Close sidebar
Close sidebar

Întrebări Recensământ 2022: Completează online formularul de autorecenzare

Întrebări Recensământ 2022. Iată cum se completează online formularul pentru recensământului populației și locuințelor 2022! Vezi care sunt întrebările din chestionarul autorecenzării!

Alina Raducu,

Întrebări Recensământ 2022: Complezează online formularul de autorecenzare

[Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea]

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Întrebări Recensământ 2022. Recensământul se desfășoară în toate țările Uniunii Europene și care, din cauza pandemiei, a fost amânată cu un an. Este pentru prima dată când numărarea populației și a locuințelor va fi 100% informatizată.

Anul acesta, în premieră, românii vor putea să se autorecenzeze online. Institutul Național de Statistică a pregătit o platformă,  recensamantromania.ro, care va putea fi accesată online.

Autorecenzarea online în cadrul Recensământul Populației și Locuințelor (RPL2021) se desfășoară în perioada 14 martie – 15 mai. Recensământul a fost prevăzut inițial pentru anul 2021, dar a fost amânat pentru primăvara acestui an.

Cum se face autorecenzarea online?

Capul gospodăriei/ persoana de referință (o singură persoană din gospodărie) va primi un chestionar ce cuprinde ”Secțiunea pentru recenzarea locuinței” și „Secțiunea pentru recenzarea persoanei”

Astfel, fiecare dintre ceilalți membri ai gospodăriei primește un chestionar ce cuprinde numai ”Secțiunea pentru recenzarea persoanei”

În cazul în care gospodăria (oricare dintre membri) deține și o locuință sau mai multe neocupată/e, pentru fiecare dintre aceste locuințe goale (neocupate) și pre-înregistrate, numai capul gospodăriei/persoana de referință primește chestionar ce cuprinde numai ”Secțiunea pentru recenzarea locuinței”.

Mai mult, toate secțiunile chestionarului sunt marcate în culoare albastră, ceea ce înseamnă că nu s-a răspuns la nicio întrebare, chestionarul este gol.

Citeste si: Platformă Recensământ 2022: Unde şi cum se completează chestionarul online?

Astfel, pe măsură ce completați răspunsurile la câte o secțiune, aceasta își schimbă culoarea și devine verde; aceasta înseamnă că puteţi merge la secțiunea următoare din chestionar (colorată în albastru).

Întrebări Recensământ 2022: Complezează online formularul de autorecenzare

[Sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea]

Ce întrebări vor primi românii în cadrul recensământului populației și locuințelor 2022?

Cei care participă la prima etapă a recensământului 2022 și vor să completeze online chestionarul trebuie să acceseze mai întâi www.recensamantromania.ro , după care accesați linkul „Platforma auto-recenzare”. Ulterior, persoana trebuie să completeze formularul de pre-înregistrare pentru sine și pentru membrii gospodăriei din care face parte.

Dacă sunt menționate și adresele de e-mail ale celor din familie, fiecare va primi un link către chestionarul individual de recensământ. Pentru a putea face acest lucru vor avea nevoie de o conexiune la internet și de o adresă de mail.

Citeste si: Recensământ 2022: Greşeala pe care cei mai mulţi români o fac când completează formularul

Din informațiile existente, în cadrul recensământului populației și locuințelor 2022 vor exista întrebări legate de condițiile de locuit și de locuință în general, membrii gospodăriei, dar și întrebări referitoare la studiile absolvite, venituri și efectele pe care pandemia de coronavirus le-a avut la nivelul fiecărei persoane în parte. 

Secţiunea 1 – Informaţii despre capul gospodăriei/persoana de referință

Citeste si: Declarațiile vecinilor despre Cătălina Matei, secretara-șefă de la UMF care și-a pus capăt zilelor: „Venea așa foarte abătută”. De ce ar fi recurs femeia în vârstă de 43 de ani la gestul extrem- kanald.ro

Citeste si: Tânăra care a scăpat din casa lui Gherghe Dincă rupe tăcerea: „Eram însărcinată și...”- wowbiz.ro

Citeste si: Alimentele și băuturile bogate în flavonoide pot reduce cu o treime riscul de demență. Cât de des ar trebui consumate- antena3.ro

 

  • completați CNP-ul persoanei de referință/capului gospodăriei şi adresa de email unde ulterior va primi linkul către chestionarul propriu de recensământ şi, în cazul în care așa optează ceilalți membri ai gospodăriei, și link-urile către chestionarele celorlalţi membri ai gospodăriei

 

Secţiunea 2 – Locul de reşedinţă obişnuită

La întrebarea ” Este într-o locuință ocupată de o gospodărie individuală? ”, aveți de ales între 2 variante:

 

  • Varianta DA:  se completează adresa locuinței; tot aici, la finalul secțiunii, veți completa numărul de gospodării din locuință.
  • Varianta NU: aceasta înseamnă că locuința dvs. este situată într-un spațiu colectiv de locuit, de tipul: cămine studențești, internate școlare, dormitoare comune pentru muncitori, cămine pentru bătrâni, azile, sanatorii, instituții rezidențiale pentru protecția copilului, mânăstiri, hoteluri, spitale, cămine-spital, sanatorii de boli incurabile, centre de urgență sau adăposturi de noapte, centre de refugiaţi, centre pentru migranți etc.; selectați tipul spațiului de colectiv și, alături, denumirea acestuia.

 

Secțiunea 3 – Membrii gospodăriei

În această secțiune, veți (capul gospodăriei/persoana de referință) introduce datele tuturor membrilor gospodăriei prin apăsarea butonului „ Adăugați o persoană din componența gospodăriei ”:

 

  • Pentru cetățenii români și cetățenii străini care posedă CNP, veți completa CNP-ul și adresa de email, dacă posedă una proprie (ulterior, pe această adresă se va transmite linkul către propriul chestionar de recensământ).
  • Pentru cetățenii străini care nu au CNP veți completa câmpurile care includ data nașterii și sexul; deasupra acestor câmpuri,sistemul va genera un cod temporar de 13 cifre care va fi utilizat exclusiv în scop statistic, pentru recenzare; notați codul temporar generat, îl veți utilize la identificarea chestionarului primit pentru autorecenzare. De asemenea, se completează adresa de email, dacă posedă una proprie.

 

Secţiunea 4 – Locuinţe secundare neocupate

În această secţiune veți completa adresa pentru alte locuințe deţinute/co-deținute de membrii gospodăriei dvs., dar  numai dacă NU sunt locuite.

Această secțiune va permite să evitați deplasarea dvs. Sau a altor membri ai gospodăriei dvs în altă parte a localității sau în altă localitate pentru a răspunde recenzorului în perioada ulterioară, 16 mai–17 iulie 2022.

 

  • Pe adresa dvs. de email veți primi link-ul către un chestionar scurt care cuprinde numai întrebări referitoare la locuința goală (neocupată) și clădirea în care se află aceasta.
  • După completarea tuturor acestor informaţii, apăsați butonul codului re-Captcha „Nu sunt robot” și apoi butonul „Trimiteți fomularul”.
  • Așteptați câteva minute……
  • Apoi verificați căsuța de email pe care ați indicat-o în formularul de pre-înregistrare, citiți mesajul transmis de email și apăsați pe link-ul ce conține ”chestionar” marcat în culoare albastră.

 

Citeste si: VIDEO Cum gestionează Medana, actuala soție a lui Alin Oprea, situația dintre el și fosta parteneră de viață. „M-a luat de pe stradă, în pantaloni scurți, în tricou și niciun ban în cont.”- kfetele.ro

Citeste si: Alin Oprea, dezvăluiri incendiare despre viața la Londra a fostei sale soții și a celor doi copii: "Un apartament pentru ei pe credit, dar cu un avans destul de mare, 100 de mii de lire s-au dat atunci"- radioimpuls.ro

Citeste si: Alimentele și băuturile bogate în flavonoide pot reduce cu o treime riscul de demență. Cât de des ar trebui consumate- antena3.ro

Completarea chestionarului durează între 10 și 20 de minute.

Întrebări Recensământ 2022: Complezează online formularul de autorecenzare

[Sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea]

Ce facem în cazul în care am completat greșit și dorim să corectăm datele de la Recensământul populaţiei 2022?

Persoanele care realizează recenzările pentru rude (bunici care poate nu au acces la Internet sau persoane care nu se descurcă cu formatul online) trebuie să dețină toate informațiile legate de locuință și să aibă acordul privind prelucrarea datelor personale ale acestora.

Silvia Pisică, director general în cadrul Institutului Național de Statistică a precizat că există un cod de culori al formularului, astfel: „Când termini de completat o secțiune și o faci în mod corect, ea se colorează în verde, semn că e ok. Dacă uiți să completezi un răspuns, întrebarea pe care ai omis-o devine albastră. Iar dacă completezi un răspuns greșit (de pildă că ești născut în 1980 și declari că ai absolvit o facultate în 1985, răspunsul tău se colorează în roșu și ești alertat de sistem cu privire la eroare”.

Apoi, după completarea formularului, se va primi un formular de confirmare sau infirmare, iar pe email se va primi și un lin pentru a se verifica datele transmise.

Citeste si: Formular Recensământ 2022: Cum se face autorecenzarea online? Paşii pe care trebuie să îi urmezi

Totoadtă, dacă a fost completat greșit un câmp, persoana poate corecta eroarea doar reluând procesul. Cel mai important lucru de știut pentru persoanele care completează formularele este că ultimul chestionar validat va fi cel luat în calcul de sistemul informatic.

Cea mai mare parte dintre întrebări este comună la nivelul Uniunii Europene și există și în alte state membre.

Reprezentanții Institutului Național de Statistică speră ca o treime dintre români să participe la auto-recenzare.

Citeste si: Recensământul populației 2022. Cum să completezi online formularul pentru a primi o zi liberă

Astfel, pentru a-i determina pe români să participe la recensământul 2022 online, în număr cât mai mare, autoritățile au decis să ofere câte o zi liberă plătită pentru fiecare persoană care se autorecenzează. Acest lucru înseamnă că vor beneficia de un liber plătit cei care, în intervalul 14 martie-15 mai 2022, se vor autorecenza. 

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI