In articol:
- Obiectivele premierului Florin Cîțu
- Prețul energiei electrice a crescut în ultima perioadă
- Cât valorează ajutorul financiar
Premierul a declarat că există o diferență foarte mare de la „liberalizare la piață concurențială” și vrea să se asigure că în România există o piață concurențială pentru că doar așa pot scădea prețurile.
Obiectivele premierului Florin Cîțu
Cîțu a precizat că are două obiective la întâlnirea cu ministrul Energiei, Virgil Popescu, și cu reprezentanți ai ANRE, Transelectrica, OPCOM și Consiliului Concurenței. Află care sunt acestea.
Citeste si: Guvernul Cîțu dă undă verde pentru angajarea a 1.000 de funcționari la Casele de pensii
Prețul energiei electrice a crescut în ultima perioadă
Din păcate, prețul la energie a crescut în ultima perioadă. Potrivit datelor INS, prețul la energie electrică a crescut cu 24,6%, în timp ce prețul gazului a crescut cu 20,5%.
De asemenea, premierul Florin Cîțu a declarat că vrea ca legea consumatorului vulnerabil să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2022, motiv pentru care i-a cerut ministrului energiei să accelereze „procesul”.
Citeste si: Ludovic Orban și-a depus candidatura pentru șefia PNL: ”Eu reprezint o certitudine pentru PNL”
„I-am cerut ministrului energiei să vină cu o soluție și am și vom avea o soluție de a finanța și aproba mai repede legea consumatorului vulnerabil pentru că aceste companii au profituri mai mari decât au avut până acum și putem de acolo să transferăm. Se accelerează procesul. Trebuie să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2022”, a spus premierul.
Prin proiectul de act normativ se acordă ajutoare financiare pentru încălzirea locuinţei, pentru consumul de energie pentru acoperirea unei părţi din consumul energetic al gospodăriei pe tot parcursul anului, pentru achiziţionarea în cadrul unei locuinţe de echipamente eficiente din punct de vedere energetic pentru iluminarea, răcirea, încălzirea şi asigurarea apei calde de consum în locuinţă, pentru achiziţionarea de produse şi servicii în vederea creşterii performanţei energetice a clădirilor ori pentru conectarea la sursele de energie.
Cât valorează ajutorul financiar
Ajutorul financiar pentru încălzirea locuinţei este de 250 lei lunar pentru gaze naturale, 500 lei lunar pentru energia electrică şi 160 lei lunar pentru combustibili solizi şi petrolieri, faţă de 80 lei cât era prevăzut în forma Guvernului.
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Limita maximă până la care o persoană poate beneficia de ajutoare pentru încălzire este de 810 lei/persoană în cazul familiilor şi 1.445 de lei în cazul persoanei singure.