La ce oră ajunge Lumina Sfântă de la Ierusalim în România? Românii vor ieși la Slujba de Înviere în noaptea de 15 spre 16 aprilie pentru a lua lumina sfântă de la Ierusalim. 

La ce oră ajunge Lumina Sfântă de la Ierusalim în România?

La ce oră ajunge Lumina Sfântă de la Ierusalim în România?

La ce oră ajunge Lumina Sfântă de la Ierusalim în România?

[Sursa foto: PixaBay]

Lumina Sfântă este considerată un miracol al ortodoxiei, care se întâmplă în fiecare an de Paşte la Ierusalim. 

Lumina Sfânta va veni în România sâmbătă seara după ora 18:30, cu un avion care vine de la Tel Aviv.

Arhimandritul Teofil va aduce candela până pe Dealul Patriarhiei, în jurul orei 19.00, unde va fi primit de Patriarhul Daniel.

Aceasta este considerată un miracol al ortodoxiei care are loc în fiecare an de Paște la Ierusalim, când în timpul Vecerniei Mari din Sâmbăta Mare, care are loc între orele 12:30 și 14:30.

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

Citește și: VIDEO- Goana după cumpărături a adus aglomerație în piețe

La Sfântul Mormânt se aprinde un foc care coboară din cer, iar în fiecare an se manifestă diferit și în primele minute nu arde. 

Slujba de Înviere începe în bisericile din România, în fiecare an, aproape de miezul nopții, la 23:45.

Potrivit tradiției, se sting toate luminile, iar preoții ies cu o lumânare aprinsă și ia candelă de la Sfânta Cruce, după care spun de trei ori   "Veniți de primiți lumină!". Toți credincioșii iau lumina de la preot și ies afară în fața bisericii, unde pe o masă pe care sunt așezate Sfânta Evanghelie, Sfânta

Cruce și două sfeșnice cu lumânări aprinse. Slujba începe afară cu citirea evangheliei învierii (Matei XXVIII, 1-16). 

Preotul dă binecuvântarea pentru începutul utreniei „ Slavă Sfintei și celei de o ființă și de viață făcătoarei și nedespărțitei Treimi, totdeauna, acum și pururea și în vecii vecilor”, și toți cei prezenți cântă împreună cu preotul:  „Hristos a înviat din morți, cu moartea pre moarte călcând și celor din morminte viață dăruindu-le” (de trei ori). Preotul rostește apoi stihurile Paștilor, apoi ectenia mare, după care oamenii revin în biserică unde se continuă cu slujba utreniei și cu liturghia. 

Tradiţii pentru Noaptea de Înviere

Potrivit unei tradiții străvechi, după ce iau lumină, credincioșii trebuie să meargă și la mormintele celor dragi pentru a le oferi și lor lumină și pentru a-i anunța că a venit Învierea Domnului.

De asemenea, se spune că nu este bine ca lumânarea de la Înviere să fie stinsă până acasă, unde credincioșii obișnuiesc să înconjoare locuința de trei ori pentru a îndepărta spiritele rele.

Citeste si: Ce spune Laurențiu Reghecampf despre timpul petrecut în familie și ce anume a conștientizat antrenorul. „Am fost prezent pentru copiii mei, dar nu am fost fizic.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Se spune că este bine ca resturile de la lumânările aprinse la Înviere să fie păstrate.

În vreme de necaz, grindină, furtună, acestea sunt de ajutor prin aprindere și rugăciune.

Citește și: EXCLUSIV: Cum va fi vremea în ziua de Paște- Temperaturi între 15 și 20 de grade Celsius/ ”În noaptea de Înviere vom avea vreme bună”

Urarea tradiţională de Paşte a creştin-ortodocşilor este „Hristos a Înviat”, la care se răspunde cu  „Adevărat a Înviat”. Aceste urări rămân valabile timp de 40 zile după Paşte, până la sărbătoarea Înălţării Domnului. Totodată, aceste urări sunt valabile și în momentul în care se ciocnesc ouăle roșii.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si