Close sidebar
Close sidebar

Guvernul a aprobat rectificarea bugetară. Ce a declarat premierul Nicolae Ciucă (VIDEO)

Guvernul urmează să aprobe în şedinţa de joi proiectele de ordonanţă privind rectificarea bugetului de stat şi a bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul acesta.

Sorin Negru,


DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

UPDATE. Ministrul de Finanțe, Adrian Câciu, a anunțat joi, după ședința de guvern, că a fost aprobată rectificarea bugetului de stat, prima rectificare din acest an, dar şi rectificarea bugetului de asigurări sociale de stat.

UPDATE.  "Agenda de astăzi are în prim plan aprobarea rectificării bugetare, rectificare bugetară care este una pozitivă, bazându-se pe o majorare a PIB, discutăm de o creştere de aproximativ 30 miliarde de lei la bugetul consolidat", a afirmat Nicolae Ciucă la începutul ședinței de Guvern.

Premierul a mai spus că măsurile pe care Guvernul le-a luat au reuşit să genereze o creştere a economiei româneşti, conform celor mai noi date de la INS:

"De asemenea, avem şi cifrele furnizate de către Institutul Naţional de Statistică pe primele 6 luni care vin să confirme că măsurile pe care Guvernul le-a luat au reuşit să genereze o creştere a economiei româneşti în pofida crizelor pe care le traversăm şi a cheltuielilor neprevăzute generate atât de criza energetică, cât şi criza de securitate de la graniţa ţării noastre", a precizat premierul Ciucă.

Proiectul de Ordonanță de Urgență cu privire la rectificarea bugetului de stat pe anul 2022 a fost publicat pe site-ul Ministerului Finanţelor.

Cele mai mari sume la rectificarea bugetară urmează să le primească Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale, Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Ministerul Sănătăţii, Ministerul Energiei şi Ministerul Finanţelor.

Citeste si: Ce ministere pierd bani la rectificarea bugetară din august. Vezi proiectul Guvernului Ciucă

Citeste si: Iasmina este adolescenta din Iași, care și-ar fi pus capăt zilelor după o ceartă cu părinții. Verișorul tinerei face declarații cutremurătoare: „A fost pedepsită”- kanald.ro

Citeste si: Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22 de ani! Tânăra a fost găsită fără suflare în locuința familiei sale. Cei care au cunoscut-o sunt în stare de șoc- wowbiz.ro

Citeste si: O femeie și-a drogat fetița de un an ca să câștige mai mulți urmăritori pe TikTok. Fetița a fost operată degeaba pe creier de două ori- antena3.ro

Pe de altă parte, vor avea diminuate creditele bugetare cu cele mai mari sume: Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Ministerul Culturii şi Serviciul de Telecomunicaţii Speciale.

Rectificare pozitivă, dar cheltuielile cresc mai mult decât veniturile

Conform rectificării bugetare, veniturile bugetului general consolidat se vor majora, pe sold, cu suma de 29,941 miliarde de lei, cheltuielile cu 32,591 miliarde de lei, în timp ce deficitul bugetului general consolidat în termeni cash va creşte cu suma de 2,649 miliarde de lei.

Veniturile bugetului de stat pe anul 2022 se vor majora pe sold cu suma de 21,493 miliarde de lei, iar cheltuielile bugetului de stat pe anul 2022 vor creşte pe sold cu 26,447 miliarde de lei.

Citeste si: Ce ministere pierd bani la rectificarea bugetară din august. Vezi proiectul Guvernului Ciucă

Rectificarea bugetară pozitivă vine și cu majorări de salarii în sistemul bugetar, începând cu 1 septembrie.

S-au găsit bani pentru creșterea salariilor la bugetari

Ministerul Muncii a publicat în transparență decizională  noua formă a OUG  -ului privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice.

Citeste si:  Protest al polițiștilor în fața Guvernului. Care este motivul nemulțumirii lor

Potrivit proiectului de OUG (care poate fi  văzut aici), toți bugetarii care nu au ajuns încă la salariile prevăzute în grila din 2022 a Legii Salarizării  vor primi o pătrime dintre suma prevăzută în această grilă și salariile în plată.

Citeste si:  Ce ministere pierd bani la rectificarea bugetară din august. Vezi proiectul Guvernului Ciucă

"Da, acordăm începând cu 1 august o pătrime din diferența salarială care vor fi încasate în luna septembrie", a confirmat ministrul Muncii, Marius Budăi la Antena 3.

Ce proiect de OUG a fost retras

Un proiect de Ordonanţă publicat la începutul lunii arăta că începând cu luna august, salariile de bază ale personalului plătit din fonduri publice urmau să fie majorate cu o pătrime din diferenţa dintre salariul de bază, prevăzut de Legea-cadru nr. 153/2017, pentru anul 2022.

Surse din Coaliţia de guvernare au declarat însă pentru „Adevărul” că Ordonanţa de Urgenţă a fost retrasă din Consiliul Economic şi Social (CES).

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: O femeie și-a drogat fetița de un an ca să câștige mai mulți urmăritori pe TikTok. Fetița a fost operată degeaba pe creier de două ori- antena3.ro

Dat fiind că lipseau din lista celor care au parte de beneficii mai multe categorii socio-profesionale, în unele cazuri fiind create discrepanţe, mai multe categorii de bugetari au ameninţat sau au anunţat proteste, astfel că membrii Coaliţiei au hotărât retragerea proiectului, urmând ca acesta să fie rescris de Ministerul Muncii, dar împreună cu Ministerul Finanţelor pentru a fi stabilit şi un impact bugetar.

Ce prevede noul proiect de OUG

Majorarea se va aplica pentru salariile din luna august, care urmează a se plăti în septembrie.

Față de proiectul inițial de OUG, sunt scoase, spre exemplu, majorările de 50% pentru angajații care lucrau cu fonduri europene.

În perioada 2019 – 2022, potrivit art. 38 din Legea-cadru nr. 153/2017, se acordă anual o creștere a salariilor de bază, soldelor de funcție/salariilor de funcție, indemnizațiilor de
încadrare, fiecare creștere reprezentând o patrime din diferența dintre salariul de bază,
solda de funcție/salariul de funcție, indemnizația de încadrare prevăzute de lege pentru anul 2022 și cel/cea din luna decembrie 2018.

Creșterea respectivă și data de aplicare se stabilesc prin legea anuală a bugetului de stat cu respectarea prevederilor art. 6 lit. h) din această lege, se spune în  Nota de fundamentare.

Ministerul Muncii mai spune că drepturile salariale ale personalului din sectorul bugetar nu au fost majorate în ultimii doi ani ca urmare a măsurilor fiscal-bugetare adoptate în contextul economic actual, cu excepția personalului care ocupă funcţiile prevăzute în anexa nr. II "Familia ocupaţională de funcţii bugetare Sănătate şi asistenţă socială" la Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările şi completările ulterioare, precum și a personalului didactic.

"Luând în considerare cele de mai sus, precum și contextul economic actual, care a determinat în principal o scădere a puterii de cumpărare cu impact semnificativ asupra standardelor de viaţă ale populaţiei, se justifică urgența emiterii prezentei ordonanțe de urgență", mai scrie în proiectul de OUG.

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI