„Lumea pierde teren in fata incalzirii”, avertizeaza oamenii de stiinta. Limita de incalzire de 1,5 grade Celsius, specifica perioadei de dinaintea industrializarii, a fost depasita de mult. Daca nu reducem la zero nivelul emisiilor de carbon, viitorul omenirii e in pericol.
in decembrie 2015, in cadrul Conventiei-cadru a Natiunilor Unite asupra schimbarilor climatice de la Paris s-a ajuns la un acord global prin care cele 150 de tari participante se angajau sa reduca numarul emisiilor de carbon si sa mentina nivelul de incalzire mult sub 2 grade Celsius, scrie Click.ro
Conventia a fost organizata dupa ce oamenii de stiinta au avertizat in 2015 ca planeta s-a incalzit cu 1,38 de grade fata de anul de referinta 1850 (inaintea industrializarii). Profesorul britanic Ed Hawkins, de la Universitatea Reading, a observat ca in fiecare luna din 2016 s-au inregistrat temperaturi cu un grad mai mari decât cele din lunile anului anterior. Cauzele incalzirii accentuate sunt: poluarea, defrisarile pronuntate, distrugerea planctonului si folosirea excesiva a combustibililor fosili.
„Trebuie sa gasim o solutie prin care sa eliminam treptat combustibilii fosili. Nivelul de absorbtie planetara a dioxidului de carbon este cu mult depasit. Daca se mentine aceasta tendinta, anul 2050 va fi insuportabil”, a declarat Ben Sanderson, de la Universitatea din Colorado, SUA. Acesta lucreaza la un proiect prin care sa extraga dioxidul de carbon din atmosfera, sa il lichefieze si sa il stocheze in subteran. in luna iulie, in Kuwait s-au inregistrat 54 de grade Celsius, una dintre cele mai mari temperaturi din istorie.
Iar la anul cercetatorii se asteapta la temperaturi si mai mari.
in România, recordul de temperatura a fost inregistrat in 24 iulie 2007. ”S-au inregistrat 44,3 grade la Calafat si 41,2 la Bucuresti – Filaret. Atunci au fost 55 de zile consecutive de canicula, cu temperaturi frecvente de 37 -38 de grade si a fost emis primul cod rosu de canicula. in 2016, a fost emis doar un cod portocaliu de canicula in sud, pentru ca erau trei zile consecutive cu temperaturi mai mari de 35 de grade.
in aceasta vara, maxima a fost de 38 de grade”, ne-a explicat Oana Paduraru, meteorolog ANM.

in decembrie 2015, in cadrul Conventiei-cadru a Natiunilor Unite asupra schimbarilor climatice de la Paris s-a ajuns la un acord global prin care cele 150 de tari participante se angajau sa reduca numarul emisiilor de carbon si sa mentina nivelul de incalzire mult sub 2 grade Celsius, scrie Click.roConventia a fost organizata dupa ce oamenii de stiinta au avertizat in 2015 ca planeta s-a incalzit cu 1,38 de grade fata de anul de referinta 1850 (inaintea industrializarii).

Profesorul britanic Ed Hawkins, de la Universitatea Reading, a observat ca in fiecare luna din 2016 s-au inregistrat temperaturi cu un grad mai mari decât cele din lunile anului anterior. Cauzele incalzirii accentuate sunt: poluarea, defrisarile pronuntate, distrugerea planctonului si folosirea excesiva a combustibililor fosili. „Trebuie sa gasim o solutie prin care sa eliminam treptat combustibilii fosili. Nivelul de absorbtie planetara a dioxidului de carbon este cu mult depasit.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Primele imagini din timpul cutremurului care a zguduit România. Ce a surprins o cameră din Buzău. VIDEO- wowbiz.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

Daca se mentine aceasta tendinta, anul 2050 va fi insuportabil”, a declarat Ben Sanderson, de la Universitatea din Colorado, SUA. Acesta lucreaza la un proiect prin care sa extraga dioxidul de carbon din atmosfera, sa il lichefieze si sa il stocheze in subteran. in luna iulie, in Kuwait s-au inregistrat 54 de grade Celsius, una dintre cele mai mari temperaturi din istorie. Iar la anul cercetatorii se asteapta la temperaturi si mai mari.
in România, recordul de temperatura a fost inregistrat in 24 iulie 2007. ”S-au inregistrat 44,3 grade la Calafat si 41,2 la Bucuresti – Filaret.

Atunci au fost 55 de zile consecutive de canicula, cu temperaturi frecvente de 37 -38 de grade si a fost emis primul cod rosu de canicula. in 2016, a fost emis doar un cod portocaliu de canicula in sud, pentru ca erau trei zile consecutive cu temperaturi mai mari de 35 de grade. in aceasta vara, maxima a fost de 38 de grade”, ne-a explicat Oana Paduraru, meteorolog ANM.

 

Citeste si: VIDEO Cum ar fi arătat viața Ozanei Barabancea dacă nu și-ar fi pierdut mama la 14 ani. „Aș fi avut un sprijin moral. Important e că nu m-am dat bătută.”- kfetele.ro

Citeste si: Emily Burghelea, din nou la Urgențe pe mâna medicilor! Soțul ei a filmat-o pe holurile spitalului: "Nu se poate opri din tușit, are febră mare"- radioimpuls.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro


Abonează-te pe


TAGURI
Life
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si