EXCLUSIV - Festival de teatru pentru adolescenți la Alexandria. Liviu Romanescu (director Ideo Ideis) : ”Discutăm cu viitorii adulți despre unde și cum se construiește un adult, un om responsabil, conștient de sine, de mediu, de ceilalți”
Festivalul Naţional de Teatru Tânăr "Ideo Ideis" reunește, de 18 ani, trupe de teatru de adolescenți din întreaga țară. Evenimentul este, în același timp, ”un manifest artistic și social care aduce o platformă de oameni, idei și resurse creative hotărâtoare mai aproape de adolescenți”. Un festival de teatru într-un oraș care n-a avut niciodată... un teatru - Alexandria.
Ideea ineditului festival a venit, în urmă cu 18 ani, în Alexandria, comunitatea în care un grup de adolescenți s-a decis că are nevoie de mai mult pentru propria dezvoltare. Că nu vor aștepta un teatru pentru a pune bazele unui festival de teatru care să le susțină interesele creative.
Liviu Romanescu, directorul Festivalului Ideo Ideis, a vorbit în exclusivitate pentru stirilekanald.ro, despre maturitatea la care a ajuns festivalul la cea de 18-a ediție.
Un festival de teatru într-un oraș care n-a avut niciodată un teatru- Alexandria
”Festivalul a pornit, în urmă cu 18 ani, din dorința unei trupe de adolescenți de a organiza două lucruri în același timp. Pe de o parte de a organiza un festival de teatru ”pe bune”- adică pe merit. Dacă cineva merita un premiu, să îl ia. Să se urmărească valoarea și calitatea.
Pe de altă parte, doreau să realizeze un festival de teatru într-un oraș care nu avea teatru. Doreau să vină cu un element pe care îl simțeau necesar pentru o comunitate și să creeze nevoia aceasta în acea comunitate. Aceste două direcții s-au păstrat.
Doar că, pentru festival, acest element ”pe bune” s-a transformat în cuvântul ”autentic”, iar festivalul a căutat să dezvolte într-un mod autentic copii, nu neapărat viitori artiști, cât viitori adulți.
Indiferent de meseria pe care o vor urma, să fie artiști în cadrul breslei lor, să fie oameni care creează”, spune directorul festivalului.
Pe direcția de comunitate, festivalul a continuat să poarte un dialog ”cu niște oameni care nu erau neapărat obișnuiți să dialogheze, care nu erau obișnuiți să primească ”străini” în casa lor și a reușit în acești 18 ani să câștige încrederea la nivel
administrativ, comunitar și în rândul mediului conex tinerilor- părinți, profesori, bunici”.
Ediția aniversară din acest an are un mesaj foarte puternic pe care a fost construit tot conceptul - ”Faci lumea să semene cu tine”. ”Tagline-ul acesta este ales tocmai ca să stea în echilibru, la mijloc între posibilitatea de a face- acțiune, dar și ideea că, fără să acționezi, oricum lași o amprentă. Că vrei, că nu vrei, faci lumea, dar ai și potențialul să acționezi și chiar să fii implicat activ către a transforma lumea din jurul tău.
Este vorba de majorat, este vorba de trecerea de la dependență către libertate, către posibilități infinite. Pleci de acasă, îți urmezi visul. În același timp, pleci cu responsabilitatea în ghiozdan, ești responsabil pentru acțiunile tale, vei lăsa urme în urma ta și discutăm practic cu viitorii adulți de mâine despre unde și cum se construiește un adult, un om responsabil, un om conștient de sine, de mediu, de ceilalți, și cum îți găsești resursele ca să poți fi un element activ”, mai spune Liviu Romanescu.
Pe lângă spectacolele de teatru, evenimentul aduce și o serie de alte activități pentru comunitatea din Alexandria și cei care vin special la festival: ”Trupele care vin sunt înconjurate de ”un teren minat” cu diverse experiențe artistice. Avem cinematecă târzie cu acces liber unde rulăm premierele românești ale anului.
Aducem artiștii în sesiunie Q&A cu publicul. Avem spectacole de teatru profesionist, concerte, seri de povestitori, masterclassuri”.
Piesele de teatru prezintă micul univers al adolescenților
Sorina Ștefănescu, director artistic, spune că ediția de anul acesta reunește trupe din Bacău, Câmpina, Botoșani, București: ”Intenția noastră e să cuprindem toată țara. Mai mult de două trupe dintr-un oraș nu luăm pe an. Încercăm să conectăm acești tineri între ei, să se cunoască, să se viziteze între ei și după festival”.
Majoritatea spectacolelor sunt piese de teatru care vorbesc despre problemele adolescenților. ”Relația cu părinții, relația cu orașul, cu centrele culturale sau teatrele care nu au spectacole care să se adreseze vârstei lor, relația cu colegii lor de clasă, cu profesorii, cu școala. Cumva prezintă micul lor univers. Sunt niște adulți în devenire și încep să simtă din ce în ce mai tare mediul înconjurător”, a mai declarat directorul artistic Ideo Ideis.
”Din ce ne povestesc, e unul dintre cele mai importante momente din festival, momentul în care ei joacă și se prezintă mentorilor din festival, actori profesioniști cu renume. Momentul în care joacă în fața colegilor lor, ceilalți participanți din festival. Practic, e momentul în care munca lor de câteva luni sau de un an de zile se materializează pe scenă”, mai spune Sorina Ștefănescu.
Ediția de anul acesta se desfășoară la Alexandria, între 11 și 18 august. Nouă trupe de teatru de liceeni vor trăi aici experiența de festival, alături de comunitatea în care s-a născut și a crescut fenomenul Ideo Ideis.