Chiar în centrul orașului Turda, arheologii au realizat o descoperire impresionantă. Aceștia au găsit sub pământ o minune care datează încă din secolul al XIII-lea.

Descoperirile făcute, considerate extrem de valoroase, se adaugă Tezaurului.

centru turda

Descoperire impresionantă în Turda! 

[Sursa foto: Știri de Cluj]

Tezaur extrem de valoros găsit în Turda

Un tezaur extrem de valoros a fost descoperit în timpul programului "Revitalizarea spațiului pietonal din centrul istoric al municipiului Turda", care prevedea lucrări de modernizare. 

Tezaurul compus din sute de monede, care datează încă din secolul al XIII-lea, a fost găsite sub pământ în timpul săpăturile. Descoperirea impresionantă a fost realizată de arheologul turdean, drd. Paul Chiorean, în luna iunie a anului trecut, potrivit informațiilor transmise de știridecluj.ro.

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Mama Luizei Melencu, în pragul sinuciderii! A fost la un pas să recurgă la un gest extrem- wowbiz.ro

tezaur

Ce au găsit arheologii în centrul orașului?

[Sursa foto: Știri de Cluj]

Acest tezaur monetar a intrat în patrimoniul muzeului turdean, compus din 13 tezaure, încadrate cronologic în perioada cuprinsă între secolele al XI-lea și al XVIII-lea.

Tezaurul descoperit de drd. Paul Chiorean datează din secolul al XIII-lea și a fost găsit în zona fostului cor al bisericii reformate din Turda Veche. Cele 397 de piese care îl alcătuiesc se pare că sunt realizate din argint, în monetăriile care funcționau în Regatul Ungariei. 

Citește și: Când ar putea intra România în Schengen?! Noi detalii privind ridicare granițelor aeriene: "Este important să existe o decizie"

tezaur gasit in turda

Descoperire impresionantă în Turda: tezaur monetar

[Sursa foto: Știri de Cluj]

"Această descoperire este una de importanță majoră deoarece atestă funcționarea lăcașului de cult în context cu documentele care menționează prezența ordinului eremiților augustinieni la Turda încă din timpul domniei regelui Carol Robert de Anjou (1331). Este singurul tezaur medieval descoperit în cadrul unei cercetări arheologice (și nu întâmplător!) la Turda.

Mai mult, prin această descoperire acoperim o perioadă istorică pentru care nu deținem bunuri culturale cu valoare atât de însemnată.

În componența tezaurului au fost identificate mai multe nominale și emitenți precum: șase groși de la Ludovic I de Anjou (1346-1351); 19 denari de la Carol Robert de Anjou (1327-1342); Ludovic I de Anjou (1343) și orașul Buda (1354-1357)]; 21 dinari sârbești de la Ștefan II Kotromanić (ban al Bosniei; 1322-1353); Ștefan Uroš III Dečanski (1322-1331); Ștefan Uroš IV Dušan (1331-1335); 6 oboli de la Carol Robert de Anjou (1330-1336) și Bela IV (1235-1270) și 339 denari parvi  de la Carol Robert de Anjou (1330-1336). În componența lotului de monede au fost identificate șase falsuri  de la Carol Robert de Anjou (1330-1336) și Bela IV (1235-1336)]", au declarat reprezentanții Muzeului de Istorie din Turda, potrivit știridecluj.ro.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si