Chiar pe site-ul Televiziunii Publice am gasit povestea putin stiuta a celei care a fost Carmen State. A trait mereu o drama pentru ca s-a nascut intr-o familie de romi, iar acest lucru i-a marcat toata viata. A fost umilita, greu acceptata, dar pana la urma a razbit in viata.

Nu lasam cuvintele noastre sa ii strice povestea, asa ca redam integral descrierea pe care Carmen si-a facut-o singura.

"In ziua de 21 octombrie 1967, Dumnezeu a vrut sa ma nasc intr-o familie de tigani. Aveam sa aflu acest lucru abia in clasa I. Pana atunci am crezut ca sunt un om ca toti ceilalti si ca nu exista diferente prea mari intre noi.

Am sarit peste etapa "gradinita" pentru ca romii nu pun pret mare pe scoala. in clasa I, colegii mei au tinut sa-mi arate ca sunt altfel decat ei. "tiganco!", imi spuneau- le raspundeam: "da tu esti!"

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

In copilarie m-a framantat intrebarea: de ce eu sunt tiganca si ei nu. Nimeni nu a reusit sa-mi explice pe inteles.

Mai tarziu imi creasem un obicei din a participa la examene, concursuri cum ar fi: scoala Populara de Arta, Grupul Teatral "Izvor". intr-o zi am citit un anunt in ziarul Aven Amenta (eram printre putinii care stiau in ce limba este scris titlul): "angajam secretara" si m-am prezentat (ma gandeam ca eu o sa fiu singura care stie cum se scrie corect si ca o sa am un rol de "consultant"),

dar oamenii m-au trimis acasa si mi-au zis- "invata sa bati la o masina de scris, insuseste-ti mai bine limba romani si intoarce-te peste vreun an".

Asa am facut. Iar intr-o zi, cam dupa aproximativ un an de zile in care bateam la masina de scris, faceam articole pentru Ziarul Uniunii, participam la seminarii si spectacole, iata ca s-a invit oportunitatea unui concurs de angajare la Televiziunea Romana, concurs pe care l-am castigat si am inceput sa lucrez in aceasta institutie.

Realizez emisiunea Opre Roma (Ora Romilor) la TVR 1. Lucrez, in paralel, si la alte emisiuni si cu alte minoritati si reusesc sa fac ceea ce visam in copilarie- sa prezint.

Visul meu a fost, este si va ramane sa prezint. Cand eram copil, chiar si acum, imi doresc sa prezint un film de desene animate.

In prezent, fac documentare, interviuri, stiri si reportaje cu teme din domeniul social si educativ, portrete, emisiuni muzicale cu si despre oameni simpli si emisiuni despre personalitati ale etniilor. De pilda, romi, rusi-lipoveni, ucraineni, turci, tatari, albanezi, greci, bulgari, italieni.", se arata in descrierea ei pe site-ul mai sus amintit.

Dumnezeu sa odihneasca! 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si