Setsuko Saya este socata. Director al biroului de management al dezastrelor din Japonia, femeia e invatata cu rigorile nipone in privinta cutremurelor.

Nu poate intelege de ce in inima Capitalei Romaniei astfel de spatii sunt lasate in paragina.

Setsuko Saya, director Biroul de management al dezastrelor: "Exista astfel de cladiri si in Japonia? Nu prea multe, cred ca mai degraba in zonele rurale exista astfel de probleme."

Si n-ar fi neaparat o problema cu estetica. Cu cat se amana mai mult lucrarile de consolidare, cu atat situatia devine mai periculoasa.

Setsuko Saya, director Biroul de management al dezastrelor :"Este foarte nesigur sa fie continuate lucrarile in felul acela. E nevoie de agenti de paza, care sa protejeze zona, daca se doreste continuarea proiectului." 

Poate surprinzator, dar, uneori, o astfel de schela metalica, utilizata pentru a sustine acea bucata din cladire, poate face mai mult rau decat bine. Asta pentru ca si metalul poate coroda in ani de zile, astfel ca se poate transforma intr-un adevarat pericol.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: S-au trezit cu un liliac în dormitor și apoi le-a murit copilul- antena3.ro

Citeste si: Iranul cere pacea în Orientul Mijlociu, la câteva zile după ce a atacat Israelul. Apelul lansat către Occident- wowbiz.ro

"Au montat scheletul acesta de metal acum vreo 2 ani, cred, si a ramas asa. Deci putrezeste, pentru ca ploua si metalul se va deteriora."

Cu alte cuvinte, nici cand ne apucam sa consolidam nu ducem la bun sfarsit lucrarea. Si nu e singura cladire in aceasta situatie.

"Problema este ca parterul e functional, exista o afacere deschisa acolo."

Adica in contradictie cu logica nipona, care spune ca un imobil trebuie renovat in totalitate si nu pe bucati.

"Exista niste sculpturi si par niste decoratiuni foarte frumoase, din secolul trecut, si ar trebui pastrate, chiar daca se face o modernizare a fatadei."

O alta mare problema in Romania este legea care priveste consolidarea cladirilor cu bulina.  Dar care s-ar putea schimba cat de curand.

Mihai Busuioc, secretar general al Guvernului: "Si unul dintre titularii dreptului de proprietate, sau doi, nu sunt de acord cu reabilitarea acelui imobil cred ca este important sa modificam legislatia si acest lucru sa se intample, cu asigurarea, bineinteles, a locuintelor de necesitate."

Altfel spus, majoritatea va decide. La fel cum se intampla si in Japonia.

Tomnita Florescu, viceprimar Capitala:" Ganditi-va, o persoana in varsta, cum sa-si mai plateasca. Deci nu voia sa plece, este pericol public, nu se poate, trebuia facut ceva."

Doar ca la nivel de locuinte de necesitate stam cam prost. Cel putin raportat la numarul urias de oameni ce ar trebui relocati. Nu mai putin de 180 de cladiri stau sa cada la orice cutremur mai puternic, iar asta doar in Bucuresti.

Pe langa celelalte sute aflate in clasa 2 de risc seismic.

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si