Close sidebar
Close sidebar

Gonartroza: ce este si cum se trateaza?

Gonartoroza este o afectiune cronica degenrativa a articulatiei genunchiului. In timp, articulatia se deterioreaza iar cartilajul se uzeaza, aparand durere si rigiditate a genunchiului.

Radu Constantin,


DISTRIBUIE
acest articol

Gonartroza se manifesta in primul rand prin durere. Acesta este primul simptom al gonartrozei. 

Gonartroza: cum se manifesta durerea?

Durerea se manifesta in timpul miscarii piciorului si poate sa se opreasca in timpul repausului. Durerea provocata de gonartroza poate sa se amplifice la schimbarile climatice si poate avea o intensitate mare in timpul diminetii. In stadii avansate, durerea din zona genunchiului persisita chiar si in timpul noptii. O alta forma de manifestare a gonartorozei o reprezinta rigiditatea genunchiului. Zona dureroasa se va umfla iar mobilitatea scade la indoire sau indreptare. De asemenea, din cauza durerii si a rigiditatii apare si mersul schipatat.Gonartroza se manifesta si printr-un zgomot/trosnet la indoirea piciorului.

Gonartroza: cum se diagnosticheaza?

Gonartroza se poate diagnostica prin mai multe tipuri de analize, inclusiv cele de sange. In prima faza, medicul examineaza genunchiul dureors pentru a stabili cauza durerii.

Apoi se face o radiografie pentru a se stabili gradul de macinare a cartilajului articular si aparitia cioturilor osoase.

Gonartroza: cum se trateaza?

Gonartroza se trateaza medicamentos prin administrarea unor antiinflamatoare nesteroidiene si antialgicele, glucozamina si condroit sulfatul, toate administrate doar la sfatul medicului pentru a elimina riscul unor efecte adverse. Se pot face infiltratii cu acid hialuronic pentru a lubrifia articulatia.

Gonartroza: cand ajungem la operatie?

In cazul in care medicamentele nu-si fac efectul, se poate ajunge la interventie chirurgicala. Exista trei metode de interventie, in functie de gradul afectiunii: artroscopia – introducerea unei camere video in zona genunchiului care sa permita medicului sa vada si sa elimine resturile de cartilaj rupt; osteomia – taierea partiala a osului coapsei sau gambei pentru a le alinia iar greutatea sa se distribuie corect de-a lungul piciorului; inlcouirea partiala sau totala a articulatiei – urmata de aplicarea unei proteze.

Gonartroza: ce facem dupa operatie?

In tratamentul post-operator sau in perioada urmatoare tratamentului medicamentos se recomanda scaderea in gerutate si evitarea unor activitati precum urcatul treptelor. De asemenea se recomanda exercitii fizice si sedinte de kinetoterapie, pentru tonifierea musculaturii. Se mai poate apela la un baston, pentru reducerea presiunii pe genunchi.

Gonartroza: ne putem vindeca?

Gonartroza este o afectiune progresiva, din pacare iar aceasta nu se poate vindeca in totalitate.

Cu ajutorul tratamentului, ea poate insa sa fie oprita sau incetinita din evolutie. 

Citeste si: Oana Roman, în doliu! Vedeta a pierdut o persoana dragă: „A plecat brusc și tragic!”. Despre cine este vorba?- kanald.ro

Citeste si: Jador nu s-a putut abține după declarația publică a Oanei Ciocan! Ce a făcut artistul, când a auzit ce a spus fosta iubită despre el, în plin scandal cu Zanni?- wowbiz.ro

Citeste si: Cercetătorii au descoperit „timpul negativ” într-un experiment de fizică cuantică- antena3.ro

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI