Ca la extraterestri se uita oamenii de pe ulita la fructele mici si galbene. Nu seamana cu nimic din ce au mai vazut pana acum. Dupa ce-l rotesc, il adulmeca si il studiaza cu atentie, satenii dau verdictul:  “E foarte bun, numai dupa miros, dar sa-l si mananci. Exceptional!"

Fructul care incape intr-o palma este, intr-adevar, un nou soi de pepene, creat de cercetatorii din Buzau. Un fruct de asemenea dimensiuni ocupa mai putin loc si poate fi consumat la o singura masa. In schimb, cei clasici raman in frigider mai multe zile si astfel isi pierd din aroma.

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

Citeste si: Descoperirea făcută de un bărbat din Satu Mare după ce bancomatul i-a refuzat banii pe care încerca să îi depună- wowbiz.ro

Cand ajunge la maturitate, pepenele pitic are coaja alba, iar pulpa galbena. Este foarte dulce la gust, dar are o aroma usor diferita de pepenii de pe piata.

Noul soi de lubenita este cultivat pentru experimente numai in serele statiunii legumicole din Buzau.

Creatorii pepenului pitic cred in succesul acestui soi care momentan este in curs de brevetare si omologare.

Costel Vanatoru- cercetator SCDL Buzau: “Este un produs la care s a lucrat peste 20 de ani.  Avem mai multe linii de pepene, peste 200 de linii, dar in ultima perioada ne am axat pe acestia cu fructul mic pentru ca am simtit ca aceasta este cererea pietei Calitatea este mult superioara peste cei mari”.

Cultura de pepene pitic poate fi crescuta atat in spatii protejate, cat si in camp. Dupa omologare, semintele vor ajunge pe piata. Cel mai probabil, de anul viitor vom gasi in piete si aceasta lubenita mica, parfumata si extrem de gustoasa.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si