15 spitale din România nu pot raporta servicii medicale. Această problemă s-ar datora unui atac cibernetic de tip ransomware asupra unui furnizor de servicii pentru mai multe spitale, conform Directoratului Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC).

„Reprezentanţii Diectoratului Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC) au transmis că instituţia a fost notificată în cursul zilei de luni cu privire la un atac cibernetic de tip ransomware asupra unui furnizor de servicii pentru mai multe spitale din România.

Mai multe spitale sunt afectate de atac. În acest moment, o echipă de specialişti ai DNSC s-a deplasat la faţa locului, pentru investigarea incidentului cibernetic ”, a comunicat instituţia.

Spitale blocate România

Imagine reprezentativă pentru un spital.

[Sursa foto: iStock]

Citește și: Crimă înfiorătoare în Italia! Un bărbat şi-a ucis soţia şi doi fii de 5 şi 16 ani: "Am vrut să-i eliberez de demoni”

Ce spitale din Capitală sunt afectate?

În București următoarele spitale au întâmpinat probleme:

-Institutul Marius Nasta

-Institutul Clinic Fundeni

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

Citeste si: Descoperirea făcută de un bărbat din Satu Mare după ce bancomatul i-a refuzat banii pe care încerca să îi depună- wowbiz.ro

-Spitalul de Urgență Bagdasar-Arseni

-Spitalul Clinic 2 CF

Spitale blocate România

Imagine reprezentativă pentru un spital.

[Sursa foto: iStock]

Citește și: Georgiana, tânăra din Satu-Mare dispărută de patru zile, a fost găsită fără suflare. Mama ei nu a putut suporta durerea: ”Eu ți-am fost și mamă și tată”

Dacă serviciile nu vor putea fi introduse în sistem, atunci spitalele nu vor putea obține bani de la CNAS, așadar această situație ar trebui să fie rezolvată cât mai repede cu putință.

În aceste momente, pacienții au luat cu asalt spitalele și așteptă la camerele de gardă ca totul să fie remediat.

Și Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila a comentat situția.

"Este adevărat. Sunt mai mult spitale care întâmpină probleme cu utilizarea unui program informatic important în funcţionarea spitalelor- se numeşte Hiprocrate. Nu ştim exact câte spitale sunt în momentul de faţă. Nu avem informaţia, dar lucrăm împreună cu Centrul Naţional de Securitate Cibernetică pentru elucidarea cauzelor şi remedierea acestora. Din informaţiile pe care le avem până în momentul de faţă este că sunt afectate între 15 şi 20 de spitale din întreaga ţară", a declarat ministrul, pentru  Agerpres.

Potrivit unui comunicat de presă, specialiști ai DNSC s-a deplasat la fața locului, pentru investigarea incidentului cibernetic.

„Vom reveni cu detalii pe măsură ce obținem mai multe informații referitor la entitățile afectate. Recomandăm ca echipele IT ale spitalelor să nu fie contactate, pentru a se putea concentra pe restaurarea serviciilor informatice și a datelor! Aceasta este prioritatea la acest moment”, conform DNSC.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si