Close sidebar
Close sidebar

EXCLUSIV - Ce preț va avea carnea de porc de Crăciun? Ioan Ladoși (Asociaţia Producătorilor de Carne de Porc din România): ”Doar 20% din carnea din magazine e românească. 80% e importată”

Preț carne de porc Crăciun 2023. O dată cu sezonul rece și cu apropierea sărbătorilor de iarnă, crește și cererea de carne de porc de pe piață. ”Lucrurile în privința prețului cărnii de porc sunt extrem de volatile”, spune Ioan Ladoși.

Razvan Boboc,

Ioan Ladoși (Asociaţia Producătorilor de Carne de Porc din România): ”20% din carnea din magazine e românească. 80% e importată”


DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Preț carne de porc Crăciun 2023. Nelipsite de pe mesele românilor cu ocazia sărbătorilor de iarnă, preparatele din carne de porc pot deveni o provocare pentru bugetul familiei.

Ioan Ladoși, președintele Asociaţiei Producătorilor de Carne de Porc din România, a vorbit, în exclusivitate pentru stirilekanald.ro, despre provocările cu care se confruntă producătorii români.

Prețuri carne de porc: De sărbători și în sezonul grătarelor cresc

În acest moment, în supermarketurile românești prețul mediu al unui kilogram de carne de porc este undeva la 24 de lei. Ioan Ladoși spune că prețul crește și scade în funcție de sezon:

”Întotdeauna când vine în discuție prețul, întotdeauna lucrurile sunt sub mari rezerve. Sunt foarte mulți care apar în presă și spun că prețul o să crească cu nu știu cât la sută.

Prețuri carne de porc: De sărbători și în sezonul grătarelor cresc

[Sursa foto: Pexels.com]

Lucrurile în privința prețului cărnii de porc sunt extrem de volatile. Ca atare, și piața este extrem de volatilă. Există o chestiune de ciclicitate în variația prețului care, de regulă, am putea spune că prețurile după perioada sărbătorilor scad foarte mult. Pentru că nu mai există cerere pe piață după sărbători.

După care încep să crească treptat până în perioada dinaintea Paștelui. Înainte de Paște, este o prăbușire a prețului din cauza postului Paștelui.

Citeste si: SFÂȘIETOR! Arina a fost filmată în momentul în care a murit. În videoclip se mai aud doar țipete- kanald.ro

Citeste si: Un bilet scris de Robert, descoperit la scurt timp după ce el și Giuly au fost descalificați din "Casa Iubirii". Cui îi era destinat? Conținutul lui, făcut public chiar de Robi, fostul său coleg de cameră- wowbiz.ro

Citeste si: Dispariţii misterioase în Rusia. Putin îşi arestează cercetătorii care au inventat rachetele hipersonice- antena3.ro

Pe măsură ce vine sezonul cald, al grătarelor, cererea crește și, implicit, crește și prețul”.

Citește și: VIDEO- Carnea la garniță, vedeta meniului de iarnă. Nutriționiștii recomandă alimentele bogate în grăsimi

Preț carne de porc

[Sursa foto: Pexels.com]

10- 12 lei kilogramul de porc, în viu, la ferme

”Dacă ar fi să urmărim pe anul acesta. Am început undeva în jur de 10 lei pe kilogram, în viu, la ferme. Pe perioada sezonului, am ajuns și undeva la 12 lei pe kilogram.

În perioada aceasta constatăm o scădere pentru că a scăzut cererea. Nu mai iese lumea la grătare, e mai frig”, spune președintele Asociaţiei Producătorilor de Carne de Porc din România.

80% din carnea de porc de pe piață este importată

Președintele APCPR mai subliniază problema cu care se confruntă fermierii în ultimii ani: pesta porcină africană.

”Noi, ca fermieri, producători de carne de porc din ferme comerciale, nu putem controla acest preț. Datorită faptului că ponderea noastră ca și producători de carne pe piața din România, în magazinele românești, este foarte redusă. Am ajuns la 20%. Motivul fiind cel pe care îl spunem de ani de zile pesta porcină africană care a decimat porcinele.

Produse din carne de porc

[Sursa foto: Pexels.com]

Citeste si: Veste excelentă pentru femeile din țara noastră! Cine poate ieși mai rapid la pensie- kfetele.ro

Citeste si: Fiica Ralucăi Moianu nu a ascultat! Ce i-a interzis fosta prezentatoare TV tinerei de 19 ani- radioimpuls.ro

Citeste si: Dispariţii misterioase în Rusia. Putin îşi arestează cercetătorii care au inventat rachetele hipersonice- antena3.ro

Citește și: VIDEO- Ce mănâncă românii cel mai des? „Preparatele pe care le mănâncă cel mai des sunt ciorbele. Nu există masă fără ciorbă”

Realitatea este că nu se poate face o estimare. Este gratuită și mai mult cu efect de influențare a pieței. Atunci când îți imporți 80% din carnea de porc, sigur va fi un preț care se apropie de media UE la momentul respectiv.

Noi nu avem conexiunea directă cu cumpărătorul. Noi negociem cu abatoarele. Noi pierdem controlul asupra prețului. Prețul îl face retailerul”, declară Ioan Ladoși.

Piața din gospodăriile populației, o piață nereglementată

”În România, avem o dublă piață. Piața comercială și piața din gospodăriile populației, o piață nereglementată. Noi nu știm câți porci sunt în gospodării. Sunt undeva la 400.000 de gospodării care cresc porci, din datele oficiale. Câți porci sunt... noi nu am reușit niciodată să aflăm”, a mai declarat președintele Asociaţiei Producătorilor de Carne de Porc din România.

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI