Satul Odaia Manolache se afla la doar circa 15 kilometri de municipiul Galati, insa, de circa doi ani, apa furnizata prin intermediul sistemului centralizat a fost interzisa consumului uman, dupa ce autoritatile au stabilit ca aceasta are concentratii de hidrogen sulfurat, nitrati sau nitriti peste limita admisa.

"Conform analizelor, apa contine hidrogen sulfurat, nitrati, nitriti, nici gustul, nici mirosul nu corespund standardelor. Am trimis Primariei hartii prin care anuntam ca apa este interzisa consumului uman.

S-au facut doua foraje in sat, de fiecare data calitatea panzei freatice nu a fost corespunzatoare. Statia de apa nu are autorizatie, nu are cum sa primeasca. Oamenii au fost informati de Primarie ca pot folosi apa de la robinet doar pentru uz menajer, nu pentru gatit si baut. De asemenea, noi am trimis o recomandare pentru bebelusi si femei gravide sa nu consume apa", a declarat, miercuri, directorul Inspectiei Sanitare de Stat- Galati, Elena Vrabie.

In plus, nici apa din cele mai multe fantani nu poate fi bauta din acelasi motiv.

"In fantani, nu este hidrogen sulfurat, dar am gasit nitrati, nitriti, apa nu este buna. De aceea, localnicii se aprovizioneaza cu apa de la magazin si din localitatile invecinate. in ultima perioada nu au fost cazuri de intoxicatie in sat. A fost un singur caz in urma cu doi ani, dar persoana figura in evidentele oficiale ca fiind informata despre problemele cu apa.

Primaria comunei nu a primit amenda, a respectat pasii legali, a facut si investitii mari in mai multe foraje si bazine. Solutia este sa se faca un bazin cu racord la reteaua societatii Apa Canal, sa se aduca apa din oras", a mai spus Elena Vrabie.

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

Din acest motiv, oamenii folosesc apa primita prin intermediul sistemului centralizat mai mult pentru irigarea gradinilor.

"Cumparam sifon, cumparam apa. imi iau copii de la Galati cu baxul, nu putem spala haine, nu putea sa o dam la animale. Pute a apa imputita. Am zis ca o lasam doua trei zile ca sa se limpezeasca, sa putem consuma, dar este aceleasi miros dupa doua-trei zile. Persista mirosul de hoit, nu de altceva", a spus un localnic.

Primarul comunei Vanatori, din care face parte satul Odaia Manolache, Marian Ghinea, spune ca se analizeaza posibilitatea ca apa furnizata in sistem centralizat sa fie desulfurata cu ajutorul unor echipamente. in plus, de saptamana viitoare se vor demara lucrari pentru conectarea la sistemul de furnizare a apei apartinand societatii Apa-Canal.

"La Odaia Manolache avem trei puturi, unul este inchis, cel cu nitrati si nitriti. Celelalte doua emana sulf. Mirosul pe care il reclama lumea este de la sulf. incercam sa facem desulfurarea apei, am contactat o companie, nu stim inca daca se poate face si cat costa, asteptam raspuns. Peste o saptamana demaram lucrarea de conectare la reteaua Apa Canal Galati. Asta implica in prima faza o statie de conectare, apoi o statie de repompare care va trimite apa in satul Odaia Manolache. Sistemul pe care il avem in prezent este realizat din fonduri proprii in urma cu sase ani, atunci nu aveam apa deloc, sistemul a costat 80 de miliarde de lei",

a afirmat Ghinea.

Citeste si: Ce spune Laurențiu Reghecampf despre timpul petrecut în familie și ce anume a conștientizat antrenorul. „Am fost prezent pentru copiii mei, dar nu am fost fizic.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Satul Odaia Manolache numara circa 2.000 de locuitori.

Sursa: news.ro


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si