Proiectul “Opțiunea mea este Limba Turcă” este implementat cu succes în 10 țări diferite pe baza feedback-ul pozitiv pe care l-a primit încă din 2011.

Institutul Yunus Emre, ce își mărește pe zi ce trece portofoliul de activități derulate în România, țară de care ne leagă o istorie și elemente culturale comune, a implementat de această dată Proiectul “Opțiunea mea este Limba turcă” în București.

Prin Proiectul de Predare a Limbii Turce Angajaţilor din Sectorul Public (KATOP) înalţii funcţionari publici, învaţă limba turcă participând la cursurile organizate de Institutul Yunus Emre.

Astfel aproximativ 5.000 de cursanți s-au familiarizat cu limba turcă prin acest proiect.

În prezent, prin Proiectul “Opțiunea mea este Limba Turcă” desfășurat în școlile de stat din România, elevii fac cunoștință cu limba și cultura turcă.

Primul curs a fost sus ținut de Ambasadorul Republicii Türkiye la București, E.S. Özgür Kıvanç Altan

La primul curs de limba turcă susținut la Liceul Dante Alighieri au participat Ambasadorul Republicii Türkiye la București, E.S. Özgür Kıvanç Altan, Primarul Sectorului 3 al Municipiului București, Dl. Robert Sorin Negoiță, Directorul Institutului Yunus Emre din România, Dl. Mustafa Yıldız, Directorul Liceului Dante Alighieri, Dna. Maria Dan, lectori și personalul Institutului

Primul curs de limba turcă a fost susținut de Ambasadorul Rebublicii Turkiye la București, E.S. Özgür Kıvanç Altan. Ambasadorul Altan i-a învățat pe elevi să se prezinte în limba turcă și le-a oferit daruri pregătite de Institutul Yunus Emre din București.

Ambasadorul Rebublicii Turkiye la București, E.S. Özgür Kıvanç Altan a precizat:" în România există un mare interes pentru frumoasa noastră limbă turcă. Bineînțeles, acest lucru se datorează relațiilor istorice dintre Turkiye și România. Legătura dintre noi se bazează pe o relație solidă de prietenie. Din acest motiv, românii încearcă să cunoască mai îndeaproape limba și cultura turcă. Proiectul “Opțiunea mea este Limba Turcă” este un program extrem de bine pregătit în acest sens.

În cadrul cursului pe care pe care l-am susținut, am avut ocazia să observ cât de dornici sunt să învețe limba turcă elevii Liceului Dante Alighieri. Turcia și România sunt țări foarte apropiate una de cealaltă. Construim punți de legătură bazându-ne pe aceste relații apropiate care provin din istoria noastră comună. Institutul Yunus Emre, în spiritul numelui ce-l poartă, stabilește aceste relații de prietenie între cele două țări. Felicit sincer atât școlile participante la proiectul “Opțiunea mea este Limba turcă”, Institutul Yunus Emre cât și pe primarul Sectorului 3."

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

Primarul Sectorului 3, Robert Sorin Negoiță, a precizat că: "Sunt foarte bucuros și mândru că acest program se desfășoară în Sectorul 3. Aș dori să mulțumesc Institutului Yunus Emre pentru că implementează acest proiect aici și îl desfășoară în mod gratuit. Recomand tuturor elevilor să învețe limba turcă și alte limbi străine, deoarece între Turcia și România există de foarte mult timp legături culturale, economice și turistice pe care dorim să le dezvoltăm și mai mult.

Limba turcă ne va fi de folos și din punct de vedere turistic deoarece vom putea să ne petrecem vacanțele într-un mod mai plăcut."

Directorul Institutului Yunus Emre din România, Mustafa Yıldız, a declarat în discursul său: "Noi, Institutul Yunus Emre, am lansat în România Proiectului „Opțiunea mea este Limba Turcă”, pe care l-am desfășurat cu succes în 10 țări. Dorim să le mulțumim Ambasadorului Republicii Turcia la București, E.S. Özgür Kıvanç Altan, primarului Sectorului 3, Dl. Robert Sorin Negoiță, directorului Liceului Dante Alighieri, Dna. Maria Dan, și elevilor noștri valoroși care ne-am împărtășit bucuria și entuziasmul. Vom înfrăți școlile cu predare în limba turcă din România cu școlile din Türkiye, iar acești elevi se vor vizita reciproc. Cele două țări vor avea ocazia să își cunoască îndeaproape cultura, reciproc. Proiectul nostru, care deocamdată va fi implementat ca proiect pilot până în luna iunie, se va extinde în tot Bucureștiul începând cu luna septembrie 2024 și în toată România în perioada următoare. În ceea ce privește cooperarea, aș dori să mulțumesc Ministerului Educației din România, școlilor noastre și elevilor noștri valoroși care s-au dedicat limbii turce. Le doresc tuturor un semestru distractiv cu multă limbă turcă".

Cei care iubesc matematica învață limba turcă foarte ușor

Maria Dan, directoarea Liceului Dante Alighieri,- prima școală care a semnat un protocol în cadrul proiectului “Opțiunea mea este Limba turcă”,- a precizat că: "Sunt foarte fericită că Institutul Yunus Emre ne oferă această oportunitate nouă, profesorilor, dar în primul rând elevilor noștri. Este o oportunitate importantă pentru noi, iar limba turcă este o limbă foarte importantă. Mai mult de 100 dintre cei 1600 de elevi ai noștri au ales să învețe această limbă, întrucât și-au dat seama că au nevoie să vorbească nu doar engleza, ci și turca în cadrul diferitelor proiecte pe care le desfășurăm cu Turcia.

Limba turcă este o limbă distractivă și are asemănări cu matematica. Cineva care iubește matematica și se pricepe la matematică poate învăța cu ușurință limba turcă.

Deoarece școala noastră este o școală în care diferite culturi se întâlnesc, îi învățăm pe elevii noștri cât de important este să învețe o limbă străină. Cunoașterea limbii turce este un mare avantaj din punct de vedere cultural și comercial. Cineva care vorbește turcă poate profita de acest lucru atunci când găsește o oportunitate."

Datorită proiectelor ce se derulează cele două țări își vor cunoaște reciproc limba și cultura

Prin proiectul "“Opțiunea mea este Limba turcă”" se urmărește apropierea dintre cele două țări și cele două culturi prin intermediul educației, prin activitățile extracurriculare care vor fi susținute în școli. În continuarea proiectului, va fi implementat Proiectul Școli înfrățite care este o subramură a Proiectului “Opțiunea mea este Limba Turcă”, iar elevii, profesorii și administratorii școlilor "înfrățite" din România și Türkiye vor avea ocazia să își viziteze reciproc școlile și să cunoască la fața locului limba și cultura celorlalți.

Citeste si: Ce spune Laurențiu Reghecampf despre timpul petrecut în familie și ce anume a conștientizat antrenorul. „Am fost prezent pentru copiii mei, dar nu am fost fizic.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Cursurile de limba turcă au început în șase școli diferite

Proiectul “Opțiunea mea este Limba Turcă”, care a fost primit cu mare interes de școlile din România, a început să fie implementat în 6 școli diferite din București, deși se află încă în faza de implementare pilot. Liceul Dante Alighieri, Școala Gimnazială nr. 103, Școala Gimnazială Titu Maiorescu, Școala Gimnazială Adrian Păunescu, Școala Gimnazială Sfântul Andrei și Școala Gimnazială Uruguay se numără printre școlile în care au început cursurile de limba turcă.

Proiectul “Op țiunea mea este Limba Turcă ” va fi implementat în diferite școli

Prin protocoalele ce vor fi semnate cu diferite școli din București în perioada următoare, proiectul este planificat să fie răspândit gratuit, mai întâi în București și apoi în toată România.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si