Călin Șerban, faimosul de la Exatlon sezonul 3, are o poveste extrem de interesantă. După ce a colindat lumea, a practicat zeci de sporturi extreme si a devenit primul instructor român de kite-surfing. Așa a ajuns să-l cunoască pe Radu Mazăre, un împătimit al acestui sport, care i-a propus să intre cu el în ”afacerea Madagascar”. Reporterii WOWbiz.ro au aflat primii ca tânărul a ridicat resortul de la zero și a fost introdus ca acționar minoritar în business.

Întreaga poveste în interviul de mai jos:

WOWbiz.ro: Salut Călin. Toată lumea te cunoaște de la Exatlon, însă puțini sunt cei care știu ce ai făcut înainte...

Călin Șerban: Am fost toată viața un rebel și un ”extremist”, am plecat din țară după Revoluție, am umblat prin toată Europa, iar în 1996 am plecat pe vase de croazieră, unde am avut 9 contracte. Am văzut toată lumea, am umblat prin toate insulele: Azore, Caraibe, Tahiti, Hawai, Canalul Panama, Tazmania, etc. Am făcut o grămadă de bani. O jumătate din ei i-am pus deoparte și am investit în niște apartamente în Brașov și Constanța, soția mea fiind din Constanța.

Prin 1998, eram pe vas prin Noua Zeelandă, iar eu făcând în prealabil parapantă, snowboard, motocross și alte sporturi extreme, am văzut pe apă niște băieți cu Kite.

Mi-am spus: mamă, nu-mi vine să cred, îmbină două sporturi pe care le practic eu. Nu știam de sportul ăsta, în România nu mai era nimeni care să-l practice. M-am interesat și mi s-a spus că se numește kite și îmbină alunecarea pe placă, wakeboard, surful și zborul cu parapanta. Am luat 2-3 ore de curs în Noua Zeelandă, mi-am cumpărat echipament, am mai luat apoi 2-3 ore și în Australia și cam asta a fost.
M-am întors în România și am început să practic. Era greu, atunci mergea greu netul, nu existau instructori, eram eu singur care făceam asta aici.

WOWbiz.ro: Cum te-ai cunoscut cu Radu Mazăre?

Călin Șerban: În 2001 m-am întâlnit pe plajă cu încă un român, Ovidiu Bănuță, plus încă un tip, Dorin... și ei aveau zmeie, dar nu știau să se dea. Eu măcar luasem niște cursuri, încercam să urc în vânt. L-am cunoscut și pe Tache Iulian care pe vremea aceea vindea echipament sportiv de iarnă. Prin 2003 ne-am decis să începem ceva împreună. El a luat plaja H2O, a cesionat-o de la Apele Române și a deschis un băruleț micuț. Am decis să facem kite. Atunci l-am cunoscut pe Radu Mazăre. Venea pe plajă la noi destul de des, era cu sportul. A văzut despre ce este vorba, i-am explicat în câteva cuvinte. Încă nu eram instructor, am devenit ulterior. Am fost primul instructor român de kite-surfing. Veneam în fiecare vară la H2O, am avut și 60-80 de elevi pe sezon, s-au perindat foarte multe persoane publice pe acolo de-a lungul anilor pe care i-am instruit. Și Radu mi-a adus o grămadă de prieteni de-ai lui, și familia.

 

În timp am devenit foarte bun prieten cu Radu. Nu a fost elevul meu, dar i-am arătat și eu câteva lucruri. I-a plăcut și își procurase instantaneu echipament de la noi pentru că începusem să importăm deja. La noi a văzut prima oară. Băieții care au plaja au firma asta, eu sunt doar un colaborator.

 

Radu Mazăre: ”Bă, Chelule, vreau să-mi cumpăr o insulă”

WOWbiz.ro: Cum ai ajuns să faci afaceri cu Radu Mazăre?

Călin Șerban: Între 2005 și 2007, Radu a venit la Kite extrem de des, el fiind și primar în acea perioadă. Toată lumea aștepta să vină, se făceau poze cu el, filmări. Era o persoană publică importantă când era primar. Într-unul din ani mi-a zis: Bă, Chelule, că așa îmi zicea, vreau să-mi cumpăr o insulă sau să iau niște teren pe o insulă și să te fac manager de insulă. Da frate, se aprobă, nici o problemă... Mă bag. Inițial a vrut în Papua Noua Guinee sau în altă zonă, să-și facă el o școală de kite sau ceva de genul ăsta, unde să meargă să se dea cu kite-ul. El călătorea foarte mult: Brazilia, Egipt, Turcia – astea sunt locații unde am fost și eu cu el. Eu mergeam cu el la kite. Luam zone unde era mai ieftin: în Hurghada, la 5 stele, all inclusive, două săptămâni era ceva de genul 6-700 euro de persoană maxim, cu avion cu tot. Stăteam în hotel de 5 stele și ne dădeam toată ziua cu kite-ul.

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

WOWbiz.ro: Cum s-a ajuns totuși la Madagscar?

Călin Șerban: El a vrut ulterior în Madagascar... Băi chelule, am găsit cel mai tare loc de pe planetă din punct de vedere vânt. Într-adevăr, acolo în Nord, unde a cumpărat terenul respectiv – a luat 2 hectare de plajă – era foarte ieftin. Ceva de genul 10.000 euro pe două hectare, bani cu care în România nu poți să-ți iei nici 200 m. Mi-a zis că a cumpărat teren acolo și vrea să facă un restaurant și niște bungalow-uri, asta era ideea la început. Era treaba lui cum face rost de sponsori sau de bani, nu m-a interesat niciodată de la cine a luat împrumut. El așa mi-a zis, că a luat împrumut și că trebuie să-i dea înapoi. Apoi mi-a zis: vrei să mergi să faci asta? Da, gata, merg...

 

WOWbiz.ro: Când ai mers prima dată în Madagascar?

Călin Șerban:  Prin 2012 parcă am fost împreună acolo, ne-am dat cu kite-ul, am văzut terenul... nu era nimic acolo. Era un teren cu arbuști, copaci, o plajă foarte frumoasă, un golf mișto și o dună înaltă pe care erau numai bălării.

 

 

Și am început să merg în fiecare primăvară și toamnă. Iarna eram la munte, pe zăpadă cu snow-kite-ul în Bucegi, vara în Mamaia la H2O, iar la 1 septembrie și 1 martie plecam în Madagascar.

”Am fost atacat, aproape jefuit”

WOWbiz.ro: Care a fost rolul tău propriu-zis? Ce ai făcut în Madagscar?

Călin Șerban: În Madagascar a trebuit s-o iau de la zero, am înființat o firmă, am luat-o de la zero. A fost foarte greu, îți dai seama, se vorbea malgașa și franceza acolo. Eu habar nu aveam franceză, a trebuit să iau lecții de franceză.

Citeste si: Ce spune Laurențiu Reghecampf despre timpul petrecut în familie și ce anume a conștientizat antrenorul. „Am fost prezent pentru copiii mei, dar nu am fost fizic.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Terenul a fost luat în concesiune de un român de acolo, pe jumătate malgaș. Nu poți să cumperi teren dacă nu ești de acolo. În actul de concesiune a existat o clauză că închiriază terenul ăsta pentru 99 de ani firmei pe care am făcut-o eu acolo.

Apoi am luat oameni să defrișăm terenul, am băgat buldozer să-l terasez și să-l amenajez, am căutat firmă care să aducă curent – până la urmă am făcut panouri fotovoltaice, am căutat apă – a trebuit să facem 4-5 puțuri să dăm de apă dulce. Au fost multe probleme, pentru că eu nu știam pe nimeni acolo. Malgașii nu prea se pricepeau, ei aveau alte standarde de calitate. La ei, 5 stele e o casă din lemn. Trăiesc în niște colibe făcute din 4 stâlpi, nu știu ce-i ăla unghi drept. Eu aveam ceva experiență în domeniul construcțiilor pentru că prin 2007 eu vândusem toate apartamentele și făcusem o hală industrială în Brașov împreună cu fratele meu, pe care am închiriat-o. Am stat ceva pe șantier și am căpătat ceva noțiuni despre construcții.

 

Practic, am ridicat resortul din Madagascar singur, de la zero. Mi-am luat chirie acolo, sunt rezident în Madagascar, am învățat și malgași puțin, franceză. Eu am stat acolo până la deschiderea propriu-zisă. La un moment am devenit asociat, având 3% din întreaga afacere.

WOWbiz.ro: Cum te-ai descurcat singur? Ești mulțumit de ce a ieșit?

Călin Șerban: E un proiect major din viața mea. Nu-mi închipuiam că va fi atât de greu. Am fost atacat, aproape jefuit... Nu a fost ușor. Am fost singur, într-un loc, departe pe lumea asta, pe un alt continent, fără familie, fără prieteni, nu vorbeam nici limba. Nu știu dacă îți dai seama ce înseamnă să-ți faci o firmă în Madagascar, să-ți vină niște bani pe care trebuie să-i manageriezi pentru că dai socoteală cum îi cheltui. Am făcut 16 bungalow-uri duble de 4 stele în mijlocul junglei. Din oraș până acolo sunt vreo 15 kilometri. Nu era apă, nu era curent. Firma cu care am făcut contract avea câteva zeci de angajați, între 50 și 100. Erau ca niște sclavi, pe cuvântul meu de onoare. Gândește-te, să aduci pe plajă, de la o jumătate de kilometru unde se descărcau toate camioanele cu materiale. Tone de ciment, de pietre, de lemn... Să le aduci în brațe! Și apa cu care făceau ciment, nisipul... să cari sute de tone! Să-i vezi pe oamenii ăia. Îți dai seama ce sentimente aveam eu... Empatizam cu ei. Din păcate, altfel nu se putea face. Ei mă vedeau ca marele patron, iar unii mă plăceau, mă invitau la masă. Le mai dădeam și eu tot felul de recompense, socializam cu ei.

Fotografii: Arhiva Personală

Află mâine de ce a ieșit Călin Șerban din afacerea cu Radu Mazăre și ce face azi fostul primar al Constanței!


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si