Carmen Nistor este grafician și profesoară de caligrafie. A lucrat într-o multinațională de telefonie mobilă, însă după anii petrecuți acolo și-a dat seama că fericirea și libertatea ei sunt mult mai importante de atât. Așa că a făcut un curs de Tipografie, fiind cumva inspirată de bunic și de părinții săi.

Pasiunea pentru caligrafie, preluată din familie

Neoficial, din clasele primare: scriam bine, dar căutam mereu exemple printre colegii de clasă cu stiluri de scris frumos.

Și, dacă îmi plăcea ceva anume, adaptam la scrisul meu sau preluam. Oficial, am început cu o bursă Erasmus în Germania, în 2010. La cursul de Typography am văzut pentru prima oară în ce constă un ritual caligrafic cu bețișor de tuș solid, piatră de tuș, pensulă și hârtie, sau "cele patru nestemate ale studiului". Din acel an nu am contenit să scriu, să învăț stiluri caligrafice noi, să adaptez caligrafia la propria personalitate”, a povestit Carmen.

Citește și: Răsturnare de situație în cazul copilul de clasa a III-a rămas singur în școală! Părerile psihologilor nu-i liniștesc pe părinți

Carmen Nistor - grafician și profesoară de caligrafie

Carmen Nistor - grafician și profesoară de caligrafie

[Sursa foto: Carmen Nistor - Facebook]

Bunicul său, Constantin Dumitru, a fost omul care a lucrat cadourile cărturărești pregătite de Regele Mihai pentru prietenii săi, dar și Constituția Republicii Socialiste România ori darurile Partidului către Mao Tzedong, Tito sau Regina Elisabeta a Marii Britanii.

”Secretele meseriei le-am învățat de la maeștrii caligrafi care au susținut multele și diversele cursuri internaționale la care am participat. Cel mai des m-am inspirat din scrisul tatălui meu care este un om foarte riguros și ordonat, cu un scris pe măsură. Apoi, vedeam cum scrie mama, mult mai fluid, mai rotund, mai organic”, a spus Carmen Nistor.

Carmen Nistor, fondatoarea unei Academii de Caligrafie

”Apoi a fost bunicul meu, care a prins caligrafie veche și a rămas toată viața cu acele bucle la anumite litere majuscule. Avea scrisul ordonat, înclinat spre dreapta, mereu constant, cu linii ferme și bucle mai generoase decât învățaserăm noi; se simțea clar că este vorba de altă școală a scrierii”, a mai adăugat aceasta.

Carmen Nistor oferă cursuri de caligrafie la Academia de Caligrafie, academie fondată chiar de ea, în anul 2018. Aici, atât adulții, cât și copiii învață tainele caligrafiei.

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

Citește și: Vești bune pentru elevi. Se dau burse de 5.000 de lei pe an școlar, iar unul dintre criterii este chiar nota la Evaluarea Națională

Carmen Nistor oferă cursuri de caligrafie la Academia de Caligrafie, academie fondată chiar de ea, în anul 2018

Carmen Nistor oferă cursuri de caligrafie la Academia de Caligrafie, academie fondată chiar de ea, în anul 2018

[Sursa foto: Carmen Nistor - Facebook]

”Am cunoscut, atât în România cât și în alte țări în care am predat, oameni pasionați realmente de scris, care au venit la cursurile mele de caligrafie cu o plăcere enormă pentru litere. Cu bucurie, constat că unii dintre ei rămân fideli nu doar practicii caligrafice, dar duc mai departe arta aceasta și predau sau își pun bazele unor mici afaceri care au ca obiect

principal de activitate arta scrierii. Cel mai plin de satisfacție răspuns din partea cursanților este să văd că păstrează caligrafia între activitățile cărora li se dedică în mod constant”, a povestit Carmen.

Abecedarul Caligrafic- primul proiect de acest tip din Rom â nia

Cât despre necesitatea introducerii unui curs de caligrafie în școli, Carmen Nistor a răspuns că ar fi un lucru benefic, iar pentru asta lucrează deja la un Abecedar Caligrafic.

Din păcate, puțini mai fac acest lucru la școli, doar dacă au parte de un pedagog care știe să predea noțiunile corecte de scris cursiv. Scrisul cu stiloul sau creionul, după regulile care să le permită copiilor să scrie fără efort, cursiv, eficient, îi ajută foarte mult în procesul de învățare, le dezvoltă abilități cognitive, le sporește puterea de concentrare, capacitatea de a gândi în perspectivă și de a asimila noțiuni estetice esențiale”, a explicat profesoara de caligrafie.

Carmen Nistor decorează diverse săli și a lucrat chiar pentru lansarea unei colecții de bijuterii cu litere.

Carmen Nistor decorează diverse săli și a lucrat chiar pentru lansarea unei colecții de bijuterii cu litere.

[Sursa foto: Carmen Nistor - Facebook]

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

”De aceea, l ucrez la un Abecedar Caligrafic, dedicat copiilor din clasele primare și cadrelor didactice care predau noțiuni de scriere. Va reprezenta o resursă extrem de importantă, primul proiect de acest tip din România, o opțiune complexă de învățare corectă a tehnicilor de scris. Abecedarul va fi în format fizic, dar și cu demonstrații multimedia însoțitoare, precum și cu informații inedite din istoria artei scrisului”, a mai adăugat Carmen Nistor.

Citește și: Un copil în scaun cu rotile a fost urcat șapte etaje de ambulanțieri, după ce curentul a fost tăiat pentru neplată

Totodată, aceasta decorează diverse săli și a lucrat chiar pentru lansarea unei colecții de bijuterii cu litere.

”De multe ori utilizez caligrafia pentru comenzi dedicate clienților business, fie că este vorba de lucrări care vor decora săli, fie de scrieri pe pereții unor spații comerciale, sau de lucrări de grafică în care litera joacă rolul principal: monograme, ex-libris-uri, logo-uri etc. Am utilizat caligrafia și la lansarea unei colecții de bijuterii cu litere de aur caligrafiate, interpretări ale modelelor de litere vechi – pe care le mai găsim doar în cărțile manuscrise – și pe care pasionații de bijuterii unicat le pot purta ca pandantiv, inele, cercei sau brățări ”, a povestit Carmen Nistor.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si