Close sidebar
Close sidebar

VIDEO - Economia României, creștere tot mai firavă. Puterea de cumpărare a românilor, cădere în gol

Economia României își pierde suflul de un trimestru la altul, în condițiile în care experții vorbesc tot mai des de intrarea economiei din zona euro în recesiune, pe fondul crizei energetice create de războiul Rusiei în Ucraina. Inflația galopantă a făcut ca puterea de cumpărare a românilor să scadă dramatic, în ciuda creșterii economice din statistica oficială.

Sorin Negru,


DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Creşterea economiei a încetinit la 1,3% în cel de-al treilea trimestru al acestui an faţă de trimestrul precedent, în condiţiile în care în T2 PIB a urcat cu 1,8% faţă de primele trei luni.

Citește și: Lista țărilor din UE cu cea mai mare inflație. România este pe locul 7

Potrivit celor mai recente date de la Institutul Național de Statistică (INS), creșterea economică dă semne de încetinire, 

Creștere economică de 4,7% față de anul trecut

Potrivit estimării semnal a INS, Produsul intern brut în trimestrul III 2022 a înregistrat o creştere faţă de trimestrul III din anul 2021 cu 4% pe seria brută şi cu 4,7% pe seria ajustată sezonier.

Citeste si: SFÂȘIETOR! Arina a fost filmată în momentul în care a murit. În videoclip se mai aud doar țipete- kanald.ro

Citeste si: Un bilet scris de Robert, descoperit la scurt timp după ce el și Giuly au fost descalificați din "Casa Iubirii". Cui îi era destinat? Conținutul lui, făcut public chiar de Robi, fostul său coleg de cameră- wowbiz.ro

Citeste si: „Blonda lui Putin” s-a supărat pe o ziaristă și a trimis securitatea la ea, după ce i-a pus o întrebare: Nu discut viața mea personală- antena3.ro

Citește și: În anul 2022 prețul hârtiei a explodat. Creștere de 115% și încă semnele de atenuare nu se întrevăd

În perioada 1 ianuarie -30 septembrie 2022, comparativ cu perioada corespunzătoare din anul 2021, Produsul intern brut a crescut cu 4,3% pe serie ajustată sezonier.

Pe serie brută, în primele nouă luni, avansul economiei a fost de 5%.

Avertismentul FMI: perspectivele sunt și mai sumbre în 2023

Perspectivele economiei mondiale sunt chiar mai sumbre decât cele previzionate luna trecută, se arată într-un raport al Fondului Monetar Internaţional, care citează studii recente privind înrăutăţirea activităţii economice şi a serviciilor, transmite Reuters.

Perspectivele mai sumbre vin în urma înăspririi politicii monetare, cauzate de inflaţia persistent ridicată, de creşterea redusă a economiei chineze, de perturbările din lanţurile de aprovizionare şi de insecuritatea alimentară, provocată de invadarea Ucrainei de către Rusia, apreciază FMI.

Citește și: Românii cu averi mari, vânați de Fisc, cu ajutor de la experții FMI

Creditorul global a înrăutăţit luna trecută estimările privind creşterea economiei globale în 2023 la 2,7%, de la 2,9%.

Indicatorii recenţi "confirmă că perspectivele economiei mondiale sunt chiar mai sumbre", în special în Europa. Indicatorul Composite Purchasing Managers (PMI), care măsoară activitatea în industrie şi sectorul serviciilor, a indicat o evoluţie slabă în majoritatea economiilor din G20, activitatea economică fiind în scădere, iar inflaţia ridicată, avertizează FMI.

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI