Close sidebar
Close sidebar

Klaus Iohannis: declarație dură către sistemul de învățământ: „Una dintre problemele fundamentale ale sistemului nostru de învăţământ este producţia de legi incoerente pe bandă rulantă”

Preşedintele Klaus Iohannis participă, vineri, la ceremoniile organizate cu ocazia împlinirii a 50 de ani de la înfiinţarea Universităţii „Lucian Blaga” din Sibiu. Şeful statului a dat exemplul universităţii sibiene, care a creat în jurul său un ”ecosistem funcţional”, iar politicienii locali nu au avut altceva de făcut decât să nu strice lucrurile.

G.B.,


DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

„Decidenţii politici de la centru nu prea au reuşit să facă faţă provocării de a se abţine în a da legi care mai mult strică decât ajută”, a spus Iohannis, apreciind că una dintre principalele probleme ale sistemului de educaţie este „producţia de legi incoerente pe bandă rulantă”.

Șeful statului a avut o întâlnire cu reprezentanţii Consiliului Naţional al Rectorilor, ulterior a participat și la şedinţa festivă care are loc în Aula Magna a Universităţii.

Citeste si: Declarația șocantă a mamei lui Răzvan Ciobanu: ”Oamenii nu mor”

„România are nevoie mai mult decât oricând de universităţi precum Lucian Blaga.(...)


Suntem într-o etapă în care pentru a construi o Românie dezvoltată, o Românie prosperă este nevoie de o schimbare de paradigmă. Trebuie să generăm valoare adăugată, trebuie să construim reţele de colaborare internaţională şi să avem un număr suficient de specialişti pentru a stimula o creştere economică sustenabilă. Multe dintre aceste obiective pot fi atinse doar prin creşterea simultană a calităţii şi a participării la învăţământul superior”, a
spus Iohannis.

Acesta a afirmat că „până acum, problemele demografice şi sociale cu efect pe termen lung la noi au fost în bună măsură ignorate”.

Klaus Iohannis: declarație dură către sistemul de învățământ

Şeful statului spune că „pentru a nu periclita destinul României ca stat european dezvoltat şi prosper” trebuie rezolvate ”problema părăsirii timpurii a şcolii, a numărului mic de absolvenţi de studii universitare şi adesea a calităţii insuficiente a procesului educaţional”.

Citeste si: Oana Roman, în doliu! Vedeta a pierdut o persoana dragă: „A plecat brusc și tragic!”. Despre cine este vorba?- kanald.ro

Citeste si: Jador nu s-a putut abține după declarația publică a Oanei Ciocan! Ce a făcut artistul, când a auzit ce a spus fosta iubită despre el, în plin scandal cu Zanni?- wowbiz.ro

Citeste si: Cercetătorii au descoperit „timpul negativ” într-un experiment de fizică cuantică- antena3.ro

„Problemele României, însă, nu se pot rezolva exclusiv prin decizie politică”, a mai afirmat Iohannis, menţionând că ”iniţiativa privată joacă un rol foarte important”.

Citeste si: O altă victimă a lui Dincă rupe tăcerea: „Aveam nouă ani. a început, prima dată, să îmi bage mâna în pantaloni, după să mă...”

„În Sibiu s-a construit în jurul universităţi un ecosistem funcţional. Este un caz fericit unde politicul a avut o misiune aparent simplă, de a nu strica acest echilibru. Extrapolând, decidenţii politici de la centru nu prea au reuşit să facă faţă provocării de a se abţine în a da legi care mai mult strică decât ajută”, a declarat Iohannis.

Acesta consideră că „una dintre problemele fundamentale ale sistemului nostru de învăţământ este producţia de legi incoerente pe bandă rulantă”.

Citeste si: Cine poate beneficia de ajutoarele de încălzire 2024-2025. Care este termenul limită pentru depunerea cererilor de încălzire- kfetele.ro

Citeste si: Dorian Popa dă lovitura în industria alimentară! Pizza care ii poarta numele, epuizată încă de la lansare. Cât costă cel mai nou produs al artistului- radioimpuls.ro

Citeste si: Cercetătorii au descoperit „timpul negativ” într-un experiment de fizică cuantică- antena3.ro

„Efectele acestui mod păgubos de a legifera sunt vizibile în special în învăţământul superior acolo unde autonomia este un pilon central în creşterea calităţii atât în educaţie cât şi în cercetare”, a mai afirmat Klaus Iohannis.

Citeste si: VESTE DE ULTIMĂ oră despre Tamara Buciuceanu. Ce se întâmplă în aceste momente cu marea artistă a teatrului românesc!

Acesta spune că, „fără a descătuşa potenţialul managerial şi creativ al universităţilor româneşti, nu avem şanse reale de a deveni competitivi într-o economie bazată pe cunoaştere”.

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI