In articol:
- 1,5 milioane de români vor beneficia de salariul minim european
- Care este strategia salariului minim european
Directiva privind salariul minim european, care va fi adoptată miercuri de Parlamentul European, ar trebui să aducă o creştere de peste 500 de lei unui angajat cu salariu minim din România, conform eurodeputatului Dragoș Pîslaru.
„Avem nevoie de un salariu minim european. Un salariu decent pentru cetățenii europeni care să le permită acestora să aibă un nivel de trai adecvat. Avem nevoie de o reglementare comună în plan european și știm că nu a fost simplu să obținem acest lucru. Din păcate, au existat guverne, de dreapta în cazul României, care s-au opus salariului minim european, dar astăzi ne bucurăm să vedem că toată lumea susține acest obiectiv deși îl respingeau categoric în trecut”, a susținut europarlamentarul Victor Negrescu.
1,5 milioane de români vor beneficia de salariul minim european
„Avem nevoie de un salariu minim european. Un salariu decent pentru cetățenii europeni care să le permită acestora să aibă un nivel de trai adecvat. Avem nevoie de o reglementare comună în plan european și știm că nu a fost simplu să obținem acest lucru. Din păcate, au existat guverne, de dreapta în cazul României, care s-au opus salariului minim european, dar astăzi ne bucurăm să vedem că toată lumea susține acest obiectiv deși îl respingeau categoric în trecut”, a menționat europarlamentarul social-democrat.
Citeste si: Salariul mediu net a crescut cu 30 de lei în aprilie. Cel mai bine plătiți sunt IT-iștii, cu 9.700 lei lunar
„În România, 1,5 milioane de lucrători vor beneficia de această reglementare și sunt convins că și la noi în țară vom reuși să ne ridicăm la nivelul așteptărilor și să implementăm această directivă, cât mai rapid.
Care este strategia salariului minim european
„Ţinta pe care o avem în directivă e ca salariul minim să fie 50% din salariul mediu brut. Aşadar, salariul minim european ar trebui să aducă o creştere de cel puţin 500 şi ceva de lei salariului minim naţional. Evident, a avea o astfel de creştere dintr-o dată, abrupt, ar fi o dificultate destul de mare. Dar a avea o înţelegere clară de a pune nişte indicatori care să permită ajustarea în sensul de a recupera între salariul mediu şi salariul minim, mi se pare un lucru care se poate face. În doi ani de zile, guvernele ar trebui să transpună directiva europeană la nivel naţional”, a explicat eurodeputatul Dragoș Pîslaru.
Citeste si: Vești proaste pentru pensionari: Guvernul a amânat majorarea pensiilor sub 3.000 de lei
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Salariul mediu brut în România este de 6.443 de lei, în timp ce salariul minim brut este 2.550 de lei. Astfel că, prin directiva europeană, salariul minim brut în România ar ajunge la 3.200 de lei brut, deci puţin peste 2.000 de lei net.