In articol:
- Creștere economică de 4,7% față de anul trecut
- Avertismentul FMI: perspectivele sunt și mai sumbre în 2023
Creşterea economiei a încetinit la 1,3% în cel de-al treilea trimestru al acestui an faţă de trimestrul precedent, în condiţiile în care în T2 PIB a urcat cu 1,8% faţă de primele trei luni.
Citește și: Lista țărilor din UE cu cea mai mare inflație. România este pe locul 7
Potrivit celor mai recente date de la Institutul Național de Statistică (INS), creșterea economică dă semne de încetinire,
Creștere economică de 4,7% față de anul trecut
Potrivit estimării semnal a INS, Produsul intern brut în trimestrul III 2022 a înregistrat o creştere faţă de trimestrul III din anul 2021 cu 4% pe seria brută şi cu 4,7% pe seria ajustată sezonier.
Citește și: În anul 2022 prețul hârtiei a explodat. Creștere de 115% și încă semnele de atenuare nu se întrevăd
În perioada 1 ianuarie -30 septembrie 2022, comparativ cu perioada corespunzătoare din anul 2021, Produsul intern brut a crescut cu 4,3% pe serie ajustată sezonier.
Pe serie brută, în primele nouă luni, avansul economiei a fost de 5%.
Avertismentul FMI: perspectivele sunt și mai sumbre în 2023
Perspectivele economiei mondiale sunt chiar mai sumbre decât cele previzionate luna trecută, se arată într-un raport al Fondului Monetar Internaţional, care citează studii recente privind înrăutăţirea activităţii economice şi a serviciilor, transmite Reuters.
Perspectivele mai sumbre vin în urma înăspririi politicii monetare, cauzate de inflaţia persistent ridicată, de creşterea redusă a economiei chineze, de perturbările din lanţurile de aprovizionare şi de insecuritatea alimentară, provocată de invadarea Ucrainei de către Rusia, apreciază FMI.
Citește și: Românii cu averi mari, vânați de Fisc, cu ajutor de la experții FMI
Creditorul global a înrăutăţit luna trecută estimările privind creşterea economiei globale în 2023 la 2,7%, de la 2,9%.
Indicatorii recenţi "confirmă că perspectivele economiei mondiale sunt chiar mai sumbre", în special în Europa. Indicatorul Composite Purchasing Managers (PMI), care măsoară activitatea în industrie şi sectorul serviciilor, a indicat o evoluţie slabă în majoritatea economiilor din G20, activitatea economică fiind în scădere, iar inflaţia ridicată, avertizează FMI.