Close sidebar
Close sidebar

Marile secrete ale cardurilor de credit. Ce reprezintă ultima cifră a numărului

Cardul de credit este alimentat de bancă, punând la dispoziția posesorului de card o limită de credit. Pentru valoarea utilizată din limita de credit, titularul cardului are obligația de a rambursa la scadență o suma minimă, reprezentând un procent din suma folosită cât și dobânda aferentă.

Razvan Ilie,

Semnificația numărului de la cardul de credit

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Cum diferă cardul de credite de cardul de debit

Un card de credit (sau o carte de credit) este un card bancar, a cărei denumire provine de la obiectul fizic utilizat, o cartelă dreptunghiulară de plastic. Este unul dintre cele mai la modă și mai utilizate produse bancare.

Un card de credit este diferit de un card de debit prin faptul că nu se transferă sume de bani din contul utilizatorului la fiecare tranzacție efectuată. Prin folosirea cardului de credit, emitentul cardului îl împrumută pe titular cu o sumă de bani.

Citeste si: Curs valutar BNR, marți 15 septembrie 2020. Leul recuperează teren în fața euro

Folosind cardul de credit, titularul nu este obligat să achite datoria acumulată imediat, el poate amâna plata acestei datorii pentru mai târziu, cu costul plății unei dobânzi pentru banii datorați.

Citeste si: Cine este și cum arată Alina, soția lui Gabriel Cotabiță: „I-am dat un mesaj pe Facebook, ca un fan obișnuit”- kanald.ro

Citeste si: Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul să moară: „Era riscant”- wowbiz.ro

Citeste si: Cum a funcționat rețeaua uriașă și sofisticată construită pe Tik Tok pentru Călin Georgescu, pe model Stoianoglo- antena3.ro

Ce semnificație are numărul cardului de credit

Numărul cardului de credit este un cod numeric gravat convex pe partea frontală a cardului. Numărul cardului conține informații utile- codul băncii care a emis cardul, codul sistemului de plăți, regiunea de emisie, codul de control sunt criptate.

Citeste si: VIDEO- De ce ne îngrășăm în loc să slăbim. Explicațiile specialiștilor despre metabolism

Formatul numărului unei cărți de credit este determinat de standardul internațional ISO 7812, potrivit Money Sigma. Potrivit acestuia, primele șase cifre sunt numărul de identificare bancară (BIN), iar ultimele cifre constituie numărul de cont principal (PAN).

Numărul propriu-zis al contului (Identificatorul de cont) este identificat de cifrele de la a 7-a până la penultima cifră (inclusiv). Lungimea maximă a unui număr de card de credit este de 19 cifre. 

Ultima cifră din numărul cardului- cifra de control

Ultima cifră din numărul cardului de credit este cifra de control, un fel de sumă de control calculată după anumiţi algoritmi matematici. De cele mai multe ori metoda folosită este  algoritmul Luhn, denumit astfel după omul de ştiinţă Hans Peter Luhn (1896-1964), cercetător la IBM, care a patentat această metodă matematică în 1960.

Documentul conține de regulă și data la care expiră cardul de credit, precum și un număr din 3-4 cifre care trebuie păstrat confidențial, fiind un instrument de prevenire a fraudelor bancare.

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI