Close sidebar
Close sidebar

La cât va ajunge salariul minim brut pe economie din ianuarie 2025. Creșterea a fost anunțată de Marcel Ciolacu

Află la ce valoare  va ajunge salariul minim brut pe economie din ianuarie 2025. Creșterea a fost anunțată de premierul Marcel Ciolacu și prezentată de Ministerul Muncii într-un proiect de Hotărâre.

Andreea Stoica,

Salariu minim 2025

[Sursa foto: freepik]

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Este oficial! Salariul minim brut pe economie creștere de la 1 ianuarie 2025 în România!

La cât va crește salariul minim brut pe economie din ianuarie 2025 în România

Începând cu 1 ianuarie 2025, salariul minim brut pe economie din România va crește la 4.050 de lei, conform unui proiect de Hotărâre anunțat de Ministerul Muncii. Această majorare reprezintă o creștere de 9,45% față de nivelul actual, de 3.700 de lei, și are ca scop alinierea salariului minim la directiva europeană care prevede că această valoare trebuie să reprezinte între 47% și 52% din salariul mediu pe economie.

Majorarea salariului minim pe economie în 2025 va aduce beneficii pentru aproximativ 1.823.520 de salariați, conform datelor furnizate de Ministerul Muncii. Numărul celor care vor beneficia de această creștere este semnificativ mai mare decât cel actual, deoarece vor fi incluse și persoanele care câștigă în prezent salarii mai mici decât 4.050 de lei.

Salariu minim 2025

[Sursa foto: freepik]

Citește și: Cel mai mare salariu de primar din România

Ce anunț a făcut Marcel Ciolacu despre majorare

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat oficial creșterea salariului minim pe economie în 2025, subliniind că decizia a fost luată în cadrul ședinței Comitetului Național Tripartit pentru Dialog Social. Premierul a subliniat că această majorare respectă directiva europeană și plasează România pe traseul stabilit pentru salariul minim european, care trebuie să fie cuprins între 47% și 52% din salariul mediu.

Citeste si: Iasmina este adolescenta din Iași, care și-ar fi pus capăt zilelor după o ceartă cu părinții. Verișorul tinerei face declarații cutremurătoare: „A fost pedepsită”- kanald.ro

Citeste si: Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22 de ani! Tânăra a fost găsită fără suflare în locuința familiei sale. Cei care au cunoscut-o sunt în stare de șoc- wowbiz.ro

Citeste si: O femeie și-a drogat fetița de un an ca să câștige mai mulți urmăritori pe TikTok. Fetița a fost operată degeaba pe creier de două ori- antena3.ro

”Am stabilit, azi (16 octombrie, n.r.), în Comitetul Național Tripartit că, de la 1 ianuarie 2025, salariul minim va fi 4.050 de lei. 

Intrăm, astfel, pe traseul salariului minim european! Respectăm directiva europeană care arată că această valoare trebuie să se încadreze intre 47 și 52 la sută din salariul mediu european (România va fi la 47%). 

De asemenea, am căzut de acord să menținem scutirea de taxe pe cei 300 de lei din salariul minim. 

Apreciez din nou seriozitatea și responsabilitatea partenerilor sociali, acest dialog fiind  #calea sigură pentru a asigura un nivel corect al veniturilor pentru salariații din România”, este mesajul postat de Marcel Ciolacu pe Facebook pe data de 16 octombrie 2024. 

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: O femeie și-a drogat fetița de un an ca să câștige mai mulți urmăritori pe TikTok. Fetița a fost operată degeaba pe creier de două ori- antena3.ro

Citește și: Noi creșteri de salarii și pensii de la 1 ianuarie 2025

Impactul economic al majorării salariului minim în 2025

Creșterea salariului minim pe economie în 2025 este așteptată să contribuie la creșterea încasărilor bugetare cu aproximativ 2,9 miliarde de lei. În același timp, această ajustare va avea un impact direct și asupra contribuțiilor sociale și de sănătate plătite de persoanele fizice care au activități independente, precum PFA-urile.

Pentru aceste persoane, contribuțiile sociale vor fi calculate pe baza noilor valori ale salariului minim, cu un plafon cuprins între 6 și 60 de salarii minime pentru CASS și între 12 și 24 de salarii minime pentru CAS. Astfel, persoanele care au venituri independente vor trebui să plătească contribuții mai mari, însă acestea vor fi proporționale cu noua valoare a salariului minim.

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI