Close sidebar
Close sidebar

Marinată pentru friptura de porc. Mix-ul perfect de condimente

Marinata pentru friptura de porc necesită câteva sfaturi de la bucătari. Mix-ul perfect de condimente folosit la marinarea cărnii schimbă cu totul calitatea mesei de Crăciun sau Revelion.

Razvan Ilie,

Marinată pentru friptura de porc

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Carnea de porc este mult mai gustoasă dacă este marinată în prealabil, mult mai fragedă și mai suculentă. În general, este recomandat să reduci conținutul de sare utilizat în marinarea cărnii de porc, deoarece poți preveni efectul de întărire care poate lăsa unele tipuri de carne de porc cu o textură asemănătoare șuncii.

Atunci când marinezi carnea de porc, amintește-ți că grăsimea bucății de carne, nu osul, determină cât de mult ar trebui să stea la marinat. Rezervă-ți de la 2 până la 4 ore pentru un cotlet sau bucăți mai subțiri și până la 8 ore pentru fripturi și bucăți mai mari de carne de porc.

Citeste si: VIDEO- Biscuiți periculoși retrași de la raft. Ei conțin susan toxic

Marinată pentru friptura de porc

Există foarte multe marinade dar, în general, toate respectă aceeași combinație, adică sunt un amestec lichid de uleiuri, acizi și condimente. Marinadele pentru friptura de porc nu vor face excepție și vor conține și ele ulei, un acid și condimente.

Uleiul
Uleiurile sunt folosite la marinare pentru că multe ierburi aromatice și condimente nu sunt solubile în apa, ci doar în ulei.

De asemenea sunt apreciate și pentru gustul lor (de măsline, de nucă etc) Totodată, ajută carnea să nu se lipească de grătar.

Mix-ul perfect de condimente

Pentru ceafa de porc, se pot folosi combinații de mai multe aromedar bucătarii ne sfătuiesc să nu exagerăm și să ne limităm la două sau trei. Puteți să folosiți atât ierburi aromatice proaspete cât și uscate.

Se potrivesc: oregano, cimbru, rozmarin, cimbrișor, ghimbir, piper. Aveți însă grijă să nu puneți prea mult, pentru că riscați să nu mai simțiți apoi alte gusturi.

Citeste si: Oana Roman, în doliu! Vedeta a pierdut o persoana dragă: „A plecat brusc și tragic!”. Despre cine este vorba?- kanald.ro

Citeste si: Jador nu s-a putut abține după declarația publică a Oanei Ciocan! Ce a făcut artistul, când a auzit ce a spus fosta iubită despre el, în plin scandal cu Zanni?- wowbiz.ro

Citeste si: S-au trezit cu un liliac în dormitor și apoi le-a murit copilul- antena3.ro

Citeste si: Care sunt ingredientele secrete care se pun în cârnații de casă

Acidul
Acidul adăugat în marinadă poate fi suc de fructe (lămâie, mere, ananas, portocală etc), oțet, oțet balsamic, vin, bere. Acidul va frăgezi carnea dar se adaugă cu moderațiune pentru că poate da un gust foarte puternic. Vom pune maxim 20 la sută.

Sosuri din comerț
Unele sosuri le putem cumpără direct din comerț și le putem folosi la marinare, în combinații cu restul ingredientelor, după gust. De ex: sos de soya, sosuri cu wiskey, sos worcestershire, sos de stridii etc.

Pentru caramelizare și gust deosebit putem folosi dulcețuri și siropuri. Carnea de porc chiar cere astfel de bunătăți.

Ingredientele se amestecă cât se poate de bine (nu se vor omogeniza pentru că au consistente diferite) și se toarnă peste carne.

Exemplu de marinare

Pentru 1 kg de ceafă de porc cu os, tăiată felii groase de aproximativ 2 cm, nebătuta:.
2 linguri de ulei de măsline extravirgin
2 linguri vin alb sau o linguriță de oțet
sare, piper după gust
1 linguriță de boabe de muștar
1 lingură sirop de arțar
1 lingură sos de soia
un vârf de linguriță oregano uscat, un vârf de linguriță cimbru uscat

Citeste si: Cine poate beneficia de ajutoarele de încălzire 2024-2025. Care este termenul limită pentru depunerea cererilor de încălzire- kfetele.ro

Citeste si: Dorian Popa dă lovitura în industria alimentară! Hatz Pizza, epuizată încă de la lansare. Cât costă cel mai nou produs al artistului- radioimpuls.ro

Citeste si: S-au trezit cu un liliac în dormitor și apoi le-a murit copilul- antena3.ro

Ingredientele se amestecă cât se poate de bine (nu se vor omogeniza pentru că au consistente diferite) și se toarnă peste carne. Se masează carnea cu amestecul obținut, apoi se acoperă și se păstrează la frigider, minim 2 de ore, de preferat 12 ore (adică peste noapte).

Timpul de marinare minim în funcție de mărime:
bucăți mici pentru frigărui- minim 1 oră
bucăți de mărime medie (2 cm grosime, nebătuta) pt grătar- minim 2 h
ceafă întreagă- minim 12 ore
Timpul maxim de marinare- 24 h, obligatoriu la frigider.

Sursa

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI