De Lăsatul Secului în Postul Nașterii Domnului 2023 creștinii îl sărbătoresc și pe Sf. Apostol Filip.

Potrivit rânduielilor bisericești, pe în seara zilei de 14 noiembrie se lasă sec pentru Postul Nașterii Domnului, denumit și Postul Crăciunului. Dacă ziua de 14 noiembrie pică miercuri sau vineri, se lasă sec cu o zi mai înainte. Postul Nașterii Domnului durează până pe 24 decembrie inclusiv.

Sintagma „lăsatul secului” este adesea înțeleasă greșit, fiind percepută ca un sinonim pentru cuvântul „uscat” și fără grăsimi, de post.

În realitate, accentul nu este pus pe mâncare, deoarece secul pe care îl lasă postul este seclum, referindu-se la lume, modă și obiceiuri lumești. 

Postul este menit să îndrepte sufletele creștinilor, neavând legătură cu regimul alimentar. Acesta este doar un instrument pentru domolirea poftelor și pornirilor trupești. Cert este că, degeaba ținem post dacă vom continua să simțim ură, invidie, mânie, lăcomie și alte astfel de sentimente negative.

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta- wowbiz.ro

Lasatul Secului pentru Postul Nasterii Domnului 2023

Postul Nașterii Domnului se mai numește și Postul Crăciunului.

[Sursa foto: Doxologia]

Citește și: Când se intră în Postul Crăciunului în 2023? În această zi este sărbătorit și Sfântul Paisie de la Neamț. Este cruce neagră în calendarul ortodox!

De Lăsatul Secului în Postul Nașterii Domnului în 2023 este sărbătorit Sf. Apostol Filip

Sf. Apostol Filip este din Betsaida Galileii, fiind cel de-al treilea Apostol chemat la misiune de către Mântuitorul creștinilor, Iisus Hristos. 

Sfântul Filip, întâlnindu-se cu Natanael, i-a spus: „Am găsit pe Cel despre Care a scris Moise în Lege și prooroci, pe Iisus, fiul lui Iosif cel din Nazaret” (Ioan

1-45).

Apoi, după Înălțarea Domnului la ceruri, Sfântul Filip a propovăduit credința creștină în continentul asiatic. Potrivit calendarortodox.ro, documentele descoperite recent atestă faptul că Sfântul Apostol Filip l-a însoțit pe Sfântul Andrei în Schitya, care este Dobrogea din zilele noastre, totul pentru a răspândi în lume cuvântul lui Dumnezeu.

Lasatul Secului pentru Postul Nasterii Domnului 2023

De Lăsatul Secului în Postul Nașterii Domnului este sărbătorit Sf. Apostol Filip.

[Sursa foto: iStock]

Dezlegări în Postul Nașterii Domnului

În Postul Nașterii Domnului sau Postul Crăciunului, creștinii au dezlegare la pește în zilele de sâmbătă și duminică. Prima săptămână a acestui post, până pe 21 noiembrie, la sărbătoarea Intrării în Biserică a Maicii Domnului, dar și în ultima săptămână, în perioada 20-24 decembrie, sunt perioade în care postul devine mai aspru. În zilele de sâmbătă și duminică ale acestor săptămâni, credincioșii nu au dezlegare la pește, ci doar la untdelemn și vin.

Citeste si: Monica Tatoiu a povestit un moment care a marcat-o din copilărie: „Ce bătaie am luat! Nu am depășit niciodată viteza, trec doar pe trecerea de pietoni.”- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul transmis de Prințesa Anne după ce a fost lovită de un cal. Care este starea de sănătate a sorei Regelui Charles- radioimpuls.ro

Citește și: Zile de post în 2024: Când nu se fac nunţi?

În tipicul Sfântului Sava este scris că în zilele de luni, miercuri și vineri trebuie să postim fără untdelemn și vin, dar, în cazul în care în aceste zile facem pomenirea unui sfânt cu o cinstire largă, se face dezlegare pentru dragostea sfântului.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si