Vicepreședintele al ESA Board of Human Spaceflight and Robotic Space Exploration, Flaviu Răducanu, a admirat faptul că 16 români au fost admiși în următoarea fază de selecție.

Citeste si: Imagini alarmante din spațiu. Ce a observat un astronaut

„Avem șanse. Ne situăm în media celor care au trecut mai departe. Observăm că între 5-10% din totalul candidaților au trecut în faza următoare, în cazul nostru procentul este de peste 5%”, a declarat Flaviu Răducanu.

În procesul selecției, mai multe femei din România au fost admise

Acesta a considerat, în același timp, „o surpriză plăcută” faptul că în cazul României au fost admise mai multe femei (nouă) decât bărbați (șapte).

În vara anului trecut a început procesul de selecție pentru viitorii astronauți ESA. Peste 22.000 de candidați au aplicat pentru a deveni astronaut european.

După 8 luni, din cele 22 523 de înscrieri valide primite din Europa, doar 1361 de persoane (inclusiv cei 16 români) au fost invitate în „faza 2-1” a procesului de selecție.

Această perioadă a reprezentat una de „screening”

ESA a filtrat toate CV-urile și dosarele candidaților, aceasta reprezentând perioada de ,,screening''.

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: S-au trezit cu un liliac în dormitor și apoi le-a murit copilul- antena3.ro

Citeste si: Iranul cere pacea în Orientul Mijlociu, la câteva zile după ce a atacat Israelul. Apelul lansat către Occident- wowbiz.ro

„Urmează acum prima probă de evaluare psihologică, după care va urma o probă de aptitudini. Apoi, verificarea medicală și teste de psihometrie. La final, cei care ajung în ultima etapă vor susține trei interviuri, din care ultimul cu directorul ESA”, a spus Răducanu.

Citeste si: De ce amână NASA întoarcerea astronauților americani pe Lună

De asemenea, în următoarea fază au fost invitați și 27 de candidați ce au aplicat pentru postul vacant de astronaut cu dizabilități, în cadrul programului intitulat Parastronaut.

Naționalitățile acestora nu au fost făcute publice deoarece, fiind mult mai puțini, aceștia ar fi mult mai ușor de identificat după țara de origine.

Cei 4-6 astronauți principali și astronauții de rezervă selectați vor fi anunțați în toamna anului 2022.

Citeste si: Stația Spațială Internațională se va prăbuși în ocean

 

Sursa: Digi24.ro


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si