Close sidebar
Close sidebar

Fauna de pe Terra s-a diminuat cu 58% in ultimii 40 de ani

Populatiile de animale salbatice din cadrul faunei globale de pe Terra au scazut cu 58% din 1970 si pana in prezent, potrivit unui studiu international, informeaza BBC.

C.I.P.,


DISTRIBUIE
acest articol

Acest studiu, intitulat "The Living Planet", realizat de Zoological Society of London (SZL) si World Wildlife Fund (WWF), sugereaza ca daca aceasta tendinta va continua atunci declinul ar putea sa afecteze doua treimi din totalul speciilor de vertebrate pana in anul 2020.

Datele sugereaza ca animalele care traiesc in lacuri, rauri si mlastini sunt cele care au suferit cele mai mari scaderi.
Activitatile umane, distrugerea habitatelor, comertul cu animale salbatice, poluarea si incalzirea globala au contribuit la declinul acestor specii.

Raportul "The Living Planet" este publicat la fiecare doi ani si care ca obiectiv realizarea unei analize a starii de sanatate pe care o are fauna globala.

Analiza a inclus date colectate de la 3.700 de specii de pasari, pesti, mamifere, amfibieni si reptile- reprezentand aproximativ 6% din numarul total al speciilor de vertebrate din lume.

Citeste si: Florin a murit lovit în cap de un copac! Tânărul maramureșan avea doar 24 de ani și era tăietor de lemne în Italia- kanald.ro

Citeste si: Tânăra care a scăpat din casa lui Gherghe Dincă rupe tăcerea: „Eram însărcinată și...”- wowbiz.ro

Citeste si: S-a apucat de sală la 70 de ani și a slăbit 36 de kg. Acum, Joan e influenceriță de fitness și face senzație pe internet- antena3.ro

Cercetatorii au analizat apoi felul in care efectivele de populatii s-au modificat de-a lungul timpului incepand din 1970.
Precedentul raport, publicat in 2014, a estimat ca populatiile speciilor salbatice de pe Terra s-au injumatatit in ultimii 40 de ani.


Noul raport sugereaza ca tendinta a continuat: din 1970, populatiile de animale au scazut cu o medie de 58%.
Unele specii au avut mai mult de suferit in comparatie cu altele. Cele mai afectate sunt speciile care traiesc in habitate de apa dulce- in cazul lor, dupa 1970, declinul a fost de 81%.

Printre speciile afectate se afla si elefantul african, ale carui efective a suferit scaderi dramatice in ultimii ani din cauza braconajului, dar si rechinul, amenintat de pescuitul excesiv.

Populatiile de vertebrate scad in medie cu 2% in fiecare an si, daca organismele mondiale nu vor face nimic in acest sens, atunci populatiile mondiale vor scadea cu 67% (fata de 1970) pana la sfarsitul acestui deceniu.

Metodologia folosita la intocmirea raportului a fost insa criticata.

Stuart Pimm, profesor de ecologie conservationista la Universitatea Duke din Statele Unite ale Americii, spune ca, desi fauna globala se afla intr-adevar in declin, au existat prea multe "goluri" in ceea ce priveste datele stiintifice utilizate in alcatuirea studiului, afectand in acest fel modul de calculare a procentului aferent

scaderii populatiilor de animale de pe Terra.

 

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI