20 de români erau în locul unde a avut loc atacul. O zonă greu accesibilă pe care rebelii au împrejmuit-o. Românii prezenți în Congo ar fi foști militari români și foști luptători de la forțele speciale ale poliției, foarte bine pregătiți sub comandamentul lui Horațiu Potra, un român care conduce misiunea militară din Republica Dominicană Congo.

Românii prezenți în zona de conflict din Congo au misiunea de a-i instrui pe militarii congolezi și să apere orașele Sake și Goma.

Comandantul românilor din Congo, Horațiu Potra, a vorbit în exclusivitate pentru Știrile Kanal D cu Claudia Costandiș  despre atacul rebelilor M 23 și despre misiunea pe care o desfășoară în Congo.

Doi români au murit într-un atac al rebelilor M 23 din Congo. Misiunea foștilor militari români

Horațiu Potra a precizat că foștii militari români se află în Congo pentru a instrui militarii congolezi și pentru a apăra două orașe principale din zonă: Sake și Goma.

„Misiunea noastră aici este să le instruim militarii congolezi și să păzim orașul Sake și Goma. De ce păzim orașul Sake și Goma? În orașul Sake se află centrul de instrucție, acolo instructorii noștri își desfășoară activitatea, este nevoie de o protecție, pe perioada muncii acolo și în orașul Goma, aici suntem cazați, aici se află concesiunile unde dormim și aici trebuie să ne păzim. Păzind orașul Sake și Goma, ne păzim pe noi”, a

spus comandantul românilor din Congo.

Horațiu Potra a relatat cum a avut loc atacul rebelilor, mișcare în care doi militari români au murit, iar alți cinci au fost răniți. 

Citește și: Apar noi detalii despre foștii militari români din Congo! 20 de români se aflau în zona unde a avut loc ambuscada

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: O tânără care a făcut un test ADN ca să afle care este istoria familiei sale a făcut o descoperire șocantă despre bunica ei- antena3.ro

Citeste si: Ce spunea Gabriel Cotabiță înainte să moară: ”N-am ce să regret, pentru că, dacă aș regreta ceva, l-aș mânia pe Dumnezeu”- wowbiz.ro

„Din nefericire, ieri, unul din posturile de apărare a orașului Sake a fost atacat de un număr masivi de rebeli, efectiv ridicat, care au ocupat poziții pe colinele înalte din jurul postului unde trebuiau normal să se afle partenerii congolezi. Nu știm din ce motiv aceștia au părăsit locația fără să ne anunțe și am fost surprinși de un foc foarte puternic al inamicului. Grupa a raportat imediat că sunt în contact, am trimis grupa de intervenție rapidă, plus o jumătate dintr-o altă grupă care se aflau în imediata vecinătate.”

„Și aceștia, neștiind încă exact cât de masiv este atacul și aceștia au fost prinși în încercuire. S-au adăpostit, au ripostat, au rezistat, în schimb, rebelii aveau cel puțin doi snipers (lunetiști) în față, unul cu un calibru 7 62 și unul cu calibru mare 12 7. De aceea oamenii noștri au rămas blocați, neputând să se extragă singuri. Am dat imediat alerta și toate QRF-urile disponibile din zonă s-au dus la fața locului și am început să ne luptăm cu unitatea de rebeli care erau pe dealuri, care țineau încercuiți băieții noștri.

Din păcate, nu am reușit să îi extragem, din cauză că inamicul era puternic, băgat în tranșee și tot n- am reușit să îi extragem decât după 7-8 ore din încercuire, după luptele puternice, foarte puternice cu rebelii din gruparea M23 susținuți de trupele speciale. Aceștia s-au retras de pe pozițiile de încercuire și am reușit să ajungem la băieții care erau băgați, blocați în post”,  a povestit Horațiu Potra.

Cei cinci militari români răniți s-au întors în România

Cei doi militari români aveau răni în urma împușcăturilor. Cinci dintre militari au răni lejere în urma atacului și au revenit în România cu un zbor civil. 

„Din nefericire, doi dintre ei erau decedați, cu răni de împușcare, colegii ne-au spus că au fost împușcați de snipers, iar cinci alți colegi au răni de împușcare lejere la membre, la umăr. De altfel, cei cinci au fost evacuați astăzi în România cu un zbor civil.

Transmitem încă odată condoleanțe familiilor, și cum ajungem în țară o să trecem să discutăm cu familiile în parte să vedem ce putem face să-i ajutăm și să-i susținem în acest tragic eveniment. Am luat legătura și cu ambasadorul României din Angola pentru a ne ajuta cu repatrierea corpurilor celor decedați. Dânsul a spus că ne susține și va face toate demersurile administrative într-un timp cât mai scurt pentru a putea repatria cât mai repede corpurile celor doi colegi”, a mărturisit Horațiu Potra.

Citește și: Ce sumă de bani ar fi primit militarii români din Congo?

Citeste si: Veste bună pentru pensionarele din țară! Care sunt veniturile nepermanente care se vor adăuga la pensie- kfetele.ro

Citeste si: Orgoliul și mândria l-au ţinut pe Mihai Bendeac departe de Gabriel Cotabiţă: "Iartă-mă. Deși e prea târziu. Mi-am dovedit că sunt un om prea mândru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Un bărbat a îngropat 5 cufere cu comori de peste 2 milioane de dolari și a strecurat indicii într-o carte. Cine le găsește le păstrează- antena3.ro

„Cu această ocazie doresc să le mulțumesc colegilor care au rămas blocați în acel post, cât și tuturor celor care au participat la extragerea camarazilor noștri de acolo, pentru curajul și profesionalistul de care au dat dovadă. Vă mulțumesc!”


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si