Unde gresesti când faci cartofi piure? Iata ce noteaza bucatarii bonappetit.com:
1. Folosesti un singur fel de cartofi
Când faci piure, foloseste, în proportii egale, cartofi sapunari, cu miez alb-roz, si cartofi fainosi, cu un continut minim de apa si mult amidon. Amidonul va absorbi untul si smântâna, asigurând cartofilor acea textura moale si pufoasa. Cartofii sapunari sunt foarte aromati, dar, folositi singuri, piureul va fi apos si lipicios.
2. Nu speli cartofii
Evident, înainte de a se gati, cartofii se curata de coaja. Sunt totusi persoane care sar peste aceasta etapa si doar îi trec pe sub un jet de apa. Cartofii sunt, însa, foarte murdari. Înainte de a-i gati, spala-i bine cu apa rece, apoi curata-i. În cazul cartofilor noi, îi poti freca bine cu un burete de vase curat, pastrând cojita!
Daca pui cartofii în apa calda, marginile se vor gati prea mult, iar miezul va ramâne crud. Acestia trebuie sa se gateasca la aceeasi temperatura, în acelasi timp. Care este metoda corecta? Pune cartofii (taiati cubulete) într-o cratita cu apa rece cât sa-i acopere, apoi aprinde focul si lasa-i sa fiarba.
4. Nu pui sare în apa în care fierb
Când se gatesc, cartofii trebuie sa absoarba atât apa, cât si sare.
5. Dai focul prea mare
Când apa da în clocot, cartofii se pot sfarâma.
6. Nu scurgi bine cartofii
Cartofii aposi sunt gretosi. Dupa ce fierb, scurge-i de apa si mai pune cratita 1-2 minute pe foc, pâna se evapora toata umezeala. Îi poti pune si într-un vas întins pe care sa-l dai la cuptor. Când marginile cartofilor se albesc, sunt gata.
7. Folosesti lapte rece
8. Folosesti unt cald
Când topesti untul pe foc, grasimea se strânge. Foloseste unt rece pentru a permite acesteia sa se încorporeze uniform în cartofi.