Mihai Ungureanu și Andreea @boardiacs, doi dintre pasionații de board games și organizatorii evenimentului Zilele Jocurilor, au acordat un interviu în exclusivitate pentru stirilekanald.ro.

Cum a început pasiunea pentru board games pentru voi și cum s-a făcut trecerea de la hobby la un nivel profesionist?

Pasiunea pentru jocuri de societate cred că am avut-o cu toții din copilărie, însă cea pentru jocurile de societate moderne a venit ca o alternativă de a petrece timpul cu prietenii și familia.

Trecerea la ceva profesionist a venit natural, ca o consecință a creșterii comunității în România, care ne dorim să se bucure de evenimente cât mai interesante și accesibile astfel încât să nu fie nevoiți să le caute pe plan internațional.

”Comunitatea jucătorilor de board games este una dintre cele mai deschise și prietenoase”

Evenimentele pe care le organizăm sunt gândite atât pentru pasionații de board games mai experimentați, dar și pentru persoanele noi în acest hobby. Comunitatea jucătorilor de board games, atât pe plan național, cât și internațional, este una dintre cele mai deschise și prietenoase comunități și ne dorim să punem asta în valoare prin toate evenimentele pe care le organizăm.

Board games pentru toate vârstele

Board games pentru toate vârstele

[Sursa foto: Zilele Jocurilor]

Cât de mare este comunitate de iubitori de board games din România?

Sunt foarte mulți iubitori de jocuri de societate în România, dar și foarte variați.

De la o joacă ocazională cu familia a unui joc mai clasic precum Remi, Monopoli, Catan, la sesiuni de joacă zilnice cu ultimele apariții în domeniu, participări la evenimente naționale și internaționale, comunitatea iubitorilor de jocuri de societate este în continuă creștere.

Comunitatea iubitorilor de board games din România, în creștere

În momentul de față sunt în jur de 150.000 de jocuri publicate conform boardgamegeek.com,

așa că suntem siguri că există un joc pentru fiecare, indiferent de vârstă și pasiuni.

În România, una dintre cele mai mari comunități online este grupul de facebook Board Games România cu aproape 8000 membri activi. Acolo se anunță majoritatea evenimentelor din țară, ultimele noutăți internaționale și în limba română, discuții și păreri despre jocurile de societate jucate, dar este și un loc foarte bun să afli răspunsul unor întrebări, de exemplu dacă te interesează o anumită categorie de jocuri (pentru copii de o anumită vârstă, ceva asemănător cu un alt joc care ți-a plăcut, un joc bun într-un anumit buget) sigur vei primi suficiente răspunsuri ca să-ți poți face o părere și să iei o decizie informată. Dacă vrei să creezi propriul joc este de asemenea un loc în care poți găsi sugestii de materiale, oameni dispuși să te ajute să testezi jocul si multe altele.

Citește și: Cum să organizezi o petrecere pentru copii în grădină

Care sunt evenimentele majore pe care le organizați anual în România pentru iubitorii de board games? Cum se desfășoară?

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

Anual organizăm cel mai mare târg de jocuri de societate din țară, Zilele Jocurilor în Târgu Mureș, și cea mai mare tabăra de jocuri de societate.

”Comunitatea jucătorilor de board games este una dintre cele mai deschise și prietenoase”

”Comunitatea jucătorilor de board games este una dintre cele mai deschise și prietenoase”

[Sursa foto: Zilele Jocurilor]

Zilele Jocurilor, eveniment organizat la Târgu Mureș

Zilele Jocurilor este la cea de-a noua ediție anul acesta și va avea loc între 27-29 Octombrie la Palatul Culturii din Târgu Mureș. Vom avea o zonă de târg unde participanții vor putea achiziționa jocuri noi, multe dintre ele fiind localizate în limba română. Punem la dispoziție gratuit pentru public o bibliotecă de jocuri de peste 200 de titluri, de la cele mai iubite, la cele mai noi apariții, inclusiv lansate la începutul lunii la Essen Spiel, cel mai mare târg de jocuri de societate din lume.

În premieră, vom organiza o expoziție de artă cu ilustrații din jocuri de societate care să pună în lumină valoarea extraordinară a creațiilor grafice care aduc la viață un joc de societate. Vom avea invitați locali și internaționali care vor vorbi despre ce înseamnă să aduci la viață un joc de la idee la ilustrație, publicare, traducere.

Pe tot parcursul evenimentului vor fi cu noi cei din trupa Freezerii care vor organiza spectacole de stand-up, improvizație, statui vivante, toate pe tematica jocurilor de societate. Accesul la toate aceste evenimente este gratuit.

”Jocurile de societate strâng oamenii la o masă și îi ajută să interacționeze într-un mod distractiv, educativ. Mai mult, descoperă lucruri noi unii despre alții”

”Jocurile de societate strâng oamenii la o masă și îi ajută să interacționeze într-un mod distractiv, educativ. Mai mult, descoperă lucruri noi unii despre alții”

[Sursa foto: Zilele Jocurilor]

Tabăra de jocuri este organizată în fiecare vară

În mijlocul verii, organizăm și o tabăra de jocuri de societate care durează o săptămână și se desfășoară în centrul țării pentru a fi cât mai ușor pentru toată lumea să participe.

Tabăra este adresată pasionaților de board games de toate vârstele unde aceștia pot cunoaște oameni noi din hobby, să joace jocuri toată ziua și să participe la mai multe activități și surprize pe care le pregătim.

Ce plus aduce un board game pus pe masă la o reuniune de familie, întâlnire cu prietenii?

Într-o lume în continuă mișcare în care majoritate interacțiunilor se desfășoară online, jocurile de societate în primul rând strâng oamenii la o masă și îi ajută să interacționeze într-un mod distractiv, educativ, și să descopere lucruri noi unii despre alții, chiar uitând de telefoane și rețele de socializare.

Zilele Jocurilor, eveniment organizat la Târgu Mureș

Zilele Jocurilor, eveniment organizat la Târgu Mureș

[Sursa foto: Zilele Jocurilor]

”Pentru copii jocurile de societate sunt o alternativă bună la jocurile video”

Fiind o diversitate atât de mare de jocuri, fiecare își poate găsi jocul potrivit pentru grupul său. De la jocuri de petrecere, la jocuri de strategie, îți poți antrena mintea și cunoaște mai bine prietenii.

Citeste si: Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A avut foarte multe momente când s-a simțit rău, dar mama mereu a fost lângă el.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Pentru copii, jocurile de societate sunt o alternativă bună la jocurile video, unele dintre ele fiind chiar versiuni fizice ale acestora. Există jocuri și pentru copii mici, începând de la 2 ani, cu ajutorul cărora aceștia pot învăța de la primele cuvinte, la matematică, istorie, geografie etc. De altfel există și jocuri care pot fi distractive în același timp pentru copii, cât și pentru părinți, bunici.

Cum ați resimțit că s-a dezvoltat piața de board games din România în ultimii ani?

Interesul și piața jocurilor de societate este în continuă creștere în toată lumea, cât și în România. De la magazine și cafenele specializate la hypermarketuri și librării, jocurile de societate devin tot mai populare și mai accesibile publicului larg.

Citește și: 3 dintre cele mai îndrăgite și eficiente variante de team building! Și echipa ta poate să profite!

Jocuri de societate

Jocuri de societate

[Sursa foto: Zilele Jocurilor]

Există creatori și ilustratori români care au avut succes atât pe plan național, cât și internațional

Jocurile de societate au devenit chiar obiect de studiu în școli în anumite țări, ceea ce dovedește impactul și valoarea pe care această industrie o are în lume.

Există și creatori de board games români?

Există creatori și ilustratori români care au avut succes atât pe plan național, cât și internațional. La Zilele Jocurilor, încercăm să susținem creatorii de jocuri aflați la început de drum prin Concursul național de design pe care îl organizăm anual al cărui mare premiu este posibilitatea de a câștiga un contract de publicare.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si