Close sidebar
Close sidebar

Parlamentul a decis finalizarea hidrocentralelor abandonate. România face pași în trecut ca să scape de Rusia

Parlamentul a adoptat miercuri un proiect controversat de lege privind finalizarea hidrocentralelor abandonate. Practic, România face pași în trecut pentru a scăpa de dependența energetică de Rusia.

Sorin Negru,

Parlamentul a adoptat două proiecte de hidrocentrale mici în zone naturale protejate - Valea Jiului și Munții Căliman

[Sursa foto: Pixabay]

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat pe Facebook, după adoptarea în Parlament a proiectului de lege privind finalizarea hidrocentralelor abandonate, că ”este absolut necesar să creştem rapid capacitatea energetică a României, mai ales a producţiei de energie ieftină şi curată”.

Citeste si: Guvernul a renunțat la măsura care scădea prețul carburanților la pompă

Potrivit Opoziției, proiectele de amenajare hidroenergetică încalcă directivele privind ariile naturale protejate și evaluarea impactului de mediu și au fost declarate ilegale în instanță. 

Marcel Ciolacu: "Deficitul de energie a aruncat toate preţurile în aer” 

”Proiectul PSD privind finalizarea hidrocentralelor abandonate a fost adoptat astăzi în Parlament.

Este absolut necesar să creştem rapid capacitatea energetică a României, mai ales a producţiei de energie ieftină şi curată. România nu îşi mai poate permite să piardă investiţii în energie de sute de milioane de euro, bani publici, în actualul context când deficitul de energie a aruncat toate preţurile în aer”, a scris, miercuri, pe Facebook, Marcel Ciolacu.

Potrivit lui Ciolacu, acest proiect permite să fie reluate şi finalizate următoarele investiţii majore:
- Răstoliţa – hidrocentrală realizată în proporţie de 92%, pentru care s-au cheltuit peste 200 de milioane de euro şi care

poate produce lunar peste 9000 MWH;
- Valea Jiului – hidrocentralele Bumbeşti – realizată 90%, Dumitra- realizată 98%, pentru care s-au cheltuit deja peste 155 de milioane de euro şi care pot aduce în sistem peste 21.000 de MWH, în fiecare lună.

Citeste si: Iasmina este adolescenta din Iași, care și-ar fi pus capăt zilelor după o ceartă cu părinții. Verișorul tinerei face declarații cutremurătoare: „A fost pedepsită”- kanald.ro

Citeste si: Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22 de ani! Tânăra a fost găsită fără suflare în locuința familiei sale. Cei care au cunoscut-o sunt în stare de șoc- wowbiz.ro

Citeste si: O femeie și-a drogat fetița de un an ca să câștige mai mulți urmăritori pe TikTok. Fetița a fost operată degeaba pe creier de două ori- antena3.ro

Citeste si: VIDEO- Criză pe piața internațională de pește din cauza războiului. Prețurile au crescut semnificativ

”Peste 300.000 de locuinţe ar putea fi alimentate cu energie electrică, tot timpul, prin producţia acestor hidrocentrale”, a mai scris Ciolacu.

Studii prezentate de USR spun că cele două proiecte de amenajare hidroelectrică vor avea o contribuție aproape neglijabilă la potențialul energetic al țării, reprezentând sub 0,5% din producția anuală din România.

Citeste si: Decizii importante pe masa Guvernului Ciucă. Ce se discută în ședința de guvern de azi

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: O femeie și-a drogat fetița de un an ca să câștige mai mulți urmăritori pe TikTok. Fetița a fost operată degeaba pe creier de două ori- antena3.ro

Potrivit liderului PSD, USR vrea ca populaţia şi mediul de afaceri românesc să plătească şi mai mult la energie. "Este singurul motiv pentru care s-au opus, sub aparenţa falsă a protejării mediului, acestui proiect care va aduce zeci de mii de megawatti lunar în sistemul energetic"

Care este poziția USR cu privire la proiectul controversat

Luând cuvântul în cadrul dezbaterilor din plenul Senatului, în ședința de săptămâna trecută, senatorul USR Dragoș Popescu a arătat că proiectele de amenajare hidroenergetică din Valea Jiului și din Munții Căliman au fost deja declarate ilegale în instanță.

Citeste si: Tot ce trebuie să ştii despre compensarea facturilor la electricitate

„Cele două proiecte de amenajare hidroenergetică încalcă directivele privind ariile naturale protejate și evaluarea impactului de mediu, au fost declarate ilegale în instanțe, iar actele de expropriere au fost și ele desființate de instanțe. USR susține dezvoltarea României și asigurarea independenței energetice, însă calea propusă nu este cea bună. Nu putem face legi care să facă să pară legal ceva care este, în esență, ilegal”, a declarat senatorul USR.

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI