DETENSIONARE?
 

Coreea de Nord a propus in trecut un moratoriu asupra testelor nucleare si de rachete in schimbul anularii acestor exercitii, un compromis sustinut constant de China, principalul aliat al Phenianului, dar respins la fel de constant de Washington

si Seul.

Unii analisti considera ca numarul unu nord-coreean este pe cale sa propuna acelasi compromis, adaugand in balanta amenintarea Guamului.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: „Blonda lui Putin” s-a supărat pe o ziaristă și a trimis securitatea la ea, după ce i-a pus o întrebare: Nu discut viața mea personală- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

"Este o invitatie directa la a vorbi despre o oprire reciproca a exercitiilor si tirurilor de racheta", a apreciat Adam Mount, un expert din cadrul cercului de reflectie Center for American progress, cu sediul la Washington.

In opinia lui John Delury, un profesor la Universitatea Yonsei, cu sediul la Seul, "Kim Jong-un este pe care a opera o dezescaladare. El lasa Guamul de o parte pentru moment", a apreciat el pe Twitter.

"Nu am iesit din padure", avertizeaza el. "Trebuie ca ambele parti sa continue sa faca gesturi pentru a dezamorsa lucrurile, prin fapte sau prin vorbe. Diplomatia trebuie sa treaca la viteza superioara".

Seulul si Washingtonul sustin ca manevrele lor sunt pur defensive si ca nu pot sa fie legate de ambitiile nucleare ale Coreei de Nord, care incalca o serie de rezolutii ONU.

Amenintarile Phenianului cu privirela Guam constituie "pur si simplu un santaj", apreciaza Joshua Pollack, un cercetator la Institutul Middlebury pentru Studii Internationale de la Monterey.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si