După ce negocierile  de duminică cu Guvernul au eşuat, sindicatele din Educaţie declanşează astăzi o grevă generală în şcoli. Mai mult, profesorii spun că nu vor ceda până când nu vor primi salariile pe care le merită, după atâția ani de muncă în învățământ.

Dascălii au vorbit în exclusivitate pentru stirilekanald.ro despre salariile pe care le merită, dar și despre alte probleme cu care s-au confruntat în această meserie.

”Nu vom mai avea nici școală, nici profesori, nici viitor”

Viitorul acestei țări depinde de pregătirea elevilor! Toți politicienii au trecut prin școală. Dacă nu sunt bani, atunci strângem cureaua. De 30 de ani aud: ”nu sunt bani, nu este momentul”, dar suntem ”o prioritate”. Dar din vorbe suntem o prioritate! Tocmai pentru că ne pasă și ne gândim la copii, de aceea protestăm. Copii avem și noi! Ce le oferim, insecuritate, umilință, teamă, stres.. Soluția este la guvernanți! De aceea se găsesc în poziția pe care o ocupă. Fiecare la locul său de muncă trebuie să-și facă treaba”, a spus Castanela Mitru, profesoară în București.

Citește și: Ce salarii au profesorii în Germania, Finlanda și Israel

Părinții sunt din ce în ce mai  îngrijorați de greva profesorilor și se tem că anul școlar va fi înghețat.

Părinții sunt din ce în ce mai îngrijorați de greva profesorilor și se tem că anul școlar va fi înghețat.

[Sursa foto: PixaBay]

Cât despre salariu, profesoara a spus că ar trebui să fie dublu.

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

Știți cât are netul un profesor gradul I, fără dirigenție, care mai are un an până la pensie? 4100 lei, la 62 de ani.

Prețul la pâine s-a triplat. Alte prețuri s-au dublat din ianuarie încoace. Deci, puterea de cumpărare s-a înjumătățit. Școala trebuie să fie un model! Nu o cerșetoare! Cei mai buni studenți ar trebui să intre în sistem. Cum să intre dacă nici măcar nu sunt respectați pentru munca lor? Azi scoatem un cuțit, mâine scuipăm un profesor, peste un timp...nu vom mai avea nici școală, nici profesori, nici viitor! Trist. Eu n-am închis o secundă camera în pandemie. Am avut laptopul meu, netul meu. M-am trezit salutată pe stradă de adulți necunoscuți. Erau părinții elevilor, ei aveau camera închisă și părinții ne priveau orele, participau. Se aruncă cu noroi în noi toți!”, a mai adăugat cadrul didactic.

De asemenea, o profesoară de limba engleză spune că nu mai poate face față cheltuielilor de zi cu zi.

Profesorilor nu le mai ajung banii, în condițiile scumpirilor

”Eu sunt cadru didactic de limba engleză, după 19 ani de vechime, gradul didactic 2, am 3600 de lei salariul. Fac grevă pentru că nu mai pot să fac față cheltuielilor cotidiene. Pentru că m-am săturat să o aud pe fetița mea să spună, cu capul plecat, ”a da știu, noi nu avem bani pentru acești adidași, poate la salariul următor! 1000 de euro net ar trebui să fie salariul pentru un profesor debutant.

Societatea noastră se bazează pe puterea banului. Dar până când...”, a precizat Eva Fenechiu.

”Nu știu cum va evolua greva, dar cert este că vom rămâne în grevă atâta timp cât este nevoie. Am avut parte de înțelegere și susținere din partea părinților”, a mai adăugat o educatoare de la o grădiniță din sectorul 1, București.

Citește și: Grevă profesori 2023. Cât durează greva din învățământ?

Premierul a afirmat că în opinia sa, o grevă generală se declanşează în lipsa dialogului şi a rezolvării problemelor.

Premierul a afirmat că în opinia sa, o grevă generală se declanşează în lipsa dialogului şi a rezolvării problemelor.

[Sursa foto: Arhiva stirilekanald.ro]

Această grevă este susținută și de un profesor de Industrie Alimentară.

Citeste si: Ce spune Laurențiu Reghecampf despre timpul petrecut în familie și ce anume a conștientizat antrenorul. „Am fost prezent pentru copiii mei, dar nu am fost fizic.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

”Da, sunt de acord cu greva! Din punctul meu de vedere, noi profesorii trebuie să fim apreciați mai mult, deoarece lumea încă nu realizează faptul că noi, dascălii avem datoria de forma oameni pentru societatea actuală și pentru viitoarea generație. Responsabilitatea noastră este foarte mare. Oamenii ce ne conduc ar trebui să ne aprecieze mai mult, să ne respecte, iar din punct de vedere financiar să încerce să ne motive mai mult pentru că așa oferă un impuls tinerilor absolvenți, de a se îndrepta către această ”provocare”, numită învățământ! Eu când am ales să devin profesor nu am pus pe primul plan partea financiară, am ales cu sufletul pentru că iubesc ceea ce fac, mă încarc cu energie pozitivă de la elevi, iar cel mai important este atunci când un dascăl ajunge la sufletul elevului, ceea ce reprezintă finalul sarcinii tale de profesor. Ca încheiere, trebuie să se schimbe ceva, greva este un semnal de alarmă ce demonstrează faptul că noi contăm!”, a explicat Tocoianu Cătălin.

Citește și: Grevă generală în învățământ- prima zi. Sindicate: ”Avem nevoie de salarii decente!”

Premierul a afirmat că în opinia sa, o grevă generală se declanşează în lipsa dialogului şi a rezolvării problemelor şi singurii care au de pierdut dacă greva va avea loc sunt părinţii şi elevii, care de luni se vor afla într-o situaţie extrem de dificilă.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si