Functii de arhitecti sau IT-isti in administratia publica, bine platite, raman neocupate in ciuda numeroaselor concursuri organizate. Paradoxal, criza vine pe fondul unei discrepante intre salariile din mediul privat si cel public. Functionarii publici castiga cu 60% peste media veniturilor salariale din economie.

In medie, salariile din sectorul public sunt mai mari decat cele din sectorul privat. in februarie, salariul mediu din sectorul privat reprezinta 94% din salariul mediu pe economie.

in timp ce in sectorul public salariul mediu este de 122%, deci mai mare cu 22% fata de salariul mediu pe economie. Arhitectii prefera mediul privat Municipiul Satu Mare a avut in ultimii 15 ani doar timp de cateva luni arhitect sef.

Ultimii arhitecti de profesie care au ocupat aceasta functie au plecat dupa cateva luni, preferand mediul privat. Astfel, functia de arhitect sef al municipiului a fost ocupata ani la rand de ingineri constructori. Asta in ciuda faptului ca functia este remumerata cu peste 4.000 de lei net pe luna. Primarul municipiului Satu Mare, Gabor Kereskenyi, spune ca la ultimele concursuri organizate pentru aceasta functie nu s-a prezentat nimeni.

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

Citeste si: Ce făcuse șoferul strivit de tramvai în București chiar înainte de tragicul accident. ANIMAȚIE GRAFICĂ cu momentul impactului- wowbiz.ro

Au fost arhitecti care s-au interesat de post, dar nu s-au mai inscris la concurs. ”Functia este foarte importanta. Am avea nevoie de o persoana cu experienta si viziune.
Din pacate nici macar arhitectii care recent si-au terminat studiile nu sunt interesati, preferand sa lucreze in mediul privat unde se castiga mult mai bine”, a declarat Gabor Kereskenyi. Ultimul arhitect sef al municipiului, care a avut si profesia de arhitect, Alexandra Basa, spune ca a renuntat la functie pentru ca i s-a parut ”prea monotona” si era prea mult ”urbanism” si prea putina ”arhitectura”.

”Avantajul e salariul care vine regulat. in privat, sunt fluctuatii, intr-o luna castigi mai mult, in alta mai putin.

Dar, per ansamblu, in mediul privat se castiga mai bine in acest domeniu”, spune Alexandra Basa. in schimb, la stat, ca arhitect, responsabilitatea este foarte mare, comparativ cu salariul.

Citeste continuarea pe VoceaBiz.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si