Ca sa scape de saracie, aceasta tanara din Curtea de Arges e in stare de orice. Are numai 25 de ani, nu e casatorita si n-a avut nicio sarcina pana acum. Pe bani insa, e gata sa fie incubator pentru niste straini care nu pot avea copii.
In plus, femeia trebuie intretinuta cata vreme e insarcinata. Ar urma sa locuiasca impreuna cu asa-zisii parinti adoptivi, ferita de cei apropiati.
Iar cand ii va veni sorocul, familia adoptiva o insoteste la maternitate. Acolo, barbatul declara in acte ca el este tatal copilului, iar ea renunta apoi la drepturile parintesti. Cum Romania nu are o lege care sa reglementeze acest tip de reproducere umana, e un proces lung si pot aparea o gramada de abuzuri, spun avocatii.
E povestea unei doamne din Gorj, trecuta de 40 de ani.
Fireste, sacrificiul costa! 25 de mii de euro, in cazul ei.
In lipsa unei legislatii clare, socantele tranzactii s-au transformat in adevarate afaceri.
ADRIANA MANOLI, AVOCAT: "Din start, aceste fete incalca legea, pentru ca, in momentul in care accepta sa fie mame purtatoare, o fac pentru o suma de bani, ceea ce este ilegal".
Adoptia contracost se pedepseste, conform legii, cu inchisoare de la 2 la 7 ani.
Nu e de mirare ca s-a ajuns aici, de vreme ce procedurile adoptive se sufoca intr-un hatis birocratic. Nicole, de pilda, a umblat disperata ani de zile sa adopte un bebelus abandonat. Pana cand statul a reusit sa ii potriveasca un copil, s-a infaptuit o minune si femeia a ramas insarcinata si a nascut.
NICOLE BRUNEL, presedintele Asociatiei SOS Infertilitatea: "Pur si simplu am incercat pe toate caile si la un moment dat mi s-a intamplat, am fost foarte norocoasa.
"In mod normal ar fi trebuit sa pot adopta in cateva saptamani la cati copilasi sunt"
Peste 60 de mii de copii orfani are Romania. Parinti care si-ar dori sa ii adopte sunt si ei cu miile. Si totusi din pricina birocratiei se cauta unii pe altii. Dar nu se gasesc.