Echinocțiu de toamnă 2023. În acest an, echinocțiul de toamnă are loc sâmbătă, 23 septembrie, ora 09.49 a României.

Începând cu această dată, zilele vor fi mai scurte, iar nopțile mai lungi. Acest fenomen va dura până la data de 21 decembrie, când are loc solstițiul de iarnă.

Echinocțiu de toamnă 2023. Tradiții pentru această dată

Tradiția populară spune că așa cum este vremea în această zi, așa va fi și anul viitor.

Dacă dimineața este ploioasă, atunci primăvara va fi la fel, dacă la prânz este soare, înseamnă că anul va fi bun. Dacă plouă cu tunete și fulgere, se spune că toamna va fi una lungă.

Citește și: Ziua Educației 2023: Pe ce dată se sărbătorește? Elevii vor avea o zi liberă!

Altă tradiție spune că, în această zi, prunele care se duc la biserică pentru a fi sfințite se păstrează deoarece sunt considerate vindecătoare de răni. De asemenea, ultimele fructe din pom nu trebuie culese, ci lăsate pentru Mama Natură.

Tot în ziua echinocțiului de toamnă, sătenii sărbătoresc recoltele și își fac proviziile pentru iarnă. Tradiția spune că, în această zi toate florile se ofilesc, iar oamenii trebuie să le ungă cu mir sfințit pentru a rămâne mereu puternice.

De asemenea, sătenii au obiceiul de a culege strugurii, fac must, adună nucile, merele și gutuile.

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Salman Khan și Iulia Vântur, primele imagini de la nuntă! Filmarea cu ei a scăpat pe internet- wowbiz.ro

Potrivit tradiției, echinocțiul aduce o stabilitate între masculin și feminin, între viață și moarte.

Părinții nu trebuie să își certe copiii în ziua de 23 septembrie deoarece ar putea avea impresia că toată viața nu au cules nimic, fiind o metaforă pentru faptul că aceștia nu sunt destul de buni pentru cele mai bune lucruri în viață.

De asemenea, tradiția mai spune că este interzis să ne spălăm pe față până când soarele va apune, iar înainte de a ieși din casă să mâncăm măcar o bucată de pâine.

Echinocțiul de toamnă vine și cu modificări, efecte secundare asupra organismului uman. De exemplu, hipersomnia, somnolență excesivă în timpul zilei, ar putea fi resimțită de mulți în această perioadă. Acest lucru se întâmplă atunci când ceasul biologic este întrerupt în timpul schimbărilor anotimpurilor, cum este și echinocțiul de toamnă.

Când are loc echinocțiul de toamnă în următorii ani 2024-  22 septembrie, ora 15:44

2024-  22 septembrie, ora 15:44

Citește și: Se spală sau nu rufe azi, pe 14 septembrie 2023? Este sărbătoare mare în Biserica Ortodoxă!

2025-  22 septembrie, ora 21:19

Citeste si: Miracolul prin care Lidia Buble a fost vindecată de psoriazis, după ce tratamentele medicilor nu au dat niciun efect. „Voi nu le vedeți pentru că le acopeream cu haine. Efectiv am fost vindecată.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

2026-  23 septembrie, ora 03:05

2027-  23 septembrie, ora 09:02

2028-  22 septembrie, ora 14:45


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si