Leonidele 2022.  Anul acesta (2022), maximul se va produce în noaptea de 17 spre 18 noiembrie, ora 1 dimineața. În noaptea de 17 spre 18 noiembrie putem vedea cele mai multe leonide. Numărul de leonide din noaptea maximului ar putea fi de 10-15 meteori pe oră.

Ce sunt Leonidele?

Leonidele sunt meteoriţi formaţi din resturile lăsate în urmă de cometa Tempel-Tuttle, în cadrul mişcării orbitale în jurul Soarelui, pe care o face în 33 de ani. Leonidele

produc „furtuni” de meteori atunci când pot fi văzute sute sau chiar mii de stele căzătoare. Astfel de furtuni au fost văzute în 1799, 1833, 1866, 1966 și 1999-2001 (deși furtunile așteptate din 1899 și 1933 au fost dezamăgitoare). 

Citește și: Luna va oculta planeta Marte. Fenomen spectaculos pe cer!

Furtuna din 1833 a fost deosebit de spectaculoasă, cu aproximativ 100.000 de meteori pe oră. Furtunile din 1999-2001 au produs aproximativ 3000 pe oră. 

Unde putem vedea Leonidele?

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Salman Khan și Iulia Vântur, primele imagini de la nuntă! Filmarea cu ei a scăpat pe internet- wowbiz.ro

Pentru a observa fenomenul astronomic, leonidele, cel mai bun loc pentru este în zone fără lumină artificială, la sate sau la marginea orașelor.

Ploaia de stele va putea fi admirat cel mai bine din locuri cu cer senin, lipsit de lumini artificiale. Astfel, din orașele mari nu se pot observa meteoriții tocmai din cauza iluminatului stradal sau al semnelor luminoase de pe clădiri. Cel mai bun este un loc la țară sau la munte. Este bună și o locație la marginea orașelor mari. Cei ce vor observa din zonele cu cer senin, pot vedea maxim 20 de meteori pe oră.

Citeste si: Perseidele 2022: În ce noapte poţi vedea cele mai multe stele căzătoare?

Pentru a urmări leonidele, nu este nevoie de niciun dispozitiv sau instrument astronomic. De asemenea, puteți urmări ploaia de stele, întinși, pe un șezlong sau un sac de dormit. Vă mai trebuie îmbrăcăminte adecvată pentru nopțile de noiembrie. 

 

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si