Close sidebar
Close sidebar

InAfaceri.ro - Cum și de unde poți obține finanțări pentru compania ta?

Ştim cu toţii că un sprijin financiar este binevenit în orice situaţie, dar atunci când vorbim de începerea unei afaceri ori de dezvoltarea unei companii deja existente, banii pentru investiţii sunt esenţiali. Prin urmare, mulţi antreprenori, unii cu mai multă experienţă decât alţii, caută una sau mai multe modalităţi prin care pot obţine finanţări pentru companiile pe care le deţin.

Mircea Pop,

InAfaceri.ro - Cum și de unde poți obține finanțări pentru compania ta?

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

În cazul în care ai o idee bună care s-ar putea transforma într-o afacere sustenabilă, însă nu ai suficient capital pentru a o pune în aplicare, ori deţii deja o afacere, dar doreşti să o dezvolţi investind în echipamente, construcţii ori forţă de muncă, te invităm să citeşti în continuare şi să descoperi câteva metode prin care poţi obţine finanţări.

1. Fonduri Nerambursabile

Fondurile nerambursabile se află în topul celor mai populare surse de finanţare. Motivul? Fondurile nerambursabile sunt acele granturi provenite de la surse externe care pot fi investite fie în a pune bazele unei afaceri, fie în dezvoltarea unei companii deja existente, fără a fi nevoit să înapoiezi suma primită.

Bineînţeles că obţinerea unor fonduri nerambursabile este un proces care durează.

Mai mult decât atât, cei care doresc să obţină o astfel de finanţare sunt nevoiţi să îndeplinească nişte condiţii specifice, să realizeze o documentare stufoasă pentru proiectul de investiţii şi, de asemenea, în cazul în care se obţine finanţarea beneficiarii sunt obligaţi să respecte planul de investiţii şi să facă dovada tuturor achiziţiilor, plăţilor şi aşa mai departe.

Citeste si: Ministrul Economiei anunță că relaxarea măsurilor anti-COVID va continua

De asemenea, unele programe obligă antreprenorul să vină şi el cu o cofinanţare. În funcţie de fondul nerambursabil cerut/primit, cofinanţarea poate fi de la 10 până a 50% din valoarea acestuia.

De unde poţi obţine fonduri nerambursabile?

Sursele de finanţare sunt multiple, dar iată câteva idei:

- Uniunea Europeană;

- Instituţii Guvernamentale sau Nonguvernamentale;

- Organizaţii Nonprofit;

- Asociaţii Profesionale.

Citeste si: Iasmina este adolescenta din Iași, care și-ar fi pus capăt zilelor după o ceartă cu părinții. Verișorul tinerei face declarații cutremurătoare: „A fost pedepsită”- kanald.ro

Citeste si: Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22 de ani! Tânăra a fost găsită fără suflare în locuința familiei sale. Cei care au cunoscut-o sunt în stare de șoc- wowbiz.ro

Citeste si: O femeie și-a drogat fetița de un an ca să câștige mai mulți urmăritori pe TikTok. Fetița a fost operată degeaba pe creier de două ori- antena3.ro

În cazul în care doreşti să afli mai multe despre sursele de finanţare sau să găseşti şi proiecte specifice, îţi recomandăm să accesezi site-ul https://inafaceri.ro/finantari. Iată şi un exemplu de proiect pe care îl vei găsi pe InAfaceri.ro.

TÂNĂRUL FERMIER 2021, DIASPORA este un proiect care acordă sprijin financiar prin PNDR pentru toate cheltuielile propuse de fermier în planul de afaceri pe care îl întocmeşte, indiferent de natura acestora. Mai precis, cheltuielile acceptate sunt inclusiv capitalul de lucru, achiziţia de terenuri sau material biologic. Sectoarele prioritare sunt zootehnia (bovine, ovine, caprine, dar şi apicultura) şi sectorul vegetal (legume, pomicultura şi producerea de seminţe). Finanţarea este nerambursabila 100%, iar valoarea de sprijin per exploataţie fiind de:

- 40.000 E – între 12.000 şi 29.999 SO (valoarea producţiei standard, ce se calculează prin introducerea indicatorilor specifici exploatării în Cererea de Finanţare);

- 50.000 E 0 Între 30.000 şi 50.000 SO.

Citeste si: Vești triste pentru români: Prețul gazelor crește din nou

BeneficiariI acestui proiect pot fi fermierii care au un PFA, o ÎI – Întreprindere Individuală, o ÎF – Întreprindere de familie ori cei care sunt asociaţi unici\majoritari şi administratori al unui SRL. Bineînţeles că sunt şi alte condiţii care trebuie îndeplinite, şi anume:

- 3 luni de muncă prestată în domeniul agricol în străinătate- Pentru acest lucru este necesar prezentarea unei dovezi, mai precis prezentarea unui document oficial a cărui origine va fi autentificata prin apostilă emisă conform convenţiei de la Haga, în cazul în care acest lucru nu este posibil se va face dovada rezidenţei;

- Vârstă maximă 40 de ani – inclusiv cel care depune cererea de finanţare cu o zi înainte de îndeplinirea vârstei de 41 de ani;

- Minim opt clase absolvite;

De asemenea, fermierul trebuie să îşi stabilească domiciliul, dar şi sediul social în Unitatea Administrativ – Teritorială în care exploataţia este înregistrată.

2. Credite bancare

Aplicarea pentru un credit bancar sau pentru o investiţie bancară este o modalitate mai des întâlnită decât ţi-ai putea imagina. Chiar dacă această modalitate vine la pachet cu o serie de riscuri, accesul destul de rapid la bani poate fi un plus. Spre exemplu unele bănci care au programe de finanţare pentru afacerii, oferă acces de până la 200.000 de lei în doar 3-4 zile lucrătoare. Bineînţeles ca şi aici trebuie respectate anumite condiţii, spre exemplu:

- Activitate economică de cel puţin x luni consecutive;

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: O femeie și-a drogat fetița de un an ca să câștige mai mulți urmăritori pe TikTok. Fetița a fost operată degeaba pe creier de două ori- antena3.ro

- O cifră de afaceri care să nu depăşească o anumită sumă;

3. Microfinanţarea

Microfinanţarea este o sursă de finanţare extrem de utilă în cazul companiilor aflate la început de drum. Această modalitate poate atrage o sumă mai mică de bani decât în cazul unui credit bancar, iar acest lucru este cauzat de condiţilie mult mai flexibile. Trebuie menţionat şi reţinut faptul că microfinanţarea este o sursă de finanţare pe termen scurt.

Citeste si: De ce să alegi un aparat de aer condiționat multisplit

Dar acestea nu sunt singurele surse de finanţare la care poţi apela. Căci mai sunt multe alte, precum:

- Prieteni, familie, rude – Chiar dacă în cele mai multe cazuri banii nu sunt mulţi, avantajul acestui tip de finanţare este flexibilitatea.

- Diverşi investitori – Cu toate că această finanţare este mult mai greu de obţinut, iar acest lucru este cauzat de faptul că trebuie să convingi nişte oameni cu experienţă, că ideea ta este una care se poate dezvolta şi poate genera profit. Dar dacă obţii o astfel de finanţare, poţi beneficia şi de experienţa investitorilor şi astfel poţi dezvolta afacerea mult mai repede.

- Fonduri rambursabile;

- Emiterea de obligaţiuni şi acţiuni;

Transformarea unei idei într-o afacere de succes nu este tocmai un proces uşor, ci mai degrabă o aventură care vine la pachet cu o serie de provocări. Una din cele mai mari poate fi atragerea investitorilor şi chiar găsirea unor oameni dedicaţi. Când vorbim de afaceri, vorbim în primul rând de provocări.

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI