puţin trei copii cu vârsta de până în 18 ani, respectiv 26 de ani, în cazul în care urmează o formă de învăţământ.
Prețurile maxime pentru consumul de 100- 255 kWh
De asemenea, preţul va fi maximum 0,80 lei/kWh, cu TVA inclus, pentru consumul realizat în perioada 1 septembrie 2022- 31 decembrie 2022 de către clienţii casnici al căror consum mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021 a fost între 100,01- 300 kWh pentru un consum lunar care este de maximum 255 kWh.
Tot un preţ maxim de 0,80 lei/kWh, cu TVA inclus, va fi pentru consumul realizat în perioada 1 ianuarie 2023- 31 martie 2025 de către clienţii casnici al căror consum lunar la locul de consum este cuprins între 100,01 şi 255 kWh.
Plafon de 1,3 lei pentru tot ce depășește 255 kWh
Consumul de energie electrică cuprins între 255 şi 300 KWh/lună se facturează la preţul maxim de 1,3 lei kWh, cu TVA inclus, iar în cazul în care consumul depăşeşte 300 KWh/lună întreg consumul se facturează la preţul maxim de 1,3 lei/kWh.
Noi tarife pentru clienții preferențiali
1) Maximum 1 leu/kWh, cu TVA inclus, va fi preţul pentru 85% din consumul lunar realizat la locul de consum, diferenţa de consum lunar de energie electrică urmând a fi facturată la preţul maxim de 1,3 lei kWh, cu TVA inclus, în baza declaraţiei pe propria răspundere a reprezentantului legal pentru consumatorii: întreprinderile mici şi mijlocii, operatorii/operatorii regionali ce prestează/furnizează serviciile de utilităţi publice, precum şi Metrorex S.A., operatorii economici din domeniul industriei alimentare, precum şi cei din domeniul agriculturii şi pescuitului, autorităţile şi instituţiile publice locale, serviciile publice deconcentrate ale ministerelor şi ale celorlalte organe centrale, companiile şi societăţile comerciale de interes judeţean, municipal sau local, regiile autonome, institutele naţionale de cercetare-dezvoltare, precum şi aeroporturile care sunt în subordinea Ministerului Transporturilor.
2) Preţul va fi plafonat la maximum 1 leu/kWh, cu TVA inclus, pentru consumul integral al spitalelor publice şi private, al unităţilor de învăţământ publice şi private, al creşelor, al furnizorilor publici şi privaţi de servicii sociale. Plafonarea se aplică şi pentru situaţiile în care una dintre entităţile menţionate anterior este beneficiarul final al consumului de energie electrică şi/sau pentru toate clădirile care au fost construite şi autorizate cu destinaţia de spitale.
3) De asemenea, maximum 1 leu/kWh, cu TVA inclus, va fi preţul pentru 85% din consumul lunar, realizat la locul de consum, pentru instituţiile publice, altele decât cele prevăzute anterior, precum şi pentru cele aparţinând cultelor recunoscute oficial în România. Diferenţa de consum lunar de energie electrică se facturează la preţul maxim de 1,3 lei kWh, cu TVA inclus.
Care va fi prețul final la gazele naturale
Deputaţii din comisii au mai stabilit ca, pentru consumul realizat în perioada 1 aprilie 2022- 31 martie 2025, preţul final facturat de către furnizorii de gaze naturale va fi de maximum 0,37 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienţilor noncasnici al căror consum anual de gaze naturale realizat în anul anterior la locul de consum este de cel mult 50.000 MWh, precum şi în cazul producătorilor de energie termică.
Începând cu data de 01 ianuarie 2023, de preţul de maximum 0,37 lei/kWh, cu TVA inclus, beneficiază şi clienţii noncasnici din cadrul parcurilor industriale, precum şi cei din cadrul sistemelor de distribuţie închise. Acest preţ final facturat se aplică şi în cazul locurilor de consum ale clienţilor noncasnici racordate în anul respectiv, în imita unui consum anual de cel mult 50.000 MWh.
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Potrivit articolelor adoptate, un client nu va avea plafonat preţul decât pentru un singur loc de consum.
"În cazul clienţilor casnici, preţul final facturat se aplică doar la locurile de consum de domiciliu/reşedinţă ale clienţilor finali. Clientul casnic care are atât adresă de reşedinţă, cât şi adresă de domiciliu poate beneficia de preţul plafonat fie la adresa de domiciliu, fie la adresa de reşedinţă, pe baza unei declaraţii pe proprie răspundere depusă la furnizor, privind faptul că nu beneficiază de preţ plafonat pentru un alt loc de consum", prevede textul adoptat.
"În perioada 1 ianuarie 2023- 31 martie 2025, preţul din ofertele tip pentru clienţi, elaborate şi publicate de către furnizorii de energie electrică/gaze naturale nu poate depăşi valoarea preţului final facturat", mai prevede proiectul.
De asemenea, "pentru perioada 1 ianuarie 2023- 31 martie 2025, pentru perioadele de facturare pentru care consumul se stabileşte în baza indexului citit şi transmis de către client, încadrarea în tranşele de consum stabilite potrivit prevederilor art. 1 se realizează pe baza consumului de energie electrică determinat luând în considerare indexul transmis de acesta", prevede textul adoptat.
"În cazul clientului casnic, dacă în urma regularizării, suma plătită de acesta în plus este mai mare de 100 lei, atunci furnizorul este obligat să restituie suma plătită de către client în termen de 5 zile de la data emiterii facturii de regularizare. Sumele sub această valoare vor fi compensate în contul facturilor următoare", mai prevede proiectul.
Contribuție la Fondul de Tranziţie Energetică
Deputaţii au mai stabilit că, începând cu 1 septembrie 2022, pe perioada de aplicare a dispoziţiilor prezentei ordonanţe de urgenţă, producătorii de energie electrică, entităţile agregate de producere a energiei electrice, traderii, furnizorii care desfăşoară activitatea de trading şi agregatorii care tranzacţionează cantităţi de energie electrică şi/sau gaze naturale pe piaţa angro, precum şi partenerii din contractele financiare de asigurare a riscurilor (contracte de hedging) ai producătorilor de energie electrică plătesc o contribuţie la Fondul de Tranziţie Energetică.