Femeile sunt înconjurate de pericole la tot pasul. Fie că vorbim de greutăți, abuzuri de orice fel, sau diferite probleme de cuplu sau de integrare în societate. Multe dintre ele nu știu cum să gestioneze tot acest cumul de trăiri.

La cine pot apela femeile abuzate?

În luna martie, femeile se simt mai iubite decât de obicei și trebuie să știe ce să facă, dacă se află în postura de a fi abuzată.

Una dintre cele mai periculoase forme ale agresivității este cea fizică, iar multe femei aleg doar să tacă, în loc să facă toate demersurile necesare, deoarece le este frică. Acest fenomen a ajuns să fie cu atât mai greu de gestionat, în țara noastră, numai în anul 2023 fiind depășit pragul de 100.000 de victime. Nici în centrele de găzduire nu mai sunt locuri, de cele mai multe ori ONG-urile ajutând enorm în aceste cazuri.

Avocatul Adrian Cuculis a vorbit  în exclusivitate pentru stirilekanald.ro  despre mecanismele de protecție, dar și despre egalitatea de șanse dintre bărbați și femei.

”În principal trebuie să înțelegem că există mecanisme de prevenție, atât în cazul violenței în familie, cum ar fi ordine de protecție, dar și mecanisme care le protejează pe doamne chiar în mediul public atunci când împotriva lor sunt manifestate acte de abuz sau chiar și banalele gesturi care ar putea să pară ca niște simple semne de lipsă de educație.

Ele din punct de vedere penal ar putea să fie catalogate ca fiind infracțiuni. De asemenea, este linie specială de apelare pentru femeile care sunt victimele abuzului în familie și sigur că nu în ultimul rând există mecanisme pentru mame pentru a le asigura pe acestea că au parte de o indemnizație de creșterea copilului, dar și alte beneficii de natură financiară pe care statul le oferă mamelor”, a
spus avocatul.

Capcane societate femei

El este avocatul Adrian Cuculis.

[Sursa foto: Facebook]

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Salman Khan și Iulia Vântur, primele imagini de la nuntă! Filmarea cu ei a scăpat pe internet- wowbiz.ro

Citește și: Situație șocantă în Timiș! O fetiță de 3 ani ar fi fost abuzată de mama sa și de concubinul acesteia

Ce pot face mamele abuzate care au copil?

Un alt ajutor ar putea fi și o simplă aplicație, care poate fi descărcată gratuit. Este vorba de Bright Sky, cu ajutorul căror victimele abuzurilor pot găsi centre care să le găzduiască pentru o anumită perioadă sau să le ofere consiliere psihologică, materială, juridică, religioasă, medicală sau educațională. Nu în ultimul rând, Adrian Cuculis a pus problema și unui copil la mijloc, care de cele mai multe ori are de suferit. Așadar, în acest caz, ONG-urile le ajută foarte mult pe mame să poată să înceapă o altă viață, iar pe copii să-i integreze.

”Trebuie să spunem că la modul general familia este protejată în România prin mai multe mijloace și cu precădere în momentul în care spre exemplu intervine un divorț, iar copilul este mic întotdeauna mamele sunt favorizate. La fel de bine există și egalitatea de șanse între femei și bărbați care practic protejează femeile de orice fel de discriminare în ceea ce privește activitatea pe care o desfășoară.

Facem altfel concluzia că în societatea românească nu se pune problema unei lipse de reglementare și mai degrabă a unei aplicări lacunare sau întârziate a dispozițiilor legale. Poliția, direcțiile de asistență socială, instanțele de judecată, dar și alte mecanisme ale statului pot prin rolul lor coercitiv, dar mai ales preventiv să le ferească pe femei de asemenea fapte intruzive în viața lor”, a mai precizat în cele din urmă Adrian Cuculis.

Capcane societate femei

Imagine reprezentativă pentru o femeie.

[Sursa foto: iStock]

Citeste si: Miracolul prin care Lidia Buble a fost vindecată de psoriazis, după ce tratamentele medicilor nu au dat niciun efect. „Voi nu le vedeți pentru că le acopeream cu haine. Efectiv am fost vindecată.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Citește și: "Avem toleranță zero față de agresivitatea în școli". Ministrul Educației, Ligia Deca, trimite corpul de control la Școala nr. 3 "Nicolae Titulescu" din Capitală

Începând cu data de 1 ianuarie, sistemul informatic care ajută la monitorizarea agresorilor a fost extins în alte 20 de județe. Acum, dacă victimele sunt abuzate, pot cere ordin de protecție și montarea unei brățări pe care să o poarte agresorul.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si