28 septembrie 2023, este Ziua Internațională a Avortului în Condiții de Siguranță. Cu ocazia acestei zile este anunțat și un protest la ora 17:30 în fața Ministerului Sănătății unde este cerut accesul nerestricționat și gratuit la avort în siguranță, acces gratuit la servicii publice de sănătate reproductivă și sexuală, educație pentru sănătate și sexualitate, informare corectă în școli, în instituții, la locurile de muncă, în familie, dar și educație feministă antirasistă pentru tot personalul medical, din fonduri publice.

”Trebuie reluat programul de educație pentru sănătate, măcar din clasa a VIII-a, cu sau fără acordul părinților”

Daniela Drăghici, vicepreședinta Asociației Sexul vs Barza a vorbit în exclusivitate pentru stirilekanald.ro despre soluțiile care ar ajuta minorele să fie mai informate despre contracepție, dar și despre ce este avortul în siguranță.

Citește și: Minune în cazul băiețelului aruncat de la etaj, de mama sa. Și-a revenit din comă în ziua în care a împlinit trei ani. Care au fost primele sale cuvinte

”Trebuie să se reia educația pentru sănătate și sexualitate în școli și în afara acestora, după modelul început de guvernul României în 2004. Trebuie reluat programul de educație pentru sănătate, măcar din clasa a VIII-a, cu sau fără acordul părinților, în mod sistematic, nu din an în Paște. De asemenea, profesorii sau elevii de liceu trebuie pregătiți pentru a ține sesiuni informative. Trebuie folosite manualele existente, testate deja. O altă soluție ar fi utilizarea platformei Sexul vs Barza în scoli și biblioteci, cu participarea medicilor de planificare familială.

Plus pregătirea parinților pentru a înțelege corect ceea ce se petrece la orele de educație pentru sănătate și sexualitate: ce se predă, cine predă, cum se desfășoară orele, cum reacționează adolescenții. Măcar aceste măsuri să se respecte pentru început”,  spune vicepreședinta Asociației Sexul vs Barza.  

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

Daniela Drăghici, vicepreședinta Asociației Sexul vs Barza

Daniela Drăghici, vicepreședinta Asociației Sexul vs Barza

[Sursa foto: Daniela Drăghici - Facebook]

”Avortul în condiții de risc este una dintre principalele cauze de deces matern la nivel mondial și singura care poate fi prevenită aproape în întregime. Avortul în condiții de siguranță poate fi asigurat fie cu medicamente, fie printr-o procedură ambulatorie. Avortul medicamentos, adică un avort cu pastile, implică două medicamente: mifepristona și misoprostol. De asemenea, avortul prin aspirație reprezinta o metoda sigura de întrerupere a unei sarcini. La fel ca majoritatea procedurilor chirurgicale, exista un risc foarte scăzut de infecție, însă medicul îl va limita recomandând un tratament de urmat după intervenție. Scopul Standardului privind efectuarea întreruperii sarcinii în condiții de siguranță este ameliorarea calității îngrijirii în avort pentru femei, micșorarea morbidității și reducerea mortalității materne cauzate de avort”, mai precizează Daniela Drăghici.

Statistici îngrijorătoare privind mamele minore din România

Conform datelor INS 687 de fete cu vârsta sub 15 ani au născut în 2021. În 21% dintre aceste cazuri vârsta tatălui este între 20 și 44 de ani, iar în 53% dintre aceste cazuri vârsta tatălui este nedeclarată. În total, 15.811 fete cu vârsta între 15 ani și 19 ani au născut în 2021.

Conform datelor INS 687 de fete cu vârsta sub 15 ani au născut în 2021.

Conform datelor INS 687 de fete cu vârsta sub 15 ani au născut în 2021.

[Sursa foto: PixaBay]

Citeste si: Ce spune Laurențiu Reghecampf despre timpul petrecut în familie și ce anume a conștientizat antrenorul. „Am fost prezent pentru copiii mei, dar nu am fost fizic.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Potrivit analizei Salvați Copiii din anul 2022 o treime dintre mamele minore din România s-au născut tot din mame minore. Datele îngrijorătoare arată că 25% dintre gravidele vulnerabile nu au asigurare medicală, 33% dintre gravide afirmă că nu au făcut analizele recomandate de când sunt gravide, lipsa banilor fiind principalul impediment menționat. 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si