Close sidebar
Close sidebar

VIDEO - Măsurile prevăzute în OUG pe energie. Scade pragul de consum pentru prețurile plafonate la energie

Guvernul a publicat joi, cu câteva minute înainte de ședință, proiectul de OUG pentru compensarea facturilor la energie. Ordonanța prevede o reducere a pragului de consum pentru consumatorii casnici de energie electrică, potrivit textului Ordonanței, forma finală care a intrat în Guvern. 

Andreea Albu,


DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Astăzi a avut loc ședința de Guvern referitoare la ordonanță de urgență (OUG) care vine cu modificări în domeniul energiei. Ordonața ar trebui să se aplice de la 1 septembrie, adica urmarele facturi vor fi calculate după noile plafoane.

Scade pragul pentru plafonare

Cea mai importantă modificare este legată de pragul până la care consumatorii de energie electrică vor beneficia de un preț plafonat.

Citeste si: Curs valutar BNR azi, 1 septembrie 2022. Cum evoluează euro şi dolarul?

Preţul final facturat plafonat de către furnizorii de energie electrică este:

a) maximum 0,68 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienţilor casnici al căror consum mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021 este cuprins între 0 – 100 KWh inclusiv;
b) maximum 0,80 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienţilor casnici al căror consum mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021 a fost între 100,01 – 300 kWh, pentru un consum lunar care de maximum 255 kWh.
Consumul de energie electrică ce depășeste 255KWh /luna se facturează conform prevederilor art.5 alin (1).

Citeste si: SFÂȘIETOR! Arina a fost filmată în momentul în care a murit. În videoclip se mai aud doar țipete- kanald.ro

Citeste si: Un bilet scris de Robert, descoperit la scurt timp după ce el și Giuly au fost descalificați din "Casa Iubirii". Cui îi era destinat? Conținutul lui, făcut public chiar de Robi, fostul său coleg de cameră- wowbiz.ro

Citeste si: „Blonda lui Putin” s-a supărat pe o ziaristă și a trimis securitatea la ea, după ce i-a pus o întrebare: Nu discut viața mea personală- antena3.ro

Citeste si: VIDEO| Facturile la energie electrică riscă să bage în faliment chiar și primăriile din țară

Până acum, clienții casnici de energie electrică cu un consum mediu lunar în anul precedent de până la 300 kWh plăteau un preț plafonat al energiei de 0,8 lei/kWh. Potrivit prevederilor din noua OUG, pragul de consum până la care se poate plăti acest preț plafonat la 0,80 lei/kWh scade la 255 kWh/lunar, urmând ca diferența să fie plătită la preț de piață.

Companiile vor plăti taxă de solidaritate

Plafonarea se aplică pentru doar 85% din consumul lunar la IMM-uri, instituții publice, firme din domeniul alimentar.

Citeste si: Sărbătoare 2 septembrie 2022: Ce sfânt este prăznuit în calendarul ortodox?

Proiectul de OUG le interzice producătorilor de gaze, care au și producție de energie electrică, să vândă gazele către propriile centrale cu un preț mai mare de 100 lei/MWh. Acest lucru înseamnă că producătorii respectivi ar putea să renunțe la producția de energie electrică, preferând vânzarea directă a gazelor cu un preț mai mare.

Citeste si: O șoferiță a zburat cu mașina peste un parapet și a lovit, în cădere, o altă mașină

De asemenea, ordonanța prevede că toate firmele de pe lanțul de producție al energiei electrice, inclusiv traderii, vor plăti taxa ”de solidaritate”. Companiile din domeniul energiei vor veni cu bani către acest fond de solidaritate, pentru ca statul să poată susține în continuare schema de compensare.  

Materialul complet îl puteți urmări în cadrul jurnalului Știrile Kanal D de la ora 19:00.

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI