Domnitorul Alexandru Ioan Cuza a fost adus pe lume intr-o casa boiereasca din Barlad, situata in cartierul Podeni. Istoricii sustin ca tatal sau, Ioan Cuza, a obtinut de la domnitorul Mihai Sutu o slujba in judetul Tutova. Cum nu aveau locuinta sau alte proprietati in Barlad, au fost gazduiti pentru o vreme de Gheorghe Cuza, fratele lui Cuza tatal. Marele domnitor care avea sa infaptuiasca Unirea de la 24 ianuarie 1859, a vazut lumina zilei in casa unchiului si a locuit pentru putin timp alaturi de parinti.

Din pacate, casa nu mai pastreaza acum nimic din arhitectura originala, iar comunistii au transformat-o in locuinta sociala. Asa a ramas pana in ziua de astazi, doar o placa memoriala dezvelita pe 20 martie 1990 diferentiind-o de casele vecine. Presa a tot prezentat de-a lungul timpului reportaje in care se arata cum se degradeaza acest monument si nimeni nu misca un deget sa-l renoveze. Acum, cladirea este o ruina pe care multi turisti o viziteaza, si aproape toti pleaca dezamagiti de la ceea ce ar trebui sa fie un obiectiv turistic de marca al judetului Vaslui.

Casa lui Dej, inainte de a fi mistuita in incendiu
Casa lui Dej, inainte de a fi mistuita in incendiu

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

Imobilul unde s-a nascut Cuza nu este insa singura casa memoriala din judetul Vaslui pe care turistii isi doresc sa o viziteze si sa o fotografieze. Tot in Barlad, intr-o locuinta modesta, a venit pe lume si Gheorghe Gheorghiu Dej, cel care a fost liderul comunist al Romaniei din 1948 si pana in 1965, si totodata mentorul politic al lui Nicolae Ceausescu. Casa unde s-a nascut politicianul a fost un obiectiv turistic cautat, dar in urma cu doua luni, cladirea a fost distrusa de un incendiu.

Incendiul a distrus complet locuinta
Incendiul a distrus complet locuinta


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si