Un singur pacient, un adult, a fost diagnosticat, la Spitalul de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva” din Iași, cu boală Lyme. Acesta este sub atenta supraveghere a medicilor, care îi administrează tratamentul corespunzător, astfel încât câteva luni mai târziu să nu apară manifestări neurologice, cardiace sau articulare. 

Ce trebuie să facem dacă suntem mușcați de o căpușă?

Medicul Tudor Ciuhodaru a vorbit în exclusivitate pentru stirilekanald.ro

despre boala Lyme și despre cum poate fi recunoscută încă din stadiile incipiente.

Citește și: O familie a fost atacată de un roi de albine. Cum au reușit oamenii să scape

”Mergeți de urgență la spital dacă vedeți astfel de pete după o mușcătură de căpușă. Este eritem sub formă de țintă, primul stadiu al boreliozei, boala Lyme sau boala cu 1000 de fețe. Mușcăturile de căpușe pot fi periculoase. Până când legea Ciuhodaru privind predarea educației pentru sănătate va fi aprobată de Parlament trebuie să știți că la noi căpușa implicată este Ixodes ricinus, numele e dat de aspectul caracteristic de ”bob de ricin”. Nu toate căpușele sunt purtătoare de Borelia, ceea ce înseamnă că nu toate persoanele mușcate de o căpușă vor dezvolta borelioză. Boala Lyme poate fi recunoscută ușor în primul stadiu.

Eritemul apare în câteva zile, mai exact între 3 și 30 de zile la nivelul pielii, centrat de locul de atașare a căpușei. Este roșiatic, rotund și are dimensiuni variabile. În timp acesta se extinde centrifug mărindu-și suprafața”, a spus medicul.

Boala Lyme poate fi recunoscută ușor în primul stadiu iar eritemul apare în câteva zile.

Boala Lyme poate fi recunoscută ușor în primul stadiu iar eritemul apare în câteva zile.

[Sursa foto: Tudor Ciuhodaru - Facebook]

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

”Eritemul are adesea un aspect caracteristic de semn de tras la țintă, un punct roșu central înconjurat o zonă de piele curată ce este și ea înconjurată de o zonă roșie. În majoritatea cazurilor eritemul nu produce prurit sau durere dar este cald la atingere. În această etapă, infecția poate asocia și un sindrom pseudogripal manifestat prin: febră, astenie, oboseală, dureri de cap, dureri articulare, dureri musculare, limfadenopatii, adică ganglioni umflați. Chiar fără tratament eritemul migrator dispare în câteva săptămâni”, a adăugat Tudor Ciuhodaru.

Cum a fost descoperită boala Lyme?

De asemenea, medicul a spus că prevenția boreliozei implică extragerea rapidă a căpușei și administrare de antibiotice.

Citește și: Pericolele unei mușcături de căpușă

”Extragerea se face preferabil de personal specializat. Medicația se administrează adesea la domiciliu pentru o perioadă de până la 10-14 zile”, a explicat medicul de la UPU Iași. 

Medicul a spus că prevenția boreliozei implică extragerea rapidă a căpușei și administrare de antibiotice.

Medicul a spus că prevenția boreliozei implică extragerea rapidă a căpușei și administrare de antibiotice.

[Sursa foto: Colaj Tudor Ciuhodaru - Facebook & Pixabay]

Citeste si: Ce spune Laurențiu Reghecampf despre timpul petrecut în familie și ce anume a conștientizat antrenorul. „Am fost prezent pentru copiii mei, dar nu am fost fizic.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Au fost folosite peste 90 de doze de vaccin antirabic, iar 110 pacienți sunt încă sub supraveghere la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva” din Iași doar de la începutul lunii iulie, informează BZI. Ca și prevenție, medicii sfătuiesc evitarea zonelor în care vegetația este înaltă, o vestimentație corectă, cu pantaloni lungi și cu șosete de o dimensiune adecvată

În 1982 Willy Burgdorfer, microbiolog american de origine elvețiană a reușit să identifice o spirochetă dintr-o specie de căpușe care se dovedea a fi implicată într-o misterioasă epidemie ce afectase populația orașului Lyme din statul american Connecticut. Deși în orașul Lyme populația a fost afectată în special de fenomene cutanate și articulare (poliartrită, spondilită, sacroileită), noțiunea de Lyme nu se limitează doar la descrierea de artroborelioză, ci include pe lângă fenomenele autoimune și pe cele de afectare neurologică progresivă.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si