Lipsa somnului în primele zile după schimbarea orei are de fiecare dată consecințe serioase.

"Accidentele de mașină, accidentele vasculare cerebrale și atacurile de cord au crescut în zilele de după schimbarea orei din martie”, a explicat un specialist pentru Bloomberg anul trecut.

Citește și: Ora de vară 2023. Cum trebuie să potrivim ceasurile pe 26 martie 2023. Vom dormi mai puțin!

Și mai grav este că lucrătorii din domeniul sănătății pot face mai multe greșeli în zilele următoare trecerii la ora de vară.

Potrivit unui studiu realizat de Mayo Clinic Health System numărul incidentelor legate de siguranța pacientului a crescut imediat după schimbarea orei în martie.

Erori peste erori în administrarea tratamentelor medicale

Cercetătorii au folosit datele pentru a studia erorile cauzate de sisteme defecte, defecțiuni ale echipamentelor sau erori umane  pe parcursul a opt ani.

Au fost urmărite cele șapte zile premergătoare și alte 7 zile următoare schimbărilor de oră de primăvară și toamnă. 

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: S-au trezit cu un liliac în dormitor și apoi le-a murit copilul- antena3.ro

Citeste si: Iranul cere pacea în Orientul Mijlociu, la câteva zile după ce a atacat Israelul. Apelul lansat către Occident- wowbiz.ro

Citește și: Ora de vară 2023. Cum ne afectează organismul această schimbare? Cum trebuie potrivite ceasurile?

Când cercetătorii au limitat analiza la eroarea umană, au descoperit că, după pierderea unei ore se somn în primăvară, numărul erorilor umane a crescut cu 18,7 procente -  cifră semnificativă statistic. 

Cele mai multe dintre erori au implicat medicamentele, administrarea lor greșită- fie a dozei greșite, fie a medicamentului ca atare.

Atenție, administrarea medicamentelor se face greșit după schimbarea orei!

Nu a existat o diferență semnificativă în ceea ce privește erorile umane în săptămânile premergătoare și după trecerea la ora standard.

Nu doar medicii și asistenții medicali fac greșeli în aceste zile critice, dar și pacienții încurcă orele de administrarea medicamentelor, dozele și chiar medicamentele pe care trebuie sa le ia.

Autorul principal al studiului a spus că organizațiile de îngrijire a sănătății ar trebui să fie conștiente de faptul că schimbarea de primăvară este o perioadă de risc crescut și ar trebui să facă planuri pentru aceasta. Dar, pe termen lung, crede el, probabil că ora de vară ar trebui abandonată.

Ora de vară 2023. Cum trebuie să potrivim ceasurile? Ora 03:00 devine ora 04:00!

Ora de vară 2023. Weekend-ul acesta se schimbă ora în România! În luna martie, românii dau ceasurile înainte cu o oră, astfel că se anunță mai puține ore de somn. 

Citește și: Schimbarea orei 2023. Ce criză energetică planetară a determinat trecerea la ora de vară în zorii Primului Război Mondial

Anul acesta românii trec la ora de vară pe data de 26 martie 2023.

În noaptea de 25 spre 26 martie, ora 03:00 devine ora 04:00. Ziua de 26 martie 2023 va avea 23 de ore, în loc de 24 cum are în mod normal.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si