In articol:
- Premierul Florin Cîțu: Proiectul poate fi îmbunătățit în Parlament
- Ce spune proiectul de lege adoptat azi de Guvern
- Raluca Turcan, precizări despre noua lege privind pensionarea
- Starea de alertă, prelungită pentru 30 de zile
Premierul Florin Cîțu a susținut o conferință de presă după terminarea ședinței de Guvern și a spus că proiectul de lege va da opțiunea de a continua activitatea, până 70 de ani,
PROIECTUL DE LEGE privind unele măsuri pentru continuarea activității de către persoanele care îndeplinesc condițiile de pensionare poate fi văzut aici.
Premierul Florin Cîțu: Proiectul poate fi îmbunătățit în Parlament
„În ședința de Guvern de astăzi am aprobat proiectul de lege privind unele măsuri pentru continuarea activității pentru persoanele care îndeplinesc condițiile de pensionare.
Întrebat cum comentează avizul negativ primit de la Consiliul Legislativ, premierul a zis: „Este un aviz optional, l-am luat in considerare, noi credem ca nu este adevarat, vom merge în Parlament si acolo sunt singur că proiectul de lege va putea fi îmbunătățit,
Citeste si: Președintele Iohannis: „Trebuie să acceptăm cu toţii că marginea drumului nu este groapă de gunoi..”
Ce spune proiectul de lege adoptat azi de Guvern
„Prin prezentul proiect de act normativ se propune ca persoanele care au calitatea de pensionari ai sistemului public de pensii, beneficiari ai pensiilor de serviciu sau beneficiari ai sistemului pensiilor militare de stat să poată exercita opţiunea pentru reîncadrarea în cadrul autorităţilor şi instituţiilor publice centrale şi locale, indiferent
Reîncadrarea pensionarilor se poate realiza până la împlinirea vârstei de 70 de ani, menționează proiectul de lege în mod expres.
"Având în vedere constrângerile bugetare şi reducerea costurilor suportate din bugetul de stat în privinţa cheltuielilor de personal, proiectul de lege propune o revizuire a legislaţiei aplicabile în cazul cumulului pensiei cu salariul şi o alternativă prin care un angajat din sistemul public poate exercita opţiunea între pensie şi veniturile salariale aferente raportului de muncă. De aceea, în sistemul public, posibilitatea continuării activităţii este însoţită de suspendarea plăţii pensiei”, se arată în document.
Citeste si: ALOCAȚIILE ȘI PENSIILE, MAJORATE LA ANUL
Raluca Turcan, precizări despre noua lege privind pensionarea
Pensia nu poate fi cumulată cu salariul, iar angajaţii din sectorul public care sunt şi în pensie au obligaţia ca în termen de 30 de zile de intrarea în vigoare a legii să opteze, fie îşi continuă activitatea până la 70 de ani, cu suspendarea pensiei, sau se suspendă contractul de serviciu şi intră în pensie, a anunţat miercuri ministrul Muncii Raluca Turcan, după şedinţa de Guvern.
"Guvernul a adoptat astăzi în şedinţa de guvern proiectul de lege care reglementează condiţiile în care angajaţii îşi pot prelungi, la cerere, viaţa activă până la vârsta de 70 de ani. Accentuez, este vorba de opţiunea angajaţilor aflaţi în pragul pensionării şi nicidecum de obligativitatea ca aceştia să îşi continue activitatea la un loc de muncă. Acest proiect este asumat de coaliţia de guvernare şi este un prim pas de reformă asumat şi în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, pentru a ajunge să creăm un cadru legal, care să permită opţiunea persoanelor ce îndeplinesc condiţiile de pensionare, să rămână active şi după vârsta de 65 de ani, stimulând în felul acesta valorificarea experienţei lucrătorilor vârstnici. În România sunt astăzi peste 100.000 de persoane de peste 65 de ani care au contract de muncă sau raport de serviciu conform declaraţiilor depuse de către angajatori", a precizat Raluca Turcan.
Ministrul Muncii a mai spus că proiectul creşte baza de contributivitate la sistemul de pensii printr-o măsură stimulativ-opţională, în condiţiile în care după împlinirea vârstei de 70 ani persoana poate solicita recalcularea pensiei în sistemul public, iar avantajul constă în majorarea punctelor lunare şi anuale.
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Raluca Turcan a arătat că proiectul determină instituţiile să-şi reaşeze politica de resurse umane.
"Pensionarea la stat şi revenirea tot la stat, eventual pe funcţii special create nu a fost niciodată şi nici nu poate să devină o politică de personal modernă de tip european. Una dintre consecinţele evidente este că acest obicei blochează avansarea profesională a multor angajaţi şi nu doar a celor tineri în instituţii din ce în ce mai diverse", a transmis ministrul Muncii.
Totodată, proiectul vine în sprijinul tuturor angajaţilor care au vârsta de pensionare şi pot să-şi prelungească viaţa activă la cerere. Aceştia nu au nevoie de acord din partea angajatorului şi se pot pensiona oricând în intervalul de până la împlinirea vârstei de 70 de ani.
Starea de alertă, prelungită pentru 30 de zile
Premierul Florin Cîțu a anunțat că a fost adoptat și proiectul de hotărâre privind prelungirea stării de alertă cu încă 30 de zile pe teritoriul României, începând cu data de 12 iunie 2021, precum și stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia, pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.
"În primul rând, se redeschide punctul de trecere a frontierei României cu Republica Moldova la Rădăuți-Prut, județul Botoșani. Se permite în data de 28 iunie 2021 participarea la evenimentul sportiv organizat pe teritoriul României în cadrul optimilor turneului final al Campionatului European de Fotbal UEFA 2020, cu până la 50% din capacitatea maximă a tribunelor. Al treilea lucru important: permiterea organizării și desfășurării în aer liber a evenimentelor, întrunirilor în cadrul campaniei electorale aferente alegerilor locale parțiale din data 27 iunie 2021, cu participarea unui număr până la 1.000 de persoane. Condițiile le va explica domnul Raed Arafat", a declarat șeful Guvernului.